Tot mai multi tineri si nu numai viseaza la propria lor afacere. Unii au succes inca de la inceput, insa cei mai multi nici macar nu stiu de unde sa inceapa atunci cand vine vorba despre lumea antreprenoriatului. In plus, multi fac niste greseli majore, care ar putea fi foarte usor de evitat.
Evident, banii reprezinta in cele mai multe cazuri cel mai mare obstacol pentru antreprenori. Daca nu stii cum sa iti gestionezi corect fondurile, te poti trezi foarte usor inapoi in punctul din care ai plecat sau poate chiar mai rau. Uite trei intrebari pe care ar trebui sa ti le pui inainte de a iti deschide o afacere:
Nu sunt multi antreprenorii care isi dau seama de la bun inceput cat timp poate dura pana ce o afacere se va autosustine. Costurile initiale ale unei afaceri nu se rezuma doar la pregatirea acesteia si la crearea primului produs sau serviciu. Astfel, poate dura luni bune sau chiar ani pana vei reusi sa obtii suficiente venituri astfel incat afacerea sa se autofinanteze. Asadar, asigura-te ca pleci la drum cu suficiente fonduri astfel incat sa te poti sustine atat pe tine, cat si afacerea, fara sa iti faci datorii prea mari!
Nu este deloc usor sa incepi o afacere daca ai un buget mic, insa nu este nici imposibil. In acest caz insa, trebuie sa fii extrem de bine calculat si sa te gandesti la cheltuielile pe care urmeaza sa le ai. Lucreaza inca de la bun inceput foarte atent la bugetul pe care il ai la dispozitie si ia decizii cu privire la cheltuielile in cazul carora nu poti sa faci niciun fel de compromis si cu privire la acele cheltuieli care nu sunt neaparat necesare.
Bineinteles, nu trebuie sa faci niciun fel de compromis atunci cand vine vorba despre calitatea produselor sau serviciilor pe care le oferi. Cand vine vorba insa de promovarea acestor produse sau servicii, poate ca unele cheltuieli mai pot fi reduse, cel putin pentru o anumita perioada. Spre exemplu, in loc sa apelezi la o agentie de publicitate poti incerca sa te promovezi de unul singur sau cu ajutorul unui freelancer pe retelele de socializare.
Inainte de orice altceva, este imperios necesar sa stii ca trebuie sa faci o diferenta clara intre banii tai si banii afacerii pe care o conduci. Totodata, datoriile tale personale ar trebui sa ramana separate de datoriile afacerii tale. Daca vei amesteca fondurile tale personale cu cele ale afacerii vei ajunge inevitabil sa traiesti intr-o mare confuzie.
Sursa foto: pexels.com
Ultimele NOUTATI
Romania urca in clasamentul avutiei nationale: salt de 4 pozitii pana pe locul 29 in Europa
Fraudele de tip spoofing fac ravagii: cum ajung romanii victime ale noii escrocherii
Mediul privat isi revine? Scade puternic numarul firmelor care isi suspenda activitatea
Partenerii nostri
Incadrarea in munca a persoanelor cu handicap! OBLIGATIILE angajatorilor si amenzile de 50.000 lei
Desfiintarea unor posturi. Procedura, etape, conditii
Dreptul la pensia privata din Pilonul II. Cum, cand si in ce mod se poate retrage suma depusa?
Plata dividende catre o persoana fizica nerezidenta: Ce obligatii fiscale are societatea din Romania
Reglementarea licentelor de transport: Tipuri si acte necesare
Contractul de mandat: Care sunt obligatiile unui administrator
Cum functioneaza tichetele de masa: Ce sunt, cine le emite, ce spune legea