Masinile electrice sunt din ce in ce mai cautate in ultimii ani, cifrele de vanzari inregistrate in ultima perioada dovedind fara doar si poate ca acestea vor face parte din viitorul lumii auto. Potrivit unui studiu realizat recent de Deloitte, vanzarile de masini electrice vor creste anual cu aproape 30% in urmatorul deceniu. In aceste conditii, in anul 2030 s-ar ajunge la situatia in care o treime dintre masinile vandute pe piata auto ar fi echipate cu o motorizare electrica. Astfel, daca in acest an vorbim despre 2.5 milioane de masini electrice aflate in circulatie, peste numai zece ani vom avea un numar de peste 31 de milioane de masini electrice.
Ultimii ani au adus cu sine investitii serioase in aceasta directie, aproape toate numele mari de constructori de pe scena auto internationala indreptandu-si atentia catre producerea masinilor electrice. Oferta de masini cu motorizari electrice devine astfel din ce in ce mai bogata de la an la an, clientii avand de unde sa aleaga. In plus, odata cu trecerea anilor, masinile electrice vor ajunge sa fie mai accesibile si din punct de vedere financiar. De asemenea, infrastructura necesara masinilor electrice va fi pusa la punct mult mai bine.
Potrivit studiului realizat de cei de la Deloitte, vanzarile de masini echipate cu unitati de motorizare pe combustie interna isi vor reveni dupa ce criza actuala va lua sfarsit. In aceste conditii, compania de consultanta estimeaza ca vanzarile de masini cu motorizari clasice isi vor relua cresterea si vor ajunge la 81.7 milioane de unitati in 2025 la nivel global. Cel mai probabil insa, incepand cu anul 2025 vom vorbi despre un declin al acestor motorizari, care odata cu trecerea anilor vor deveni din ce in ce mai nepopulare.
Odata cu declinul masinilor echipate cu motorizari pe combustie interna va fi consemnata si cresterea vanzarilor in segmentul modelelor electrice. Potrivit studiului Deloitte, vanzarile masinilor electrice vor creste anual cu aproximativ 30 de procente in urmatorul deceniu. Compania estimeaza ca in anul 2025 se va ajunge la un nivel de peste 11 milioane de masini electrice vandute, in timp ce in 2030 vom avea peste 31 de milioane de masini electrice vandute.
Evident, specialistii din cadrul Deloitte atrag atentia ca atitudinea consumatorilor de pe piata cu privire la masinile electrice ar putea fi influentata si de masurile pe care le adopta guvernele dupa ce actuala criza va lua sfarsit. Germania ofera deja un exemplu foarte bun in aceasta directie, alocand 2.8 miliarde de dolari pentru imbunatatirea infrastructurii de incarcare a masinilor electrice ca parte a planului de redresare economica. De asemenea, Germania solicita tuturor statiilor de alimentare sa fie dotate in mod obligatoriu si cu un punct de incarcare pentru masinile electrice.
Si Bruxelles-ul si-a indreptat atentia in aceasta directie in ultimii ani, strategia actuala propunandu-si un tel foarte ambitios, si anume producerea integrala a necesarului de baterii pentru masinile electrice pe teritoriul Batranului Continent. La aceasta ora, China domina piata globala de baterii, toti marii producatori europeni si nu numai fiind nevoiti sa cumpere baterii de la companiile din China.
Potrivit oficialilor europeni insa, toate uzinele din Europa care urmeaza sa produca baterii pentru automobile, aflate in curs de constructie sau care sunt doar planificate pentru urmatoarea perioada, ar putea fi suficiente pentru necesarul Uniunii. Mai mult decat atat, UE ar putea deveni exportator de baterii incepand cu anul 2025. La aceasta ora, nu mai putin de 15 fabrici de celule de baterii se afla in prin proces de constructie, toate acestea urmand sa produca baterii pentru aproximativ 6 milioane de masini electrice.
Ultimele NOUTATI
Secretul din spatele podelelor care rezista 25 de ani fara sa se deterioreze
Publicitatea din Romania, aproape de 850 milioane euro in 2025. Digitalul castiga teren
Magazinul Unirea: de la vitrina luxului comunist la mallul-fantoma din inima Bucurestiului
Sondaj: Aproape jumatate dintre romani reclama inrautatirea situatiei financiare personale, iar trei sferturi se plang de situatia economica a tarii
Studiu: Calitatea alimentelor, nu doar tipul dietei, scade riscul de boli cardiace. De ce dietele low-fat si low-carb nu sunt suficiente
Partenerii nostri
Elemente noi care se introduc OBLIGATORIU in REGES ONLINE. Atentie la prevederile legale!
Instruirea SSM la continuarea activitatii dupa pensionare - reglementari cheie
Amortizare apartament fara justificare economica: Ce a decis ANAF intr-un caz concret
Masuri fiscale aplicabile din 1 august 2025 si 1 ianuarie 2026: Ce pregateste Guvernul Bolojan
Evaziunea fiscala - o amenintare la securitatea nationala: ce este si cum se sanctioneaza
Tichete de 50 lei pe luna pentru facturile la curent: cine beneficiaza si cum te inscrii
Te-ar putea interesa si
Magazinul Unirea: de la vitrina luxului comunist la mallul-fantoma din inima Bucurestiului
Sondaj: Aproape jumatate dintre romani reclama inrautatirea situatiei financiare personale, iar trei sferturi se plang de situatia economica a tarii