Documentele a caror valabilitate a fost prelungita pe perioada starii de urgenta urmeaza sa expire dupa o perioada de 90 de zile de la incheierea starii de alerta. Printre aceste documente se numara si cartea de identitate sau permisul de conducere. Autoritatile de la Bucuresti au anuntat la inceputul acestei luni ca starea de alerta instaurata in contextul pandemiei de coronavirus s-a incheiat in data de 9 martie, mai multe restrictii introduse in ultimii doi ani fiind eliminate.
Pentru a nu aglomera excesiv sediile institutiilor statului in timpul pandemiei, autoritatile au luat decizia de a accepta spre exemplu situatiile in care soferii circulau cu permise de conducere expirate. Soferii trebuie sa fie insa atenti, aceasta prevedere expirand odata cu eliminarea starii de alerta. In acest sens, reprezentantii Directiei Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV) au transmis recent o precizare suplimentara.
Astfel, potrivit comunicatului DRPCIV, permisele de conducere expirate in timpul starii de alerta raman valabile pentru o perioada de inca 90 de zile de la incetarea starii de alerta. Autoritatile au luat aceasta decizie pentru a evita supra-aglomerarea in perioada urmatoare, un numar urias de soferi romani regasindu-se la ora actuala in situatia de a circula cu un permis de conducere care a expirat. Potrivit datelor Directiei Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor, aproximativ 500.000 de romani conduc in prezent cu un permis de conducere expirat.
Daca te regasesti in aceasta situatie, trebuie sa faci toate demersurile necesare pentru a iti reinnoi permisul de conducere. Mai intai trebuie sa iti faci o programare online pe site-ul Directiei Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor, dupa care sa achiti contravaloarea documentelor solicitate (prin intermediul CEC, BCR, reteaua de statii SelfPay, online la ghiseul.ro sau drpciv.ro). In cele din urma nu uita sa iti pregatesti documentele necesare pentru preschimbarea permisului de conducere. Apoi, nu iti mai ramane nimic altceva de facut in afara de a te prezenta la sediul DRPCIV conform programarii.
Potrivit Codului Rutier in vigoare, conducerea unui autovehicul pe drumurile publice cu un permis de conducere a carui valabilitate a expirat este considerata contraventie si se sanctioneaza cu o amenda prevazuta in clasa a III-a de sanctiuni. Mai exact, amenda pentru un permis de conducere expirat este cuprinsa intre 870 si 1.160 de lei, punctul de amenda valorand 145 de lei in 2022.
Citeste si: Atentie: doar romanii aflati in aceste 8 SITUATII pot cere banii pe SOMAJ de la stat
Ultimele NOUTATI
1 Mai muncitoresc: De la mitinguri fortate la gratare clandestine - cum se sarbatorea Ziua Muncii in vechiul regim
Chinezii au planuri incredibile! Incep rapid sa construiasca 10 noi reactoare nucleare, investitie de 27 de miliarde de dolari
Program national de formare IT: 1.500 de locuri gratuite pentru romani in 2025
ANAF verifica romanii care lucreaza in IT! S-a descoperit ca unii se folosesc de PFA-uri si anumite coduri CAEN ca sa plateasca taxe mai mici!
Partenerii nostri
Evolutia conceptului de brand de angajator - diferente si alte tipuri de branding
[MODEL] Instalator ventilare si aer conditionat - cod COR 712606
Vouchere de vacanta 2025: conditii acordare si tratament fiscal
Actul constitutiv in Romania: Cum se redacteaza si se depune corect
Ghidul alegatorului pentru Alegerile Prezidentiale 2025: ce trebuie sa stii
Testamentul in Romania: ce este, cine il poate face si ce contine
Te-ar putea interesa si