Toyota a depasit cifra de vanzari a grupului Volkswagen in anul 2020 si a devenit cel mai mare constructor auto de pe scena auto globala. Este pentru prima oara dupa anul 2015 cand constructorul nipon ajunge pe prima pozitie in topul celor mai mari producatori auto din intreaga lume. Performanta celor de la Toyota vine insa intr-un an extrem de dificil pentru intreaga piata auto, criza provocata de pandemia de coronavirus afectand cifrele de vanzari de pe aceasta piata la nivel global. Totodata, anul 2020 s-a dovedit a fi un an extrem de greu pentru toti constructorii auto, masurile de restrictie impuse de autoritati in vederea limitarii raspandirii epidemiei dandu-le de multe ori activitatea peste cap.
Potrivit anuntului facut de oficialii constructorului nipon, Toyota a ajuns la sfarsitul anului 2020 la o cifra totala de vanzari de 9.53 milioane de unitati. In comparatie cu anul precedent, cifra de vanzari a celor de la Toyota a scazut in 2020 cu nu mai putin de 11 procente. Este important de remarcat faptul ca in aceasta cifra totala de vanzari sunt incluse si marcile Daihatsu, Hino si Lexus.
De partea cealalta, Volkswagen, cel de-al doilea cel mai mare constructor auto din lume in anul 2020, a inregistrat o cifra de vanzari de 9.31 milioane de unitati. Anul 2020 s-a dovedit a fi un an extrem de delicat si pentru germani, vanzarile acestora la nivel global scazand cu nu mai putin de 15 procente. In plus, piata auto germana, cea mai mare piata auto la nivel european, a fost afectata semnificativ de masurile de restrictie impuse de autoritati. Scaderea vanzarilor Volkswagen a fost cauzata si de scaderea semnificativa a cifrelor de vanzari din Uniunea Europeana, declinul fata de 2019 fiind de 24%. La fel ca si in cazul celor de la Toyota, si in cazul grupului Volkswagen trebuie mentionat faptul ca aceasta cifra totala de vanzari include si marcile Audi, Bentley, Bugatti, Lamborghini, Porsche, Skoda, SEAT, MAN si Scania.
Diferenta dintre cei doi mari constructori ai lumii se pastreaza extrem de mica si in anul 2020, situatia fiind destul de similara si in anul 2019. La acea vreme, Volkswagen raportase o cifra de vanzari globala de 10.83 milioane de vehicule, in timp ce cei de la Toyota inregistrasera o cifra de vanzari la nivel mondial de 10.59 milioane de unitati.
Ultima oara cand constructorul nipon s-a clasat pe prima pozitie in topul celor mai mari constructori ai lumii a fost in anul 2015, germanii de la Volkswagen dominand acest top intre 2016 si 2019. Estimarile cu privire la anul curent nu sunt neaparat cele mai optimiste, insa cei mai multi specialisti se asteapta ca grupul Volkswagen sa redevina cel mai mare constructor auto la nivel global la sfarsitul acestui an. Insa, analistii avertizeaza ca ar fi vorba doar despre o revenire temporara, cei de la Toyota urmand sa redevina lideri globali intre 2022 si 2025.
Piata auto este intr-o continua schimbare la acest moment, marea majoritate a numelor importante de pe aceasta scena indreptandu-si atentia din ce in ce mai mult in directia dezvoltarii masinilor electrice si autonome. Daca in urma cu doi sau trei ani nu puteam vorbi decat despre niste cifre de vanzari in crestere pe aceste segmente, acum avem in fata deja un trend in acest sens, la nivel global existand un numar din ce in ce mai mare de clienti interesati de motorizarile alternative.
Ultimele NOUTATI
Secretul din spatele podelelor care rezista 25 de ani fara sa se deterioreze
Publicitatea din Romania, aproape de 850 milioane euro in 2025. Digitalul castiga teren
Magazinul Unirea: de la vitrina luxului comunist la mallul-fantoma din inima Bucurestiului
Sondaj: Aproape jumatate dintre romani reclama inrautatirea situatiei financiare personale, iar trei sferturi se plang de situatia economica a tarii
Studiu: Calitatea alimentelor, nu doar tipul dietei, scade riscul de boli cardiace. De ce dietele low-fat si low-carb nu sunt suficiente
Partenerii nostri
Elemente noi care se introduc OBLIGATORIU in REGES ONLINE. Atentie la prevederile legale!
Instruirea SSM la continuarea activitatii dupa pensionare - reglementari cheie
Amortizare apartament fara justificare economica: Ce a decis ANAF intr-un caz concret
Masuri fiscale aplicabile din 1 august 2025 si 1 ianuarie 2026: Ce pregateste Guvernul Bolojan
Evaziunea fiscala - o amenintare la securitatea nationala: ce este si cum se sanctioneaza
Tichete de 50 lei pe luna pentru facturile la curent: cine beneficiaza si cum te inscrii
Te-ar putea interesa si
Magazinul Unirea: de la vitrina luxului comunist la mallul-fantoma din inima Bucurestiului
Sondaj: Aproape jumatate dintre romani reclama inrautatirea situatiei financiare personale, iar trei sferturi se plang de situatia economica a tarii