Documentele a caror valabilitate a fost prelungita pe perioada starii de urgenta urmeaza sa expire dupa o perioada de 90 de zile de la incheierea starii de alerta. Printre aceste documente se numara si cartea de identitate sau permisul de conducere. Autoritatile de la Bucuresti au anuntat la inceputul acestei luni ca starea de alerta instaurata in contextul pandemiei de coronavirus s-a incheiat in data de 9 martie, mai multe restrictii introduse in ultimii doi ani fiind eliminate.
Pentru a nu aglomera excesiv sediile institutiilor statului in timpul pandemiei, autoritatile au luat decizia de a accepta spre exemplu situatiile in care soferii circulau cu permise de conducere expirate. Soferii trebuie sa fie insa atenti, aceasta prevedere expirand odata cu eliminarea starii de alerta. In acest sens, reprezentantii Directiei Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV) au transmis recent o precizare suplimentara.
Astfel, potrivit comunicatului DRPCIV, permisele de conducere expirate in timpul starii de alerta raman valabile pentru o perioada de inca 90 de zile de la incetarea starii de alerta. Autoritatile au luat aceasta decizie pentru a evita supra-aglomerarea in perioada urmatoare, un numar urias de soferi romani regasindu-se la ora actuala in situatia de a circula cu un permis de conducere care a expirat. Potrivit datelor Directiei Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor, aproximativ 500.000 de romani conduc in prezent cu un permis de conducere expirat.
Daca te regasesti in aceasta situatie, trebuie sa faci toate demersurile necesare pentru a iti reinnoi permisul de conducere. Mai intai trebuie sa iti faci o programare online pe site-ul Directiei Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor, dupa care sa achiti contravaloarea documentelor solicitate (prin intermediul CEC, BCR, reteaua de statii SelfPay, online la ghiseul.ro sau drpciv.ro). In cele din urma nu uita sa iti pregatesti documentele necesare pentru preschimbarea permisului de conducere. Apoi, nu iti mai ramane nimic altceva de facut in afara de a te prezenta la sediul DRPCIV conform programarii.
Potrivit Codului Rutier in vigoare, conducerea unui autovehicul pe drumurile publice cu un permis de conducere a carui valabilitate a expirat este considerata contraventie si se sanctioneaza cu o amenda prevazuta in clasa a III-a de sanctiuni. Mai exact, amenda pentru un permis de conducere expirat este cuprinsa intre 870 si 1.160 de lei, punctul de amenda valorand 145 de lei in 2022.
Citeste si: Atentie: doar romanii aflati in aceste 8 SITUATII pot cere banii pe SOMAJ de la stat
Ultimele NOUTATI
Art Set by GAEP: Companii de 2 miliarde de lei adopta arta pentru retentia si satisfactia angajatilor
Cererea masinilor electrice pe piata interna, in crestere
Idei inedite de afaceri rurale: 6 modalitati de a face bani din curtea copilariei
Fa bani in timpul liber. Cum sa iti rotunjesti veniturile dupa program
7 metode de a castiga bani fara sa iesi din casa
Partenerii nostri
Baza de calcul pentru concediu medical - este influentata de indicele de inflatie?
Ce conteaza cu adevarat pentru tinerii din generatia Z la locul de munca
Cum sa folositi SAGA pentru PFA: Ghid pentru evidente fiscal-contabile perfect legale
Imprumuturi intre societati: care sunt conditiile de acordare?
Reducerea programului de lucru de la 5 zile la 4 zile pe saptamana: obligatiile angajatorului
Litigiile de munca si drepturile angajatilor: Cand este timpul sa apelezi la un avocat?