Numarul celor interesati sa investeasca pe bursa a crescut in ultimii ani, iar 70% dintre investitorii BVB tranzactioneaza cel putin o data pe luna. Cele mai multe investitii sunt realizate in companii din domeniul energetic (68.9%), IT&C (63.8%) si financiar-bancar (58.2%). Totodata, nu sunt putini nici cei care investesc in alte domenii, precum sunt imobiliarele, telecomunicatiile, serviciile medicale sau agricultura. Totusi, numarul investitorilor din tara noastra este la un nivel redus in comparatie cu alte tari din regiune.
Te atrage si pe tine ideea de a investi pe piata de capital? Este normal ca la inceput sa nu stii prea multe despre acest domeniu, insa nu ai de ce sa iti faci griji, totul se poate invata. Uite cinci pasi simpli pe care ar fi de preferat sa ii urmezi atunci cand te decizi sa intri pe piata bursiera!
Trebuie sa stii de la bun inceput ca tranzactionarea pe bursa se face numai prin intermediul unui broker, asa ca nu ai cum sa sari peste acest pas. Alege o firma cunoscuta, in care sa ai incredere si care sa fie mereu disponibila atunci cand ai nevoie de informatii.
Asa cum este si firesc, urmatorul pas pe care trebuie sa il faci este acela de a iti deschide un cont de tranzactionare. Nu este deloc greu sa faci asta, se aseamana practic cu deschiderea unui cont bancar.
Dupa ce ai luat decizia ca iti doresti cu adevarat sa o apuci pe acest drum, gandeste-te la suma pe care vrei sa o investesti. Atentie, orice investitie aduce cu sine un risc, asa ca nu iti baga pe bursa ultimii bani pe care ii ai. Consulta-te cu brokerul tau pentru a intelege mai bine care sunt riscurile pe care vrei sa ti le asumi.
Acum ai ajuns in punctul in care esti aproape de prima ta investitie. Pana sa faci asta insa, incearca sa te familiarizezi cu tot ceea ce inseamna bursa. In cazul in care nu stii deja, citeste tot ce se poate despre indicii bursieri, despre piata bursiera locala si asa mai departe. Apoi, cerceteaza piata si indreapta-ti atentia doar catre acele domenii pe care le cunosti. Nu iti investii bani in companii despre care nu stii nimic, riscul este mult prea mare! Daca ti se pare prea complicat, nu ezita sa apelezi la brokerul tau!
De acum incepe “joaca” cu adevarat! Indreapta-ti atentia catre acele companii in care ai incredere si pe care le cunosti si incepe sa cumperi actiuni. Poti face asta prin intermediul aplicatiei online sau cu ajutorul brokerului. Nu exagera si incearca sa ai rabdare, investitiile la bursa au nevoie de timp. Nu te astepta sub nicio forma ca te vei imbogati peste noapte, este extrem de improbabil sa se intample asa ceva!
Citeste si: 5 sfaturi financiare pe care ar fi trebuit sa le stii inca de la primul job
Ultimele NOUTATI
1 Mai muncitoresc: De la mitinguri fortate la gratare clandestine - cum se sarbatorea Ziua Muncii in vechiul regim
Chinezii au planuri incredibile! Incep rapid sa construiasca 10 noi reactoare nucleare, investitie de 27 de miliarde de dolari
Program national de formare IT: 1.500 de locuri gratuite pentru romani in 2025
ANAF verifica romanii care lucreaza in IT! S-a descoperit ca unii se folosesc de PFA-uri si anumite coduri CAEN ca sa plateasca taxe mai mici!
Partenerii nostri
Evolutia conceptului de brand de angajator - diferente si alte tipuri de branding
[MODEL] Instalator ventilare si aer conditionat - cod COR 712606
Vouchere de vacanta 2025: conditii acordare si tratament fiscal
Actul constitutiv in Romania: Cum se redacteaza si se depune corect
Ghidul alegatorului pentru Alegerile Prezidentiale 2025: ce trebuie sa stii
Testamentul in Romania: ce este, cine il poate face si ce contine
Te-ar putea interesa si