Investitiile pe piata de capital sunt privite cu tot mai mult entuziasm in ultimii ani de romanii care isi doresc sa isi investeasca economiile. Pot aduce castiguri insemnate, intr-adevar, insa lucrurile nu sunt chiar atat de simple. Pe langa potentialul de castig, exista si anumite riscuri de care investitorii ar trebui sa tina cont. Din pacate, multi romani ignora sau subestimeaza aceste riscuri, ceea ce poate avea consecinte financiare nedorite.
Uite 7 riscuri pe care ar trebui sa le iei in considerare atunci cand decizi sa investesti la bursa:
Inflatia reprezinta cresterea generala a preturilor bunurilor si serviciilor pe o perioada de timp. Efectul direct al inflatiei este ca aceeasi suma de bani devine mai putin valoroasa in timp, ceea ce inseamna ca vei avea nevoie de mai multi bani pentru a cumpara aceleasi lucruri. Investitiile ce se dovedesc a fi insuficient de rentabile sau nesupuse inflatiei pot duce la scaderea puterii tale de cumparare pe termen lung.
Daca decizi sa investesti pe pietele internationale, trebuie sa iei in calcul riscul valutar. Valorile valutelor pot fluctua semnificativ, si asta poate afecta valorizarea investitiilor tale. De exemplu, daca investesti in actiuni sau obligatiuni denominate in alte monede decat leul romanesc, schimbarile valutare pot influenta castigurile tale.
Valoarea activelor tale poate fluctua din cauza schimbarilor economice sau evenimentelor care afecteaza intregi segmente de piata. Aceste schimbari pot avea un impact semnificativ asupra valorii investitiilor tale. Diversificarea portofoliului si o strategie bine gandita de alocare a activelor pot contribui la atenuarea acestui risc.
Riscul de lichiditate apare atunci cand ai dificultati in a vinde rapid un instrument financiar sau cand valoarea activelor tale nu poate fi realizata la un pret rezonabil. Anumite investitii pot fi greu de lichidat, ceea ce poate limita accesul la fondurile tale in anumite momente.
Cand investesti in instrumente financiare, exista intotdeauna riscul ca emitentul acestora ar putea intra in procedura de faliment. Daca acest lucru se intampla, apare riscul de a iti pierde investitia. Pentru a reduce acest risc, poti verifica daca emitentul este autorizat de Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) si daca exista mecanisme de protectie, cum ar fi Fondul de Compensare a Investitorilor (FCI).
Unul dintre riscurile pe care multi investitori il ignora este cel legat de potentialele scheme de frauda. Poti fi contactat de persoane care promit profituri mari sau garanteaza beneficii. Este crucial sa verifici intotdeauna daca aceste persoane sau societati sunt autorizate de ASF si sa fii atent la ofertele care par prea bune pentru a fi adevarate.
Exista riscul ca societatea in care ai investit sa decida sa retraga actiunile de la tranzactionare. Aceasta situatie poate limita optiunile de tranzactionare si te poate forta sa-ti revizuiesti strategia de investitii.
Citeste si Cum sa NU iei teapa daca vrei sa investesti la bursa
Sursa foto: pexels.com
Ultimele NOUTATI
Cele mai grele 5 sfaturi financiare pe care putini romani le respecta
O mare companie da afara 17.000 de angajati, peste noapte: "Ne resetam" - spune conducerea
Firmele nu gasesc angajati. Ministrul Muncii: Este mare nevoie de ingineri, IT-isti, economisti, medici, electricieni, sudori, lacatusi mecanici
Bill Gates: Nu este vina ta daca te nasti sarac, dar este vina ta daca mori sarac
Cum arata un INTERVIU de ANGAJARE la o MULTINATIONALA. Ce intrebari CIUDATE li se pun candidatilor, pe 9 din 10 ii blocheaza
Cum sa iti creezi o plasa financiara de siguranta: metoda folosita de miliardari
Partenerii nostri
Documente necesare pentru decontarea diurnei si a cheltuielilor de transport si cazare
Concediere pentru inaptitudine medicala - PROCEDURA explicata de specialisti
Ministrul Muncii: Reducerea deficitului de forta de munca este prioritara
Incasare in numerar PFA: este obligata sa achizitioneze casa de marcat?
[INFOGRAFIC] PFA in sistem real vs. PFA la norma de venit: ce taxe si impozite datoreaza in 2024
Reevaluarea imobilizarilor corporale: GHID complet de teorie si practica
Somajul tehnic, ca solutie pentru reducerea costurilor: ce trebuie sa stii
Adeverinta vechime in munca MODEL
Demisie dupa prima zi la locul de munca. "Suntem obligati sa-i platim persoanei ziua respectiva?"
Te-ar putea interesa si
Firmele nu gasesc angajati. Ministrul Muncii: Este mare nevoie de ingineri, IT-isti, economisti, medici, electricieni, sudori, lacatusi mecanici
Bill Gates: Nu este vina ta daca te nasti sarac, dar este vina ta daca mori sarac