WannaCry, atacul mondial cibernetic: Peste 150 de tari afectate
wannacryatac ciberneticransomewareprogram malitiosatac
Atacul cibernetic masiv declansat vineri a continuat sa se raspandeasca in week-end, targhetand peste 10 000 de organizatii si 200 000 de persoane in peste 150 de tari, potrivit autoritatilor europene. In plus, in ciuda faptului ca s-au luat masuri pentru a limita raspandirea virusului Wanna Cry, au fost raportate atacuri ale unor versiuni modificate ale malware-ului.
“Desfasuram operatiuni impotriva a circa 200 de atacuri cibernetice pe an, insa pâna acum nu am mai vazut un astfel de atac”, a declarat duminica, intr-un interviu pentru postul britanic de televiziune ITV, directorul Europol, Rob Wainwright, potrivit AFP. El a mai spus ca cel mai probabil numarul victimelor va creste, când “oamenii se vor intoarce luni la munca si isi vor deschide calculatorul”.
Atacul, declansat vineri, a afectat, printre altele, spitalele britanice, constructorul de automobile francez Renault, sistemul bancar rus, grupul american FedEx sau universitati din Grecia si Italia.
WannaCry este un program malitios de tip ransomware. Expertii in securitate avertizeaza de mult timp privind efectele pe care le-ar putea avea astfel de programe, dar acesta este primul eveniment de o asemenea amploare. “Eroul”care a reusit sa opreasca raspandirea virusului este un expert in securitate cibernetica, cunoscut sub numele de MalwareTech. Cercetatorul a reusit sa identifice o vulnerabilitate a ransomeware-ului WannaCry, prin intermediul careia a incetinit rata de propagare.
Atacul este “de un nivel fara precedent” si “va necesita o ancheta internationala complexa pentru a-i identifica pe vinovati”, a mai transmis Europol. Agentia a precizat, totodata, ca a fost creata o echipa speciala in cadrul Centrului European impotriva Criminalitatii Cibernetice pentru a ajuta la ancheta si ca aceasta va juca un rol important.