Discutiile despre o marire salariala se pot dovedi destul de dificile in cele mai multe dintre cazuri, banii reprezentand inca un subiect tabu pentru multi. Este nevoie insa ca tu sa iti stii propria valoare si sa ai curajul necesar pentru a cere o marire salariala in cazul in care stii ca o meriti.
Uite sapte semne care iti arata ca este momentul potrivit pentru a cere o marire de salariu sau pentru a lua in considerare o schimbare din punct de vedere profesional in cariera:
Lucrezi de mai bine de cinci ani pentru aceeasi companie, pe acelasi post, iar salariul nu ti-a mai crescut de ceva timp? Nu esti singurul intr-o astfel de situatie, asa ca nu te speria! Trebuie doar sa actionezi pentru ca in caz contrar vei ajunge in situatia de a te plafona din toate punctele de vedere. Verifica salariile pe care le au alte persoane care lucreaza in aceeasi pozitie si arunca o privire si pe ofertele altor angajatori. S-ar putea sa fie momentul potrivit pentru a lua in calcul un alt loc de munca, in cadrul unei alte companii.
Intr-adevar, pentru a putea solicita o marire de salariu trebuie sa ai siguranta ca te descurci bine din punct de vedere profesional in pozitia pe care o ai. Solicita o discutie cu superiorii tai pe aceasta tema si cere-le o evaluare profesionala. Afla daca sunt lucruri pe care le poti imbunatati sau daca ti se reproseaza ceva din punct de vedere profesional.
Daca stii ca firma pentru care lucrezi are succes si se descurca din ce in ce mai bine, ai tot dreptul sa te gandesti si tu la o marire de salariu. Mai ales daca stii ca si tu ai contribuit la succesul pe care il are compania.
Studiaza piata si afla care sunt salariile pe care le platesc alte companii care activeaza in aceeasi industrie. S-ar putea sa ai o surpriza si sa iti dai seama ca in alte companii salariile sunt mult mai mari. Intr-o astfel de situatie, vei stii macar ce ai de facut!
Compania pentru care lucrezi obisnuieste sa mareasca salariile anual cu 3-5%?! Sigur, orice marire salariala este bine venita, insa aceasta trebuie sa acopere si nevoile actuale ale oamenilor. Preturile cresc de la o zi la alta, iar inflatia a ajuns la un nivel record, nu te poti multumi cu o crestere salariala de trei procente!
Anumite locuri de munca pot fi facute de profesionisti care au anumite specializari sau o experienta vasta in domeniul respectiv. Daca ai un astfel de job, ar trebui sa fii constient ca salariul tau nu poate sa fie unul comun.
Angajatorul iti apreciaza munca si ti-a oferit o promovare in cadrul companiei? Felicitari, insa nu uita ca o promovare pe scara profesionala vine la pachet si cu mai multe responsabilitati. Iar aceste responsabilitati suplimentare ar trebui sa vina insotite si de o marire salariala corespunzatoare!
Citeste si: Castigi suficient? 7 semne ca meriti o crestere de salariu
Ultimele NOUTATI
Partenerii nostri
INS: venituri medii in crestere - 8.210 lei pe o gospodarie, respectiv 3.274 lei per persoana
Norme SSM - CONDITII pentru conducerea pe drumurile publice a unui stivuitor
Ce activitati pot presta administratorii, in cadrul unui SRL?
Titluri de stat TEZAUR: Se lanseaza o noua editie cu dobanzi neimpozabile de pana la 7%
Radiere SRL fara activitate: obligatii si proceduri legale
Venituri din activitati independente si dividende: tratamentul fiscal din punct de vedere al CASS
Demisie dupa prima zi la locul de munca. "Suntem obligati sa-i platim persoanei ziua respectiva?"
Reducerea programului de lucru de la 5 zile la 4 zile pe saptamana: obligatiile angajatorului
Litigiile de munca si drepturile angajatilor: Cand este timpul sa apelezi la un avocat?
Te-ar putea interesa si