Cu totii ne dorim independenta financiara, insa pentru multi atingerea unui astfel de nivel din punct de vedere financiar reprezinta o misiune aproape imposibila. Sa iti dai seama ce ai de facut cu adevarat pentru a ajunge in acest punct reprezinta, probabil, cea mai grea parte din tot acest proces. Bineinteles, educatia financiara joaca un rol extrem de important in tot acest joc. In functie de nivelul de educatie financiara la care ai ajuns iti vei putea gestiona corect atat veniturile, cat si resursele personale de care dispui.
Drumul pe care il ai de parcurs pana la momentul in care vei putea spune ca ai atins independenta financiara nu este deloc unul usor sau rapid, ba chiar din contra. Trebuie sa ai viziune, rabdare si determinare pentru a iti atinge obiectivele financiare pe care ti le-ai propus. Fara doar si poate insa, rezultatul final va fi unul satisfacator, anii tai de batranete urmand sa fie mult mai usori si linistiti daca faci totul asa cum trebuie atunci cand esti tanar!
Iti doresti sa atingi independenta financiara? Uite primele doua conditii de baza pe care trebuie sa te asiguri ca le indeplinesti!
Te regasesti des in situatia ca de la o luna la alta sa ramai fara bani sau sa te imprumuti de la familie sau de la prieteni pentru a putea face fata cheltuielilor de zi cu zi? Cu siguranta ai nevoie de mult mai multa disciplina din punct de vedere financiar. Daca te gandesti serios la atingerea independentei financiare, trebuie sa stii ca nu va fi de ajuns sa renunti doar la cafeaua pe care o bei zi de zi in drum spre birou.
Incepe sa te gandesti ca fiecare leu pe care il economisesti acum te duce mai aproape de pensionarea anticipata si de atingerea independentei financiare. Evident, fiecare leu pe care il cheltuiesti acum te va indeparta de aceste obiective. Incearca asadar sa reduci cheltuielile cat de mult poti.
Degeaba reduci cheltuielile daca nu faci nimic cu banii pe care ii economisesti! Trebuie sa actionezi de asa natura incat sa obtii venituri pasive din investitiile pe care le faci. Spre exemplu, iti poti indrepta atentia catre investitiile in actiuni si in ETF-uri, care pot rezista in timp si care pot plati dividende consistente pe termen lung. Este un proces de durata, insa aceste venituri iti vor asigura existenta peste 20 sau 30 de ani. Si nu uita, cu cat incepi sa investesti mai devreme, cu atat anii tai de batranete vor fi mai linistiti!
Citeste si: Independenta financiara: ce este si cum iti dai seama daca esti un om independent financiar
Ultimele NOUTATI
Partenerii nostri
INS: venituri medii in crestere - 8.210 lei pe o gospodarie, respectiv 3.274 lei per persoana
Norme SSM - CONDITII pentru conducerea pe drumurile publice a unui stivuitor
Ce activitati pot presta administratorii, in cadrul unui SRL?
Titluri de stat TEZAUR: Se lanseaza o noua editie cu dobanzi neimpozabile de pana la 7%
Radiere SRL fara activitate: obligatii si proceduri legale
Venituri din activitati independente si dividende: tratamentul fiscal din punct de vedere al CASS
Demisie dupa prima zi la locul de munca. "Suntem obligati sa-i platim persoanei ziua respectiva?"
Reducerea programului de lucru de la 5 zile la 4 zile pe saptamana: obligatiile angajatorului
Litigiile de munca si drepturile angajatilor: Cand este timpul sa apelezi la un avocat?
Te-ar putea interesa si