Romanii care lucreaza in strainatate ar putea incasa alocatii europene pentru copii, insa numarul celor care profita de acest beneficiu este in continuare extrem de scazut. Toti cetatenii romani care lucreaza legal in strainatate si au resedinta pe teritoriul unei tari membre a blocului comunitar european au acces la aceasta alocatie europeana pentru copii. Potrivit unei analize realizate in vara anului trecut, doar 3% dintre romanii care lucrau in strainatate obtineau acest tip de alocatie.
Alocatia europeana reprezinta o forma de prestatie familiala care are ca scop asigurarea securitatii sociale pentru salariatii si lucratorii independenti si membrii famillilor acestora care isi au resedinta intr-un stat UE si care desfasoara o activitate salariala sau independenta. Similar alocatiilor oferite in tara noastra, si aceste alocatii sunt acordate pentru copiii avuti in ingrijire.
Asadar, parintii care isi desfasoara activitatea in afara tarii noastre, intr-un stat membru al Uniunii Europene, pot beneficia de alocatie pentru copiii lor in cuantumul stabilit de legislatia tarii in care lucreaza. Important este ca aceasta alocatie europeana poate fi obtinuta indiferent daca parintii au sau nu copiii impreuna cu ei in tara in care isi desfasoara activitatea.
Pentru obtinerea alocatiei europene, cei interesati trebuie sa se adreseze institutiei competente cu plata prestatiilor familiale din Romania (AJPS) si din statul in care isi desfasoara activitatea. Institutiile de acest fel sunt organizate diferit de la un stat la altul. Spre exemplu, in Italia, cei care lucreaza acolo trebuie sa mearga la Institutul National de Protectie Sociala - INPS.
Atentie! Procedura prin care se poate obtine alocatia europeana poate fi demarata prin depunerea formularului E411 completat in partea A la institutiile abilitate cu plata prestatiilor familiale din Romania sau din tara in care lucratorul migrant isi desfasoara in mod legal activitatea. Dupa depunerea acestui formular se va stabili statul competent care va acorda alocatia, in functie de natura activitatii desfasurate de catre parinti pe teritoriul Romaniei si/sau al statului respectiv. Pentru aceasta, Agentia pentru Plati si Inspectie Sociala din fiecare tara in parte va trimite catre Agentia din Romania un formular tipizat.
Regimul acordarii acestor alocatii europene depinde de la un stat la altul, valoarea acestora nefiind aceeasi in toate tarile membre ale Uniunii Europene. In plus, anumite state au impus niste conditii specifice pentru acordarea acestor beneficii. Spre exemplu, in Italia, alocatiile se acorda numai parintilor care au venituri anuale sub un anumit plafon.
Sursa foto: pixabay.com
Ultimele NOUTATI
Secretele freelancingului de succes: cum poti sa faci bani online fara experienta anterioara
Premiile Comertului Online Romanesc acordate in cadrul editiei de 19 ani a Galei Premiilor eCommerce
Nu ai bani de chirie? Iata cum poti negocia cu proprietarul, desi ai contract deja semnat
4 mari greseli pe care le fac toti oamenii saraci cand vine vorba de bani – si cum sa le eviti!
Cum sa platesti cu 50% mai putin la intretinere in aceasta iarna. Furnizorii nu vor sa stii cum!
Partenerii nostri
Documente necesare pentru decontarea diurnei si a cheltuielilor de transport si cazare
Concediere pentru inaptitudine medicala - PROCEDURA explicata de specialisti
Ministrul Muncii: Reducerea deficitului de forta de munca este prioritara
Incasare in numerar PFA: este obligata sa achizitioneze casa de marcat?
[INFOGRAFIC] PFA in sistem real vs. PFA la norma de venit: ce taxe si impozite datoreaza in 2024
Reevaluarea imobilizarilor corporale: GHID complet de teorie si practica
Somajul tehnic, ca solutie pentru reducerea costurilor: ce trebuie sa stii
Adeverinta vechime in munca MODEL
Demisie dupa prima zi la locul de munca. "Suntem obligati sa-i platim persoanei ziua respectiva?"
Te-ar putea interesa si
Nu ai bani de chirie? Iata cum poti negocia cu proprietarul, desi ai contract deja semnat
4 mari greseli pe care le fac toti oamenii saraci cand vine vorba de bani – si cum sa le eviti!