In era digitala in care traim in ziua de astazi, retelele de socializare devin tot mai mult decat niste simple platforme care intermediaza interactiunea intre prieteni. Pentru multi, aceste retele reprezinta o oportunitate de a castiga bani prin promovare, continut creativ sau live-uri. Astfel, popularitatea unor platforme precum Facebook, Instagram, TikTok sau YouTube a deschis drumul catre un nou tip de activitate, cel de creator de continut online.
Un fenomen in ascensiune in randul castigurilor pe internet este reprezentat de live-urile de pe TikTok. Aceste sesiuni live au devenit in ultimul timp un instrument de a atrage si de a retine audienta, iar pentru unii s-au transformat chiar in principala sursa de venit. Prin intermediul donatiilor din timpul transmisiilor live, multi utilizatori reusesc sa adune sume substantiale de bani.
Totusi, cei care obtin castiguri din aceste surse trebuie sa fie constienti de faptul ca aceste venituri sunt impozabile conform legislatiei fiscale din Romania. Indiferent de suma pe care o obtin, romanii care au parte de asemenea castiguri trebuie sa declare aceste venituri pentru a putea fi impozitate corespunzator. Agentia Nationala de Administrare Fiscala a publicat recent un set de reguli decicate celor care obtin venituri pe retelele de socializare.
Declaratia unica privind impozitul pe venit trebuie depusa pana pe 25 mai de toti romanii care au obtinut venituri din postari sau live-uri realizate pe TikTok, Instagram, Facebook sau YouTube. Declaratia privind venitul anual estimat poate fi depusa fie online prin platforma Spatiu Virtual Privat, fie la unul dintre ghiseele ANAF sau prin posta.
Cei care castiga bani din mediul online trebuie sa plateasca 10% din venitul anual estimat. Mai mult, incepand cu acest an au fost impuse mai multe praguri pentru cei care realizeaza venituri mai mari. Astfel, contributia la sanatate de 10% va fi obligatorie pentru romanii care obtin castiguri extrasalariale mai mari de sase salarii minime brute.
In plus, daca veniturile depasesc 12 salarii minime brute, contributia la pensie in valoare de 25% va fi, de asemenea, obligatorie. Mai mult, daca veniturile depasesc 24 de salarii minime brute, suma de plata catre stat se dubleaza. Salariul minim brut pe economie in anul 2023 a fost de 3.000 de lei.
Citeste si: De la bloguri la influenceri: Lumea a fost schimbata radical dupa aparitia internetului
Sursa foto: unsplash.com
Ultimele NOUTATI
Cele mai grele 5 sfaturi financiare pe care putini romani le respecta
O mare companie da afara 17.000 de angajati, peste noapte: "Ne resetam" - spune conducerea
Autorul bestseller-ului Tata bogat, tata sarac: Saracia este o consecinta a educatiei slabe, nu a lipsei de bani
Firmele nu gasesc angajati. Ministrul Muncii: Este mare nevoie de ingineri, IT-isti, economisti, medici, electricieni, sudori, lacatusi mecanici
Bill Gates: Nu este vina ta daca te nasti sarac, dar este vina ta daca mori sarac
Cum arata un INTERVIU de ANGAJARE la o MULTINATIONALA. Ce intrebari CIUDATE li se pun candidatilor, pe 9 din 10 ii blocheaza
Partenerii nostri
Documente necesare pentru decontarea diurnei si a cheltuielilor de transport si cazare
Concediere pentru inaptitudine medicala - PROCEDURA explicata de specialisti
Ministrul Muncii: Reducerea deficitului de forta de munca este prioritara
Incasare in numerar PFA: este obligata sa achizitioneze casa de marcat?
[INFOGRAFIC] PFA in sistem real vs. PFA la norma de venit: ce taxe si impozite datoreaza in 2024
Reevaluarea imobilizarilor corporale: GHID complet de teorie si practica
Somajul tehnic, ca solutie pentru reducerea costurilor: ce trebuie sa stii
Adeverinta vechime in munca MODEL
Demisie dupa prima zi la locul de munca. "Suntem obligati sa-i platim persoanei ziua respectiva?"
Te-ar putea interesa si
Autorul bestseller-ului Tata bogat, tata sarac: Saracia este o consecinta a educatiei slabe, nu a lipsei de bani
Firmele nu gasesc angajati. Ministrul Muncii: Este mare nevoie de ingineri, IT-isti, economisti, medici, electricieni, sudori, lacatusi mecanici