Monedele digitale, aurul si actiunile tehnologice. Un film cu un sfarsit imprevizibil?
monede digitaleauractiuni tehnologie
Piata activelor digitale continua sa intampine dificultati in a atrage noi investitori, chiar daca in ultimele zile cea mai cunoscuta moneda, Bitcoin, a inregistrat o redresare.
In ultimele 24 de ore, capitalizarea globala a pietei a crescut usor, la 915 miliarde USD, avansand cu 0,61%.
Bitcoin a reusit sa revina deasupra pragului psihologic de 20.000 USD, ceea ce reprezinta o victorie importanta pentru cumparatori, cel putin pentru moment, intrucat arata ca nu sunt dispusi sa renunte cu usurinta la acest nivel.
Bitcoin traverseaza o perioada de consolidare de aproape 3 saptamani, osciland intre 18.000 USD si 22.000 USD.
Intre timp, iunie 2022 a adus cea mai ampla iesire lunara de unitati de Bitcoin de pe burse din istorie.
Datele Onchain au indicat ca peste 150.000 de BTC au parasit schimburile centralizate in ultima luna. Acest fapt ne indica doua lucruri.
In primul rand, sugereaza o deteriorare a increderii investitorilor in bursele de criptomonede, chiar si in cele importante, dupa masurile luate in ultima perioada.
Printre acestea s-au numarat suspendarea retragerilor si chiar initierea procesului de faliment, ceea ce pune in pericol detinerile investitorilor.
In al doilea rand, ar putea sugera ca investitorii incep sa aiba o abordare pe termen mai lung, preferand sa isi pastreze monedele in portofelele personale.
O posibila explicatie ar putea fi asteptarile legate de o perioada extinsa de recuperare, scotand din discutie o revenire rapida a pietei monedelor virtuale.
Mai multe firme, inclusiv Celsius, Babel Finance si Vauld au luat masuri drastice.
Marti, Vauld a primit o oferta de preluare de la Nexo, o firma rivala, dupa ce a anuntat suspendarea serviciilor.
Piata monedelor virtuale se confrunta cu o criza severa de lichiditate, deoarece platformele intampina dificultati in a face fata unui val de retrageri, pe fondul unei scaderi puternice a preturilor monedelor digitale.
Fluxul de stiri negative din spatiul activelor digitale a fost mai lent in ultimele zile.
Cu toate acestea, industria continua sa fie caracterizata de „un nor” de neincredere si teama.
Acest scenariu este sustinut si de indicatorul de „Teama si Lacomie”, care, in prezent, indica o valoare de 18 puncte, ceea ce sugereaza frica extrema. In acest context, companiile incearca sa gaseasca diferite metode de a atrage capital.
Un exemplu este bursa de active digitale Bitstamp, care intentioneaza sa perceapa o taxa lunara de inactivitate pentru anumiti utilizatori, deoarece scaderea pietei afecteaza volumul de tranzactionare din industrie.
Astfel, incepand de la 1 august, anumitor conturi inactive le va fi perceputa o taxa de inactivitate de 10 EUR pe luna. Utilizatorii din SUA nu vor fi supusi taxelor.
Bursele de active digitale au cautat modalitati de a-si reduce dependenta de veniturile din tranzactionare, care tind sa scada in timpul recesiunilor prelungite ale pietei.
Coinbase, cel mai mare schimb de monede digitale din SUA, a avertizat ca volumul tranzactiilor in al doilea trimestru va fi mai mic decat in primele trei luni ale anului.
FTX US s-a extins recent in activitatea de tranzactionare cu actiuni, o modalitate de a diversifica sursele de venituri, captand in acelasi timp un grup mai larg de investitori de retail.
Conform unor indicatori, piata de scadere a activelor digitale din 2022 a fost cea mai dura de pana acum, majoritatea investitorilor in Bitcoin aflandu-se in pierdere si continuand sa vanda in pierdere.
Ca raspuns la scaderea rapida a preturilor jetoanelor, unii investitori s-au orientat catre active de refugiu, unii au iesit complet de pe piata, iar altii s-au indreptat in mod surprinzator catre piata instrumentelor derivate cu suport pe active digitale.
Primul si cel mai evident indiciu al unei piete de scadere este momentul in care pretul spot al Bitcoin scade sub media mobila de 200 de zile si intr-un scenariu si mai extrem, cand scade sub media mobila de 200 de saptamani.
Glassnode a spus ca situatiile in care preturile spot evolueaza sub pretul realizat (pretul mediu de achizitie a monedelor Bitcoin din circulatie) sunt neobisnuite, mentionand ca aceasta este doar a treia oara cand se intampla acest lucru, in ultimii sase ani, si a cincea oara de la crearea Bitcoin din 2009.
Confirmarea severitatii conditiilor actuale de piata este adusa de pretul spot care scade sub pretul realizat, ceea ce a fortat comerciantii sa vanda din ce in ce mai multe monede in pierdere.
Glassnode a remarcat ca un astfel de efect de cascada este „tipic pietelor de scadere si a perioadelor de capitulare a pietei”.
Luand in considerare toate aspectele negative, Glassnode evalueaza ca piata se afla in mijlocul unui eveniment de capitulare.
Cointelegraph a sustinut aceasta prezumtie, subliniind ca minerii (cei care se ocupa cu crearea de noi monede) au inceput sa vanda din monedele detinute, ceea ce este un alt indicator ca a avut loc capitularea.
In plus, Bitcoin si Ethereum s-au tranzactionat ambele sub maximul istoric din cadrul ciclului anterior de crestere, ceea ce reprezinta o premiera in istorie. Un factor important in evolutia pretului Bitcoin il reprezinta investitiile in tehnologie.
Aceleasi forte care conduc profiturile in firmele de tehnologie, in general, conduc si la succesul activelor digitale.
Proiectele de pe piata monedelor digitale sunt cu siguranta mai riscante decat majoritatea actiunilor de tehnologie si ofera o capitalizare mai redusa, ceea ce le poate face mai volatile, fiind mai usor de influentat.
De asemenea, Bitcoin este corelat cu pretul aurului.
Se presupune adesea ca nivelul de corelatie ar trebui sa fie pozitiv, deoarece atat aurul, cat si Bitcoin pot fi folosite pentru a stoca valoare impotriva inflatiei. In realitate, insa, exista o corelatie negativa puternica atunci cand intra in ecuatie alti factori.
Aurul si Bitcoin sunt solutii opuse cand increderea in monedele traditionale scade. Aurul este o varianta simpla si care a primit votul de incredere al timpului, beneficiind de mii de ani de istorie.
Pe de alta parte, Bitcoin este mai complex si abstract, propunand o „experienta” de doar 14 ani de volatilitate extrema.
In viitor, presupunand ca se mentin relatiile din prezent in raport cu restul pietelor, Bitcoin ar putea parea atractiv, in cazul in care se contureaza o revenire in sectorul de tehnologie si preturi stabile sau in scadere ale aurului.
In caz contrar, daca performantele slabe din partea actiunilor tehnologice par a fi scenariul de baza si se mentine o apreciere a aurului, Bitcoin si restul activelor digitale ar putea avea de suferit.
Conform unei analize a economistului sef al Coinbase, activele digitale prezinta astazi un profil de risc similar cu marfurile precum petrolul si gazele, dar si companiile tehnologice si farmaceutice. Aceasta dinamica contrazice presupunerile ca activele digitale reprezinta o metoda de hedging a pietelor traditionale.
In plus, acesta a afirmat ca gradul de „corelatie dintre preturile actiunilor si activele digitale a crescut semnificativ”, de la pandemia din 2020.
„In timp ce in primul deceniu al existentei sale, randamentele Bitcoin au fost in medie necorelate cu performanta pietei de valori traditionale, relatia a crescut rapid de la inceputul pandemiei.”
Asemenea perioade agitate reprezinta momente in care bancile centrale sunt fortate sa ia sau cel putin sa anunte masuri menite sa linisteasca populatia.
Astfel, Banca Angliei a avertizat ca recentele crize de pe piata activelor digitale, care au dus la scaderea capitalizarii de piata a activelor digitale cu peste 2.000 de miliarde de USD, evidentiaza necesitatea unor reglementari financiare mai stricte.
Banca centrala a Marii Britanii a spus ca prabusirile au scos la iveala vulnerabilitatile de pe pietele activelor digitale, care amintesc de crizele anterioare ce au dus la tulburari financiare.
Explicatiile ne-au fost ofetite de Radu Puiu, XTB Romania.
Foto: pixabay