Fondurile de pensii au ajuns sa administreze 4 miliarde de euro
fonduri de pensiirandamentecontribuabilipilonul 2pilonul 3
La jumatatea acestui an, fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) si cele facultative (Pilonul III) au ajuns impreuna la active nete in administrare in valoare totala de aproape 17,5 miliarde de lei (4 miliarde de euro).
Beneficiarii acestor sume sunt aproape 6,5 milioane de romani (conturi individuale).
In ceea ce priveste rezultatele investitionale ale fondurilor de pensii, media pentru intreg sistemul trece de 12%, in ultimul an.
Cele opt fonduri de pensii private obligatorii (Pilonul II) au ajuns, la sfarsitul primelor sase luni din 2014, la 6,16 milioane de participanti, in beneficiul carora administrau active nete in valoare totala de 16,54 miliarde de lei, potrivit datelor calculate de APAPR.
In ultimul an, activele nete ale Pilonului II si-au mentinut ritmul ridicat de crestere (+43% fata mijlocul anului 2013), datorita cresterii procentului de contributie la 4,5% in 2014, dar si gratie rezultatelor investitionale foarte bune obtinute de administratori, in beneficiul participantilor.
De la lansare si pana la sfarsitul primului semestru din 2014, fondurile de pensii de Pilon II au primit in administrare in numele participantilor contributii brute in valoare totala de 13,18 miliarde de lei si au adaugat, prin fructificarea investitiilor, castiguri nete (de toate comisioanele) de 3,36 miliarde de lei.
Din punct de vedere al performantelor investitionale, fondurile de pensii private obligatorii au obtinut, in ultimul an, un randament mediu de 12,1%, in timp ce randamentul mediu de la lansare (mai 2008 -iunie 2014) este de 11,4% pe an, un rezultat exceptional pentru profilul de risc redus specific acestor fonduri.
La randul lor, cele 10 fonduri de pensii private facultative (Pilonul III), au ajuns, la finele primului semestru din 2014, la 330.000 de participanti, in beneficiul carora administrau active nete in valoare totala de peste 923 milioane de lei.
In ultimul an, contributiile virate de participanti in conturile personale de pensii facultative au inregistrat o crestere usoara, ceea ce a dus, alaturi de rezultatele investitionale, la un ritm de majorare a activelor de 34% fata de mijlocul anului 2013.
Din punct de vedere al performantelor investitionale, fondurile de pensii private facultative au obtinut, in ultimul an, un randament mediu de 12,4%, iar randamentul mediu de la lansare (mai 2007-luna iunie 2014) este de 8,3% pe an.