Tot mai multi tineri si nu numai viseaza la propria lor afacere. Unii au succes inca de la inceput, insa cei mai multi nici macar nu stiu de unde sa inceapa atunci cand vine vorba despre lumea antreprenoriatului. In plus, multi fac niste greseli majore, care ar putea fi foarte usor de evitat.
Evident, banii reprezinta in cele mai multe cazuri cel mai mare obstacol pentru antreprenori. Daca nu stii cum sa iti gestionezi corect fondurile, te poti trezi foarte usor inapoi in punctul din care ai plecat sau poate chiar mai rau. Uite trei intrebari pe care ar trebui sa ti le pui inainte de a iti deschide o afacere:
Nu sunt multi antreprenorii care isi dau seama de la bun inceput cat timp poate dura pana ce o afacere se va autosustine. Costurile initiale ale unei afaceri nu se rezuma doar la pregatirea acesteia si la crearea primului produs sau serviciu. Astfel, poate dura luni bune sau chiar ani pana vei reusi sa obtii suficiente venituri astfel incat afacerea sa se autofinanteze. Asadar, asigura-te ca pleci la drum cu suficiente fonduri astfel incat sa te poti sustine atat pe tine, cat si afacerea, fara sa iti faci datorii prea mari!
Nu este deloc usor sa incepi o afacere daca ai un buget mic, insa nu este nici imposibil. In acest caz insa, trebuie sa fii extrem de bine calculat si sa te gandesti la cheltuielile pe care urmeaza sa le ai. Lucreaza inca de la bun inceput foarte atent la bugetul pe care il ai la dispozitie si ia decizii cu privire la cheltuielile in cazul carora nu poti sa faci niciun fel de compromis si cu privire la acele cheltuieli care nu sunt neaparat necesare.
Bineinteles, nu trebuie sa faci niciun fel de compromis atunci cand vine vorba despre calitatea produselor sau serviciilor pe care le oferi. Cand vine vorba insa de promovarea acestor produse sau servicii, poate ca unele cheltuieli mai pot fi reduse, cel putin pentru o anumita perioada. Spre exemplu, in loc sa apelezi la o agentie de publicitate poti incerca sa te promovezi de unul singur sau cu ajutorul unui freelancer pe retelele de socializare.
Inainte de orice altceva, este imperios necesar sa stii ca trebuie sa faci o diferenta clara intre banii tai si banii afacerii pe care o conduci. Totodata, datoriile tale personale ar trebui sa ramana separate de datoriile afacerii tale. Daca vei amesteca fondurile tale personale cu cele ale afacerii vei ajunge inevitabil sa traiesti intr-o mare confuzie.
Sursa foto: pexels.com
Ultimele NOUTATI
Secretele freelancingului de succes: cum poti sa faci bani online fara experienta anterioara
Premiile Comertului Online Romanesc acordate in cadrul editiei de 19 ani a Galei Premiilor eCommerce
Nu ai bani de chirie? Iata cum poti negocia cu proprietarul, desi ai contract deja semnat
4 mari greseli pe care le fac toti oamenii saraci cand vine vorba de bani – si cum sa le eviti!
Cum sa platesti cu 50% mai putin la intretinere in aceasta iarna. Furnizorii nu vor sa stii cum!
Partenerii nostri
Documente necesare pentru decontarea diurnei si a cheltuielilor de transport si cazare
Concediere pentru inaptitudine medicala - PROCEDURA explicata de specialisti
Ministrul Muncii: Reducerea deficitului de forta de munca este prioritara
Incasare in numerar PFA: este obligata sa achizitioneze casa de marcat?
[INFOGRAFIC] PFA in sistem real vs. PFA la norma de venit: ce taxe si impozite datoreaza in 2024
Reevaluarea imobilizarilor corporale: GHID complet de teorie si practica
Somajul tehnic, ca solutie pentru reducerea costurilor: ce trebuie sa stii
Adeverinta vechime in munca MODEL
Demisie dupa prima zi la locul de munca. "Suntem obligati sa-i platim persoanei ziua respectiva?"
Te-ar putea interesa si
Nu ai bani de chirie? Iata cum poti negocia cu proprietarul, desi ai contract deja semnat
4 mari greseli pe care le fac toti oamenii saraci cand vine vorba de bani – si cum sa le eviti!