Tipuri de imprimante si utilizarile acestora in afaceri
imprimanteimprimante lateximprimante laser
Pentru a putea fi valorificata la potentialul sau maxim orice afacere are nevoie de echipamente care sa eficientizeze desfasurarea activitatilor zilnice. Desi tendinta este spre digitalizare, in sistemul organizational volumul de documente scanate, copiate si tiparite se mentine la un nivel ridicat.
Astfel, imprimantele isi gasesc utilitate in orice business, iar unele modele chiar reprezinta echipamentul cheie al firmelor cu un anumit specific, precum cele de productie publicitara. Iata care sunt principalele tipuri de imprimante si cum pot fi utilizate in afaceri:
Imprimante Laser
Aceste dispozitive functioneaza cu autorul unei pudre uscate numite toner. In interiorul imprimantelor se gaseste un tambur rotativ, incarcat cu sarcina electrica. Atunci cand laserul este trimis pe tambur, din anumite puncte dispare incarcatura electrica, tamburul se acopera cu toner, pudra lipindu-se de partile care au ramas incarcate. Mai departe, tonerul se transfera pe hartie, tehnologia laser fiind potrivita in special pentru text.
Imprimantele laser se folosesc cu precadere in cadrul companiilor unde se tipareste un volum mare de documente text. Chiar daca echipamentele pot printa si imagini sau fotografii, calitatea acestora nu va fi foarte buna.
Imprimante Latex
Capabile sa tipareasca elementele dorite atat pe materiale naturale, cat si pe produse sintetice,
imprimantele industriale de format mare cu tehnologie latex sunt utilizate cel mai des in scopuri comerciale. Acestea folosesc cerneala obtinuta printr-o tehnologie moderna, pentru a permite o imprimare de inalta calitate. Cerneala de tip latex seamana cu cea pe baza de apa, diferentiindu-se doar prin particulele de latex pe care le contine. In momentul tiparirii, caldura degajata de imprimanta determina evaporarea apei, dispersia pigmentului si a particulelor de latex si astfel, poate fi realizata printarea pe diverse medii – hartie, carton, vinil, PVC etc.
Echipamentele latex se potrivesc afacerilor care au un flux mare de imprimare, din domenii variate, inclusiv furnizorilor de servicii de imprimare si specialistilor in afisaj in arta grafica. Dispozitivele pot fi folosite pentru ambalaje, etichete, panouri si afise publicitare, bannere, spidere, steaguri, autocolante pentru ferestre sau multe altele deoarece permit obtinerea de imagini clare si pigmentate, fie si dupa mai multe operatiuni.
Imprimante UV Flatbed
Extrem de versatile, imprimantele UV Flatbed pot reproduce design-uri digitale pe o gama larga de materiale, printre care se numara sticla, plasticul, metalul, ceramica, panza, hartia fotografica, lemnul, gresia, pielea sau acrilul. Dispozitivele de acest gen au la baza o cerneala cu intarire UV realizata din monomeri acrilici, tipul de imprimare fiind asemanator cu serigrafia, doar ca tehnologia este mai economica si mai prietenoasa cu mediul.
De regula, imprimantele UV Flatbed sunt folosite pentru aplicatii comerciale, operatiuni de printare multidisciplinare si productia la scara larga a unor articole viu colorate si deosebit de rezistente. Cu ajutorul echipamentelor ce includ lampa UV se pot realiza obiecte decorate si personalizate si produse promotionale, pe supoturi din materiale si cu grosimi diverse, imaginea imprimata fiind calitativa si durabila.
Imprimante DTG
Proiectate pentru a crea printuri profesionale pe articole de imbracaminte si alte tesaturi, imprimantele DTG se remarca prin tehnologia inteligenta, culorile extraordinare si grafica foarte clara. Tiparirea direct-to-garment (DTG) reprezinta cea mai simpla modalitate de personalizare a textilelor, procesul implicand pulverizarea unui jet de cerneala care intra adanc in fibrele materialelor. De obicei, imprimantele DTG ofera rezultate foarte bune pe tesaturi naturale, de exemplu in, bumbac, bambus ori canepa, dar sunt eficiente si pe folii metalice sau amestecuri de materiale.
Imprimante Inkjet
Utilizeaza un jet de cerneala, care se incalzeste cu ajutorul curentului electric si este apoi aruncata in jeturi pe coala de hartie. Particulele pulverizate sunt minuscule, astfel ca rezultatul este unul precis si calitatea imaginilor clar superioara celei oferite de dispozitivele laser. Exista echipamente Inkjet pentru birouri care se folosesc pentru tiparirea documentelor, insa si imprimante de productie ideale pentru realizarea materialelor de marketing, manualelor si brosurilor, oferind posibilitatea de printare pe hartie cretata si necretata.
Imprimantele sunt echipamente indispensabile pentru companii, indiferent de sectorul in care acestea activeaza. Asadar, ia in considerare tehnologiile de imprimare disponibile si fa o alegere inteligenta pentru afacerea ta!