Investitiile pe piata de capital sunt privite cu tot mai mult entuziasm in ultimii ani de romanii care isi doresc sa isi investeasca economiile. Pot aduce castiguri insemnate, intr-adevar, insa lucrurile nu sunt chiar atat de simple. Pe langa potentialul de castig, exista si anumite riscuri de care investitorii ar trebui sa tina cont. Din pacate, multi romani ignora sau subestimeaza aceste riscuri, ceea ce poate avea consecinte financiare nedorite.
Uite 7 riscuri pe care ar trebui sa le iei in considerare atunci cand decizi sa investesti la bursa:
Inflatia reprezinta cresterea generala a preturilor bunurilor si serviciilor pe o perioada de timp. Efectul direct al inflatiei este ca aceeasi suma de bani devine mai putin valoroasa in timp, ceea ce inseamna ca vei avea nevoie de mai multi bani pentru a cumpara aceleasi lucruri. Investitiile ce se dovedesc a fi insuficient de rentabile sau nesupuse inflatiei pot duce la scaderea puterii tale de cumparare pe termen lung.
Daca decizi sa investesti pe pietele internationale, trebuie sa iei in calcul riscul valutar. Valorile valutelor pot fluctua semnificativ, si asta poate afecta valorizarea investitiilor tale. De exemplu, daca investesti in actiuni sau obligatiuni denominate in alte monede decat leul romanesc, schimbarile valutare pot influenta castigurile tale.
Valoarea activelor tale poate fluctua din cauza schimbarilor economice sau evenimentelor care afecteaza intregi segmente de piata. Aceste schimbari pot avea un impact semnificativ asupra valorii investitiilor tale. Diversificarea portofoliului si o strategie bine gandita de alocare a activelor pot contribui la atenuarea acestui risc.
Riscul de lichiditate apare atunci cand ai dificultati in a vinde rapid un instrument financiar sau cand valoarea activelor tale nu poate fi realizata la un pret rezonabil. Anumite investitii pot fi greu de lichidat, ceea ce poate limita accesul la fondurile tale in anumite momente.
Cand investesti in instrumente financiare, exista intotdeauna riscul ca emitentul acestora ar putea intra in procedura de faliment. Daca acest lucru se intampla, apare riscul de a iti pierde investitia. Pentru a reduce acest risc, poti verifica daca emitentul este autorizat de Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) si daca exista mecanisme de protectie, cum ar fi Fondul de Compensare a Investitorilor (FCI).
Unul dintre riscurile pe care multi investitori il ignora este cel legat de potentialele scheme de frauda. Poti fi contactat de persoane care promit profituri mari sau garanteaza beneficii. Este crucial sa verifici intotdeauna daca aceste persoane sau societati sunt autorizate de ASF si sa fii atent la ofertele care par prea bune pentru a fi adevarate.
Exista riscul ca societatea in care ai investit sa decida sa retraga actiunile de la tranzactionare. Aceasta situatie poate limita optiunile de tranzactionare si te poate forta sa-ti revizuiesti strategia de investitii.
Citeste si Cum sa NU iei teapa daca vrei sa investesti la bursa
Sursa foto: pexels.com
Ultimele NOUTATI
Mediul privat isi revine? Scade puternic numarul firmelor care isi suspenda activitatea
Oficial! Se dau salarii compensatorii pentru acesti angajati din Romania
Fondatorul 5 to go readuce la viata un brand legendar din comunism: surpriza care va rescrie istoria
Greu de crezut? Un scaun de birou ergonomic poate face un angajat mai productiv!
Partenerii nostri
Incadrarea in munca a persoanelor cu handicap! OBLIGATIILE angajatorilor si amenzile de 50.000 lei
Desfiintarea unor posturi. Procedura, etape, conditii
Dreptul la pensia privata din Pilonul II. Cum, cand si in ce mod se poate retrage suma depusa?
Plata dividende catre o persoana fizica nerezidenta: Ce obligatii fiscale are societatea din Romania
Reglementarea licentelor de transport: Tipuri si acte necesare
Contractul de mandat: Care sunt obligatiile unui administrator
Cum functioneaza tichetele de masa: Ce sunt, cine le emite, ce spune legea
Te-ar putea interesa si