Gestionarea banilor nu este o misiune tocmai usoara, motiv pentru care aceasta sarcina poate fi considerata coplesitoare de multi oameni. Nu numai ca trebuie sa te organizezi, dar esti obligat sa iei niste decizii dificile cu privire la modul in care iti vei cheltui banii. Poti face insa asta mult mai usor daca apelezi la un buget bazat pe procente. Astfel, iti vei imparti bugetul lunar in mai multe categorii. Mai exact, imparti venitul lunar pentru a il directiona mai apoi catre cheltuieli, economii, datorii si orice alte categorii la care te gandesti.
Una dintre cele mai cunoscute variante de planificare financiara este 50/30/20. Lucrurile sunt extrem de simple, regula presupune sa iti imparti venitul lunar in trei categorii mari si late: 50% din bani se duc catre nevoile de zi cu zi, 30% catre dorintele pe care lei si 20% pentru economii.
Vorbim aici in primul si primul rand despre acele facturi pe care trebuie neaparat sa le platesti luna de luna - chirie, intretinere, abonament la telefon, factura la energie si asa mai departe. Tot in aceasta categorie sunt incluse insa si cheltuielile care iti asigura traiul de zi cu zi - mancare, ingrijirea sanatatii, transportul in comun si asa mai departe. Asadar, doar acele lucruri fara de care nu ai putea trai daca nu le-ai avea!
In aceasta categorie intra acele cheltuieli optionale, care nu sunt obligatorii de facut, dar pe care ti le doresti pentru a simti ca ai o viata mai buna. Putem include in aceasta categorie o masa in oras, o cafea bauta diminata in drum spre birou, un film vazut la cinematograf, abonamentul la Netflix, o iesire de weekend la mare, abonamentul la sala de fitness si asa mai departe. Intr-adevar, multe dintre ele se dovedesc a fi importante pentru fiecare dintre noi, insa toate se incadreaza de fapt la categoria cheltuielilor optionale, de care ne putem lipsi atunci cand nu avem bani.
Restul de 20% din venitul pe care il obtii in fiecare luna ar trebui sa fie directionat catre contul de economii. Statisticile la nivel national sunt ingrijoratoare din acest punct de vedere, prea putini fiind romanii care economisesc pentru batranete sau pentru acele zile in care viata se va dovedi a fi mai grea. Poti chiar sa nu te gandesti atat de departe, ci doar sa pui niste bani intr-un fond de urgenta. Nu stii niciodata cand se intampla ceva si ai nevoie de bani urgent!
Ultimele NOUTATI
Inflatia si instabilitatea politica, principalele temeri ale producatorilor romani
Bitcoin stabileste un nou prag istoric: de ce moneda digitala domina din nou piata cripto
Ce este colectarea selectiva a deseurilor si de ce conteaza pentru mediu si societate?
Romania urca in clasamentul avutiei nationale: salt de 4 pozitii pana pe locul 29 in Europa
Fraudele de tip spoofing fac ravagii: cum ajung romanii victime ale noii escrocherii
Partenerii nostri
Incadrarea in munca a persoanelor cu handicap! OBLIGATIILE angajatorilor si amenzile de 50.000 lei
Desfiintarea unor posturi. Procedura, etape, conditii
Dreptul la pensia privata din Pilonul II. Cum, cand si in ce mod se poate retrage suma depusa?
Plata dividende catre o persoana fizica nerezidenta: Ce obligatii fiscale are societatea din Romania
Reglementarea licentelor de transport: Tipuri si acte necesare
Contractul de mandat: Care sunt obligatiile unui administrator
Cum functioneaza tichetele de masa: Ce sunt, cine le emite, ce spune legea
Te-ar putea interesa si
Ce este colectarea selectiva a deseurilor si de ce conteaza pentru mediu si societate?
Romania urca in clasamentul avutiei nationale: salt de 4 pozitii pana pe locul 29 in Europa