Cum sa faci fata inflatiei: 5 modalitati care functioneaza
inflatiecalculator pentru depozitedepozit online
Analistii financiari sustin ca inflatia o sa continue sa creasca pana la finalul anului, motiv pentru care tot mai multi romani cauta modalitati de a-i combate efectele negative. Chiar daca solutia ideala pentru a combate cresterile de preturi consta in majorarea salariilor in proportie cu rata inflatiei, nu toate companiile ofera aceste avantaje salariatilor. Din acest motiv, cei mai multi oameni cauta modalitati de combatere a inflatiei pe cont propriu. Descopera in acest articol 5 masuri pe care poti sa le iei pentru a combate inflatia.
Profita de avantajele unui depozit online
Un depozit online da posibilitatea economiilor tale sa lucreze pentru tine, astfel poti sa obtii un profit financiar fara efort. Mai exact, daca ai o anumita suma de bani pe care nu ai nevoie sa o folosesti pe o anumita perioada de timp, poti opta sa depui banii intr-un depozit online si sa primesti o dobanda. Aceasta dobanda se calculeaza in functie de suma de bani pe care alegi sa o depui in depozit si de perioada pe care o alegi pentru constituirea depozitului.
In functie de institutia financiara la care optezi sa deschizi depozitul si de perioada aleasa, te poti bucura de o dobanda de pana la 7% pe an. Pentru a vedea suma de bani pe care poti sa o obtii la finalul perioadei de depozitare, poti sa apelezi la un
calculator pentru depozite disponibil 100% online.
Investeste la bursa
Pentru investitori, inflatia poate reprezenta un avantaj, deoarece sunt multe companii care pot beneficia de pe urma inflatiei. Cum costurile cu materii prime si materiale tind sa creasca in aceasta perioada, companiile, in special cele care activeaza in domeniul bunurilor de consum au flexibilitatea de a creste mai departe preturile pentru produsele finale destinate consumatorilor. In acest mod, creste marja de profit a companiei, lucru care atrage mai multi investitori.
Pentru a investi in actiunile unei companii care beneficiaza de pe urma inflatiei, ai nevoie de un cont pe o platforma de tranzactionare. Este indicat insa sa te documentezi foarte bine si sa analizezi piata inainte de a investi intr-o companie, deoarece randamentul pe care poti sa il obtii vine cu un anumit risc pe care trebuie sa fii dispus sa ti-l asumi.
Investeste in titluri de stat
O alta modalitate de a-ti proteja economiile de inflatie este investitia in titlurile de stat. Acestea sunt considerate de catre analistii financiari una dintre cele mai sigure investitii deoarece titlurile sunt garantate de stat, astfel ca nu exista riscul de a-ti pierde economiile. Mai mult decat atat, aceste instrumente financiare nu sunt impozabile, astfel ca te vei putea bucura in intregime de profitul obtinut in urma investitiei.
Operatiunea de cumparare a titlurilor de stat se poate face doar prin intermediul unui dealer care poate fi o banca sau o firma de brokeraj.
Analizeaza-ti stilul de viata
Odata ce ai hotarat ce faci cu economiile tale astfel incat valoarea lor sa nu se deprecieze cu inflatia, este momentul sa iti analizezi si stilul de viata. In timp ce preturile produselor si serviciilor continua sa creasca, are loc si o schimbare la nivel de comportament al consumatorului. Se pot schimba tabieturile, hobby-urile si diverse activitati recreative.
Pentru a-ti analiza stilul de viata, poti pleca de la venitul pe care il obtii lunar si poti identifica principalele categorii de costuri pe care le ai luna de luna. Specialistii financiari recomanda aplicarea strategiei 20/50/30, conform careia 20% din venituri sa mearga spre economii, 50% din venituri sa ii cheltuiesti pe produse si servicii necesare vietii de zi cu zi, iar 30% din bani sa ii cheltuiesti pentru satisfacerea dorintelor.
In vremuri de inflatie, daca iti doresti sa economisesti mai mult, poti sa ajustezi aceste procente in functie de nevoile si dorintele tale.
Cumpara inteligent
Atunci cand mergi la cumparaturi, in special pentru produse de consum zilnic, fa-ti o lista de care sa tii cont la supermarket. De multe ori, tindem sa cedam tentatiei atunci cand vedem produse noi si le cumparam chiar daca nu avem nevoie de ele.
Un alt truc pe care poti sa il folosesti atunci cand mergi la cumparaturi este de a manca inainte, pentru ca in acest mod te asiguri ca nu te lasi prada tentatiilor de moment si vei cumpara strict alimentele de care ai nevoie pentru mesele urmatoare.
Romanii ale caror salarii nu cresc in proportie cu inflatia cauta diverse metode de a-si proteja economiile si de a-si modifica stilul de viata, pentru a se potrivi cu vremurile actuale. Daca te regasesti si tu in aceasta situatie, poti sa incerci modalitatile prezentate in acest articol, pentru a combate efectele negative ale inflatiei.
Sursa foto: freepik