Problemele financiare neprevazute reprezinta o realitate pentru multi dintre noi, iar conform unui studiu realizat de BrandBerry si Asociatia Brasov 2050, sprijinite de Profit Point si BCR, 7% dintre romani au apelat la camatari in momente de nevoie acuta de bani. Cei mai multi aleg insa sa ceara ajutor prietenilor sau cunostintelor, nu mai putin de 76% dintre cei chestionati recunoscand ca prefera aceasta varianta atunci cand au nevoie de bani.
Interesant este ca numarul celor care se imprumuta frecvent de la prieteni sau cunostinte depaseste de doua ori numarul celor care se imprumuta la fel de des de la banci. Doar 2% dintre participanti declara ca o fac frecvent, in timp ce 4.6% utilizeaza serviciile caselor de amanet pentru a obtine numerar.
Lipsa economiilor ii imping pe multi romani sa actioneze disperat, ajungand chiar sa ceara ajutorul camatarilor, asa cum ne demonstreaza si cifrele acestui studiu. Potrivit rezultatelor obtinute, doar 1 din 10 participanti la studiu au declarat ca pot acoperi din fonduri proprii, fara probleme, o cheltuiala urgenta de aproximativ 2.000 de euro. Mai rau decat atat, 1 din 10 oameni au recunoscut ca nu ar putea acoperi nici macar o cheltuiala de 100 de euro aparuta neprevazut.
Un aspect semnalat in cadrul studiului este scaderea generala a increderii in institutii, inclusiv in Banca Nationala a Romaniei, care in trecut se bucura de o incredere ridicata. Bancii Nationale i s-a acordat acum un nivel de incredere de 2.82 dintr-un maxim de 5 puncte, sub pragul valoric 3, indicand o incredere moderata.
Femeile tinere par sa manifeste un nivel mai ridicat de incredere in institutiile bancare, insa majoritatea respondentilor nu au o perceptie favorabila despre banci, asociindu-le cu aspecte negative precum "tepari" sau entitati care "profita de hibe legislative".
Intre asocierile facute de participanti cu termenul "Banca", 62% sunt neutre, 12% sunt pozitive (ex: ajutor, economii, siguranta) si 26% au conotatii negative (ex: hoti, camatari, datorii). Perceptiile negative sunt de doua ori mai numeroase decat cele pozitive, reflectand o atitudine generala de neincredere.
In plus, exista diferente semnificative intre barbati si femei in privinta perceptiei asupra bancilor. Barbatii asociaza institutiile bancare cu termeni negativi de aproximativ patru ori mai des decat femeile, in timp ce acestea evidentiaza mai mult aspecte pozitive precum ajutorul, siguranta si economiile.
Citeste si: Cati bani ar trebui sa pui deoparte din salariu, luna de luna. Putini romani isi permit asa ceva
Sursa foto: freepik.com
Ultimele NOUTATI
Secretele freelancingului de succes: cum poti sa faci bani online fara experienta anterioara
Premiile Comertului Online Romanesc acordate in cadrul editiei de 19 ani a Galei Premiilor eCommerce
Nu ai bani de chirie? Iata cum poti negocia cu proprietarul, desi ai contract deja semnat
4 mari greseli pe care le fac toti oamenii saraci cand vine vorba de bani – si cum sa le eviti!
Cum sa platesti cu 50% mai putin la intretinere in aceasta iarna. Furnizorii nu vor sa stii cum!
Partenerii nostri
Documente necesare pentru decontarea diurnei si a cheltuielilor de transport si cazare
Concediere pentru inaptitudine medicala - PROCEDURA explicata de specialisti
Ministrul Muncii: Reducerea deficitului de forta de munca este prioritara
Incasare in numerar PFA: este obligata sa achizitioneze casa de marcat?
[INFOGRAFIC] PFA in sistem real vs. PFA la norma de venit: ce taxe si impozite datoreaza in 2024
Reevaluarea imobilizarilor corporale: GHID complet de teorie si practica
Somajul tehnic, ca solutie pentru reducerea costurilor: ce trebuie sa stii
Adeverinta vechime in munca MODEL
Demisie dupa prima zi la locul de munca. "Suntem obligati sa-i platim persoanei ziua respectiva?"
Te-ar putea interesa si
Nu ai bani de chirie? Iata cum poti negocia cu proprietarul, desi ai contract deja semnat
4 mari greseli pe care le fac toti oamenii saraci cand vine vorba de bani – si cum sa le eviti!