Secretele Renault sunt bine inchise in torpedou
renaultspionajfrantachinatehnologie
Secretele Renault in domeniile tehnologice vitale se afla la adapost si nici productia de autovehicule nu va avea de suferit din cauza furtului de date privind masinile electrice, date obtinute de o retea internationala de spionaj.
Cu toate acestea, Renault a luat masuri suspendand, saptamana trecuta, nu mai putin de trei directori, unul dintre ei chiar membru al consiliului administrativ. Totodata, autoritatile franceze au tras un semnal de alarma asupra unui pericol mai larg la care ar putea fi expusa industria din Hexagon.
Oficialii Renault si-au dat seama ca furtul de date a fost facut de profesionisti, constituiti intr-o retea internationala bine organizata. Directorii suspendati sunt suspectati ca au transmis informatii privind programul electric al Renault si Nissan in dezvoltarea caruia au fost investite miliarde de euro.
Cele mai importante informatii furate sunt legate, conform surselor, de costurile de fabricatie si de modelul economic al programului, si - se pare - nu au de-a face cu cele mai importante elemente de tehnologie.
Cu toate acestea, oficialii Renault recunosc ca "scurgerile" de date sunt o lovitura dar, din fericire, nu sunt atat de grave ca in cazul in care ar fi fost dezvaluit ceva din tehnologia de construire a masinilor electrice dezvoltata de Renault-Nissan.
Ramane acum ca serviciile secrete franceze sa investigheze posibile piste chineze in acest caz de spionaj. Cazul Renault survine dupa ce, recent, un oficial german afirmase ca Franta este campioana la spionajul industrial, provocand, anual, pierderi importante tarilor de la care fura secrete tehnologice.
In Franta, exista un precedent de condamnare legata de spionajul economic, in 2007, o studenta chineza care lucra pentru producatorul francez de piese auto Valeo fiind condamnata la inchisoare pentru ca a furat documente confidentiale. Cu toate acestea, oficial, studenta nu a fost condamnata pentru spionaj ci pentru abuz de incredere.