Painea va putea fi vanduta doar in magazine sau raioane specializate
produse de panificatieprotectia consumatorilorordinanpccomercializare
Pe 15 ianuarie a intre in vigoare prevederile Ordin ANPC nr. 392/2013, care impune anumite norme privind continutul, modul de etichetare si conditiile de comercializare ale painii si produselor de panificatie. Intre timp, ROMPAN a propus cateva modificari care, potrivit presedintelui patronatului - Aurel Popescu, vor fi valabile de la aceeasi data. Ce noutati aduc aceste modificari?
Dupa publicarea noului Ordin al Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) in Monitorul Oficial, presa a publicat mai multe titluri despre interzicerea utilizarii de coloranti in productia painii, cu exceptia caramelului (E150), care insa va putea fi folosit doar la productia painii din malt.
Presedintele ROMPAN, Aurel Popescu a explicat pentru revista Brutarul-Cofetarul, ca producatorii aveau deja obligatia de a respecta aceste criterii de productie si ca noul Ordin doar extinde a competentele de control si in randul inspectorilor ANPC.
Pentru producatori si comercianti, noutatile aduse de Ordin ANPC, cu modificarile propuse de ROMPAN, inseamna si altceva decat limitarile privind folosirea colorantilor. "Principala noutate este posibilitatea de a comercializa produsele de panificatie numai in unitati autorizate pentru comercializarea produselor alimentare, cu respectarea conditiilor igienico-sanitare prevazute de legislatia in vigoare", a explicat Aurel Popescu. Potrivit reglementarilor care modifica Ordinul 392/2013, in cazul magazinelor generale, produsele de panificatie se vor comercializa in zone special amenajate, astfel incat sa nu intre in contact cu alte produse.
Chiar daca utilizarea colorantilor la produsele de panificatie va fi interzisa, va fi permisa in continuare utilizarea aditivilor si a enzimelor alimentare autorizate de Comisia Europeana.
Sursa: Brutarul.ro