Pretul Bitcoin s-a prabusit la mijlocul lunii iunie la cel mai scazut nivel din decembrie 2020, ajungand in data de 18 iunie la un nivel de sub 19.000 de dolari. Din pacate pentru cei ce isi tin economiile in aceasta criptomoneda, Bitcoin nu o duce prea bine nici acum, moneda valorand astazi numai 19.422 de dolari. In urma cu numai trei luni insa, Bitcoin ajungea foarte aproape de pragul de 50.000 de dolari, unii investitori declarandu-se atat de optimisti incat deja vedeau criptomoneda la o valoare de 100.000 de dolari. Totusi, cine stabileste pretul Bitcoin si de ce este atat de volatil?
In general, criptomonedele, in special Bitcoin, vin la pachet cu cateva avantaje importante. Cel mai semnificativ dezavantaj al criptomonedelor insa este legat tocmai de aceasta volatilitate. Totalul valorii Bitcoin-ilor aflati deja in circulatie si numarul de firme ce folosesc criptomoneda este inca foarte mic fata de ce ar putea fi. In acest context, stirile aparute pe piata, specula sau chiar activitatea unor firme pot influenta foarte usor pretul monedei digitale. Odata ce pietele Bitcoin se vor maturiza, volatilitatea monedei se va micsora, insa pentru asta este nevoie de rabdare!
Pretul unui Bitcoin este stabilit in primul si primul rand in functie de cerere si de oferta. Cand cererea de monede creste, creste si pretul, iar cand cererea scade, scade si pretul la randul lui. Exista un numar limitat de monede aflate in circulatie, iar Bitcoinii sunt creati intr-un ritm constant si descrescator, ceea ce inseamna ca cererea trebuie sa urmeze acest model pentru a mentine pretul stabil. In prezent, pe piata exista peste 16.7 milioane de Bitcoini, specialistii fiind de parere ca minarea celorlalte monede, pana la totalul de 21 de milioane, ar putea dura chiar si pana la 120 de ani!
Mai departe, multitudinea de monede digitale noi care au aparut pe piata in ultima vreme poate juca un rol important in scaderea pretului Bitcoin. Chiar daca Bitcoin este prima si cea mai importanta criptomoneda de pe piata, investitorii incearca sa isi diversifice portofoliul, investind si in alte monede precum Ethereum sau chiar Dogecoin.
Reglementarile favorabile ar putea contribui, de asemenea, la cresterea pretului Bitcoin. Lucrurile sunt insa neclare din acest punct de vedere in multe tari ale lumii. Spre exemplu, China a interzis complet tranzactiile crypto, in timp ce autoritatile din El Salvador au adoptat Bitcoin ca moneda oficiala. Cu cat perspectiva utilizarii Bitcoin la scara larga se va dovedi mai mare, cu atat si cererea va fi mai mare, ceea ce va duce automat si la cresterea cursului.
Citeste si: Cum poti ramane FALIT, din cauza comentariilor pe retelele sociale: ESCROCII VANEAZA romanii creduli si dornici de IMBOGATIRE
Sursa foto: pixabay.com
Ultimele NOUTATI
Se fac angajari la stat - vezi aici lista oraselor cu cele mai multe posturi si studiile de care ai nevoie
Dezamagire crunta la salarii, pentru studenti si absolventi: 3.500- 4.500 de lei pentru joburi entry-level
Art Set by GAEP: Companii de 2 miliarde de lei adopta arta pentru retentia si satisfactia angajatilor
Cererea masinilor electrice pe piata interna, in crestere
Partenerii nostri
Baza de calcul pentru concediu medical - este influentata de indicele de inflatie?
Ce conteaza cu adevarat pentru tinerii din generatia Z la locul de munca
Cum sa folositi SAGA pentru PFA: Ghid pentru evidente fiscal-contabile perfect legale
Imprumuturi intre societati: care sunt conditiile de acordare?
Reducerea programului de lucru de la 5 zile la 4 zile pe saptamana: obligatiile angajatorului
Litigiile de munca si drepturile angajatilor: Cand este timpul sa apelezi la un avocat?