Lasand la o parte sfaturile generale pe care ni le dau cei de la Brigada Rutiera, si soferii trebuie sa stie care sunt principalele masuri pe care trebuie sa le ia pentru a isi pregati masinile de iarna. In primul si primul rand putem vorbi despre anvelopele de iarna, despre care si politistii ne amintesc ca sunt obligatorii atunci cand se circula pe drumuri acoperite cu zapada, gheata sau polei. Nerespectarea legii aduce cu sine o amenda cuprinsa intre 9 si 20 de puncte, valoarea unui punct de amenda fiind de 145 de lei. De asemenea, in cazul in care nu va conformati acestei legi, riscati sa ramaneti si fara certificatul de inmatriculare al masinii.
Bateria are un rol extrem de important in functionarea masinii, ceea ce inseamna ca trebuie sa ii acordam o atentie suplimentara. Durata de viata a acumulatorilor este de doar cinci ani, asa ca inainte de venirea iernii ar trebui sa va asigurati ca nu sunteti in perioada de gratie din acest punct de vedere. Daca nu folositi masina prea mult in timpul iernii, ar fi bine sa o porniti macar o data pe saptamana pentru 15 - 20 de minute, in caz contrar fiind posibila deteriorarea completa a bateriei.
Vizibilitatea este extrem de importanta atunci cand circulati pe timp de iarna. Stim cu totii deja cat de dificil ne este dimineata, atunci cand gasim parbrizul masinii inghetat. Ei bine, daca sunteti in situatia de a fi uitat sa schimbati lichidul de parbriz de vara cu unul de iarna, dimineata voastra va fi una groaznica. Lichidul de vara se va transforma in gheata, punand in pericol vasul de depozitare si furtunele pe care circula.
Daca pe timp de vara nu avem prea multe probleme din acest punct de vedere, in timpul iernii trebuie sa fim atenti la vascozitatea uleiului. Daca aceasta creste prea mult, inseamna ca risti sa ti se inece motorul la pornire. Asadar, in special pe timpul iernii, ar trebui sa folositi un ulei recomandat special pentru masina pe care o conduceti.
Atunci cand conduceti in conditii de iarna, trebuie sa fiti oricand pregatiti de anumite probleme specifice acestui anotimp. Iar in aceste conditii trebuie sa fiti pregatiti sa ramaneti blocati intr-un loc sau sa parcurgeti distanta necesara intr-un timp ceva mai lung decat cel la care va ganditi. O lopata, materiale antiderapante sau niste haine groase nu vor strica niciodata sa le aveti in portbagaj atunci cand plecati la drum lung in conditii de vreme proasta.
Condusul in conditii de iarna este mult mai periculos, iar asta o stim cu totii. Indiferent de cat de atenti ati fi la volan, exista intotdeauna riscul ca masina sa aiba anumite probleme pe care voi nu aveti cum sa le observati. In acest sens, o vizita intr-un service autorizat pentru o verificare ceva mai amanuntita a masinii este recomandata tuturor!
Citeste si: Dus rece cu cifre la fel de reci pentru Metrorex
Sursa foto: unsplash.com
Ultimele NOUTATI
Bugetul public, cocosat de salariile bugetarilor si pensiile umflate! Avertismentul sefului Consiliului Fiscal privind taierile de cheltuieli
Salariile bugetarilor si pensiile romanilor apasa greu pe buget. Ministrul Finantelor: Romania trebuie sa-si reduca cheltuielile
Ilie Bolojan: Situatia e complicata. E posibil sa fim nevoiti sa crestem taxe si impozite
Somerii bucuresteni pun mana pe munca - scade rata somajului pe cea mai mare piata a muncii din tara
e-Toro: Un val global de incertitudine determina cresterea randamentelor obligatiunilor
Partenerii nostri
Strategii eficiente de retentie a angajatilor: intre legalitate si atractivitate
Strategii eficiente pentru motivarea angajatilor in 2025
ITM vine in sprijinul angajatorilor si sustine o tranzitie usoara la REGES ONLINE! Ce masuri a luat?
Calendar ANAF: Ce declaratii fiscale se depun in luna iunie 2025
Venituri din arenda: Ce taxe platesti si ce trebuie sa declari la ANAF [Ghid complet]
Pierdere fiscala preluata prin fuziune: Cum se calculeaza impozitul pe profit
Lipsa asigurarii RCA - Raspunderea proprietarului si procedura de sanctionare
Tot ce trebuie sa stii despre cartea funciara si extrasele imobiliare
Te-ar putea interesa si
Salariile bugetarilor si pensiile romanilor apasa greu pe buget. Ministrul Finantelor: Romania trebuie sa-si reduca cheltuielile
Ilie Bolojan: Situatia e complicata. E posibil sa fim nevoiti sa crestem taxe si impozite