Lasand la o parte potentialele castiguri semnificative, investitiile la bursa vin la pachet si cu un nivel variabil de risc. Profilul de risc al celor care fac investitii pe bursa este un factor esential in determinarea succesului lor in aceasta lume complexa si volatila.
Profilul de risc al celor care fac investitii pe bursa este o combinatie complexa de factori personali, financiari si psihologici. Fiecare investitor trebuie sa-si evalueze atent toleranta la risc si sa-si dezvolte o strategie de investitii care sa se potriveasca cu obiectivele si circumstantele lor. Indiferent de nivelul de risc ales, invatarea continua, cercetarea atenta si gestionarea rationala a portofoliului sunt esentiale pentru a naviga cu succes in lumea investitiilor la bursa.
O poveste de succes pe piata de capital este si cea a lui Doru Hadimbu. Experienta lui pe bursa a fost povestita in publicatia “Prima mea investitie. Povesti despre Bursa” a Bursei de Valori Bucuresti. De trei ori si-a incercat Doru Hadimbu norocul pe bursa, abia cea de-a treia incercare dovedindu-se a fi de succes. “Chiar daca a avut dezamagiri si stagnari, Doru a sperat intotdeauna ca actiunile sale isi vor reveni. A invatat din propriile greseli si nu a renuntat la companiile listate la bursa pe care le indragea. Pentru ca ceea ce i-a adus in trecut dezamagiri, l-a pus mai tarziu peste linia de plutire”, descriu povestea pe scurt cei de la BVB.
Prima experienta pe bursa a venit in anul 1977. Atunci, din cauza comisionului mare pe care trebuia sa il achite firmei de brokeraj, de 8%, Doru a renuntat destul de rapid. A venit apoi o a doua incercare, in perioada 2006 - 2007. O perioada neagra din punct de vedere economic, perioada ce a fost dominata de o criza financiara ce a lovit la nivel global.
Doru isi investise la acea vreme toate economiile in actiuni la Banca Transilvania. Actiunile au scazut semnificativ, valoarea portofoliului sau ajungand la un moment dat la numai 10% din investitia initiala. “Am trait tot timpul cu speranta ca isi va reveni, urmaream, se tot emiteau actiuni gratuite dar tot nu am reusit sa imi recuperez investitia, nici macar la jumatate“, povesteste el.
Cea de-a treia intalnire cu bursa s-a petrecut in 2016, atunci cand banca la care era actionar deja de ceva timp si-a revenit si a acordat dividende. A reusit intr-un final sa vanda pe profit actiunile care i-au adus atata bataie de cap si a inceput sa tranzactioneze. A invatat din greselile din trecut si a decis sa investeasca maximum trei sferturi din economiile sale in 4 sau 5 societati de la bursa. Totodata, este mult mai atent la ceea ce se intampla pe piata de capital si decide sa aiba incredere in brokerul sau. “In momentul in care cred ca este ceva de operat, vorbesc cu brokerul si imi da ordin de vanzare sau cumparare, sa zic asa in medie cam 3-4 ore pe zi sunt cu ochii pe bursa“, mai spune el.
Se descrie ca fiind un investitor conservator, avand cateva societati pe care le indrageste inca de la bun inceput si la care nu renunta. In cele din urma, povestea lui Doru este una de succes. A avut rabdare si, in ciuda dezamagirilor, a decis sa nu vanda actiunile pe care le avea. Bursa si valorile actiunilor si-au revenit in timp, iar odata cu acestea si el ca investitor si-a revenit.
Sursa foto: pexels.com
Ultimele NOUTATI
Art Set by GAEP: Companii de 2 miliarde de lei adopta arta pentru retentia si satisfactia angajatilor
Cererea masinilor electrice pe piata interna, in crestere
Idei inedite de afaceri rurale: 6 modalitati de a face bani din curtea copilariei
Fa bani in timpul liber. Cum sa iti rotunjesti veniturile dupa program
7 metode de a castiga bani fara sa iesi din casa
Partenerii nostri
Baza de calcul pentru concediu medical - este influentata de indicele de inflatie?
Ce conteaza cu adevarat pentru tinerii din generatia Z la locul de munca
Cum sa folositi SAGA pentru PFA: Ghid pentru evidente fiscal-contabile perfect legale
Imprumuturi intre societati: care sunt conditiile de acordare?
Reducerea programului de lucru de la 5 zile la 4 zile pe saptamana: obligatiile angajatorului
Litigiile de munca si drepturile angajatilor: Cand este timpul sa apelezi la un avocat?