Educatia financiara este ignorata complet in tara noastra, o buna parte dintre romani avand un nivel de alfabetizare financiara extrem de precar. Potrivit unui studiu publicat recent de Institutul de Economie Mondiala al Academiei Romane, mai bine de jumatate dintre romani intampina dificultati de ordin financiar in viata de zi cu zi. In aceste conditii, marea majoritate a romanilor nu reusesc sa economiseasca mai deloc, traind practic de la un salariu la altul.
Potrivit studiului “Bunastarea financiara si alfabetizarea financiara in Romania”, tara noastra are cel mai redus nivel de alfabetizare financiara din toata Europa. Mai exact, numai 8% din populatia tarii noastre are cunostinte financiare elementare. Diferentele la acest capitol intre Romania si celelalte state occidentale din Europa sunt mai mult decat ingrijoratoare. Spre exemplu, nivelul de alfabetizare financiara din Germania este de 53%, in timp ce in Olanda este de 45%.
Situatia este cu atat mai grava cu cat nivelul de alfabetizare financiara este mai ridicat decat in Romania si in unele state din estul continentului european. Spre exemplu, nivelul de alfabetizare financiara din Serbia este de 17%, iar din Bulgaria de 18%. Mai mult decat atat, chiar si tari precum Albania sau Bosnia si Herzegovina stau mai bine decat Romania la acest capitol.
Studiul desfasurat de specialistii din cadrul Institutului de Economie Mondiala al Academiei Romane ne arata ca 9 din 10 romani nu au cunostintele necesare pentru a putea calcula rata unei dobanzi, pentru a face o diferenta intre o valoare nominala si una reala sau pentru a intelege conceptul de diversificare a riscului.
Saracia romanilor este, fara doar si poate, una dintre consecintele principale ale acestui nivel precar de alfabetizare financiara despre care vorbim astazi. O persoana cu cunostinte financiare si-ar putea gestiona mult mai bine bugetul si ar putea constientiza greselile financiare pe care le face.
Totodata, o persoana care intelege mersul lucrurilor din punct de vedere financiar poate incepe sa economiseasca si chiar sa investeasca astfel incat sa atinga un oarecare nivel de independenta financiara mai devreme sau mai tarziu. Pentru a investi si pentru a iti pune banii sa produca alti bani trebuie insa sa ai cunostinte financiare. Vei putea intelege astfel riscurile pe care ti le asumi si modul in care poti ajunge sa castigi bani de pe urma banilor pe care ii economisesti luna de luna.
Statele vestice acorda mult mai multa importanta alfabetizarii financiare. Spre exemplu, in Statele Unite, luna aprilie este luna dedicata alfabetizarii financiare. In aceasta luna, autoritatile, scolile si alte organizatii sustin programe concepute in asa fel incat sa ii ajute pe oameni sa inteleaga si sa invete cum sa isi gestioneze finantele.
Ultimele NOUTATI
Secretul din spatele podelelor care rezista 25 de ani fara sa se deterioreze
Publicitatea din Romania, aproape de 850 milioane euro in 2025. Digitalul castiga teren
Magazinul Unirea: de la vitrina luxului comunist la mallul-fantoma din inima Bucurestiului
Sondaj: Aproape jumatate dintre romani reclama inrautatirea situatiei financiare personale, iar trei sferturi se plang de situatia economica a tarii
Studiu: Calitatea alimentelor, nu doar tipul dietei, scade riscul de boli cardiace. De ce dietele low-fat si low-carb nu sunt suficiente
Partenerii nostri
Elemente noi care se introduc OBLIGATORIU in REGES ONLINE. Atentie la prevederile legale!
Instruirea SSM la continuarea activitatii dupa pensionare - reglementari cheie
Amortizare apartament fara justificare economica: Ce a decis ANAF intr-un caz concret
Masuri fiscale aplicabile din 1 august 2025 si 1 ianuarie 2026: Ce pregateste Guvernul Bolojan
Evaziunea fiscala - o amenintare la securitatea nationala: ce este si cum se sanctioneaza
Tichete de 50 lei pe luna pentru facturile la curent: cine beneficiaza si cum te inscrii
Te-ar putea interesa si
Magazinul Unirea: de la vitrina luxului comunist la mallul-fantoma din inima Bucurestiului
Sondaj: Aproape jumatate dintre romani reclama inrautatirea situatiei financiare personale, iar trei sferturi se plang de situatia economica a tarii