INTERVIU MANAGER.RO: Marius Ghenea: Antreprenorii ar trebui sa caute acele afaceri in care pot performa ei insisi cel mai bine

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
INTERVIU MANAGER.RO: Marius Ghenea: Antreprenorii ar trebui sa caute acele afaceri in care pot performa ei insisi cel mai bine INTERVIU MANAGER.RO: Marius Ghenea: Antreprenorii ar trebui sa caute acele afaceri in care pot performa ei insisi cel mai bine
de Manager.ro la 13 Iul. 2011 Exclusiv
Urmareste-ne pe Google News
antreprenormarius gheneaafaceri

Marius Ghenea, cel mai bun antreprenor roman. Fondatorul unor afaceri precum Flamingo, Flanco sau Fit Distribution. Ghenea preda despre antreprenoriat in calitate de profesor asociat in cadrul Central European University's Business School si la Maastricht School of Management. De asemenea, este prezent in cadrul emisiunii "Arena leilor", formatul romanesc al "Dragons' Den", show britanic care sustine antreprenorii.

1. Simona Straton, Manager.ro: Ce alte carti de afaceri intentionati sa lansati, dupa "Antreprenoriat: Drumul de la idei catre oportunitati si succes in afaceri"?

Marius Ghenea: Nu exista in acest moment o alta carte in proiect, insa as vrea, in viitor, sa revin cu un nou titlu tot in zona de dezvoltare antreprenoriala, deoarece constat ca in continuare exista foarte putine carti pe acest tip de subiect, care este de mare interes pentru un public destul de larg, al antreprenorilor romani dar si al persoanelor care se gandesc sa urmeze o cale antreprenoriala, chiar daca nu si-au infiintat inca o companie proprie.

2. Simona Straton, Manager.ro: Dupa cum ati anuntat pe blogul dvs, The Telegraph a inclus 3 companii ROMANESTI de IT/Internet in top 100 al start-up-urilor europene. Asta se intampla in aprilie. De ce nu a fost mediatizata mai puternic aceasta reusita in presa romaneasca (de business)?


Marius Ghenea: Cred ca sunt doua motivatii, combinate: pe de o parte, a existat si exista in continuare o presiune nedorita pe stiri negative in presa noastra (poate pentru ca stirile negative vand mai bine decat cele pozitive) si pe de alta parte, in mod clar, acest tip de business high-tech nu este foarte cunoscut de presa din Romania.

3. Simona Straton, Manager.ro: Cum credeti ca va fi afectat mediul romanesc de afaceri de criza din Grecia? Este posibil ca aceasta sa se raspandeasca la tarile din jur, la Romania?

Marius Ghenea: Criza din Grecia, in sine, nu are nicio legatura cu situatia economica sau financiara din Romania. In mod indirect insa, e clar ca aceasta criza greceasca poate afecta Romania, atat prin efectele pe care le poate avea asupra monedei euro, cat si asupra zonei euro in ansamblu (zona care reprezinta o piata vitala pentru exporturile romanesti). Nu in ultimul rand, asocierile nerezonabile pe care presa de la noi (si chiar mediul politic romanesc) le-au facut si le fac cu Grecia ne pot afecta, deoarece noi insine ne punem in comparatie cu o tara mult mai indatorata decat Romania si cu indicatori macroeconomici actuali net inferiori.

4. Simona Straton, Manager.ro: Ce alte evenimente de afaceri veti initia in perioada urmatoare? Ce proiecte aveti in vedere?

Marius Ghenea: Si in continuare, ma concentrez in activitatea mea sociala pe evenimente si programe de dezvoltare antreprenoriala, cum sunt Schoolforstartups (scoala antreprenoriala ale carei inscrieri pentru anul 2012 tocmai le-am lansat in prima parte a lunii iulie) sau VentureConnect Forum (platforma de matchmaking intre antreprenori din domeniul IT si investitori seed, business-angel sau venture-capital din Romania si din strainatate). In ceea ce priveste proiectele de afaceri, analizez in permanenta noi proiecte de business prezentate de tineri antreprenori, in care doresc sa investesc ca business-angel.

5.  Simona Straton, Manager.ro: Vorbiti-ne va rog si despre sindromul "noi nu ne vindem compania" (nici nu prea avem cui in Romania), despre reticenta fata de investitori. Am citit cu interes materialul dvs din revista BIZ, "Povestea cu felia de tort".

Marius Ghenea:
Cred ca exista o perceptie gresita cu privire la aceasta "vanzare", deoarece nu este vorba de o vanzare, ci de un parteneriat de investitii, in care ambele parti (atat antreprenorii cat si investitorii) ar trebui sa poata sa obtina un randament cat mai bun si in acelasi timp sa minimizeze riscurile inerente ale afacerii. Orice antreprenor trebuie sa inteleaga ca inainte de o investitie, exista o companie, iar dupa investitie, vorbim de o cu totul alta companie (cu alt capital, cu alti actionari, cu alte oportunitati si cu alt potential de piata). Din pacate, sunt unele persoane care incearca sa vandal doar niste idei fara materializare (ceea ce in opinia mea nu prezinta vreo valoare pentru un investitor), in timp ce alte persoane, care sunt antreprenori adevarati, valorosi, nu isi dau seama ca ar putea folosi capital suplimentar de la un astfel de investitor sau, in anumite cazuri, realizeaza nevoia de capital de crestere, dar nu stiu cum sa il atraga.

6. Simona Straton, Manager.ro: Cum a decurs dezbatarea pe teme de comert online "COMERTUL ONLINE, CASTIGATOR IN CRIZA". Cum a invins comertul online criza?

Marius Ghenea: Comertul online a "invins" in criza tocmai pentru ca este o metoda moderna de comert, care salveaza bani, timp si care prezinta numeroase alte avantaje clare pentru consumatori, asa incat, cu atat mai mult cu cat este o criza, consumatorii vad tot mai bine aceste avantaje si sunt din ce in ce mai interesati sa apeleze la cumparaturile online. Iata de ce,  chiar pe segmente de comert retail care au scazut dramatic in ultimii ani, din cauza crizei, pe vanzari online, aceleasi segmente au continuat sa creasca.

7. Simona Straton, Manager.ro: In ce masura este respectat "Codul de bune practici pentru comertul online" de catre comercianti?

Marius Ghenea:
Toate magazinele online care sunt membri ai ARMO adera la Codul de Bune Practici si il respecta in intregime. Este un element esential al strategiei noastre cu privire la Asociatia Romana a Magazinelor Online, care tine de cresterea increderii consumatorilor in comertul online din Romania si la stabilirea unui standard superior de servicii in comertul online, aliniat la standarde europene.

8. Simona Straton, Manager.ro: Ce proiecte va mai intreprinde ARMO (Asociatia Romana a Magazinelor Online) in 2011?

Marius Ghenea: Un proiect important este largirea in continuare a Asociatiei, suntem in faza finala cu o prima etapa de primire a unor noi membri si vom informa presa in cel mai scurt timp despre acest proiect. Din pacate, birocratia cu privire la structurile asociative in Romania este inca foarte mare, ceea ce face acest proces foarte lung si complicat. Alte proiecte tin de asocierea si parteneriatul cu diverse evenimente si entitati din Romania care au ca obiective promovarea comertului online, vom informa in mod constant presa si cu privire la aceste proiecte de asociere si parteneriat.

9. Simona Straton, Manager.ro: Ce sfaturi aveti pentru tinerii antreprenori si nu numai, care vor sa demareze o afacere? Ce domenii le propuneti, in care sa-si investeasca banii? Ce domenii prezinta un risc mai redus in aceasta perioada?

Marius Ghenea: Este foarte greu pentru oricine sa dea sfaturi generice, cred ca nu as putea oferi astfel de sfaturi decat in functie de profilul specific al unui antreprenor (interesele sale, experienta sa anterioara, etc.) si disponibilitatile financiare de start (cat poate sa investeasca intr-un start-up sau ce alte resurse financiare poate mobilize). In functie de acest profil concret, exista oportunitati in majoritatea segmentelor de business, in Romania, in acest moment. In plus, as adauga si faptul ca nu exista business fara risc, asa incat cautarea unei zone de risc redus nu este cea mai buna idee, cred ca antreprenorii ar trebui sa caute acele afaceri in care pot performa ei insisi cel mai bine.

10. Simona Straton, Manager.ro: Care este portretul-robot al antreprenorului castigator la "Arena Leilor"?

Marius Ghenea: Bine pregatit pe proiectul prezentat, cu un pic de tractiune in business (deci nu un candidat care vine doar cu o idee, ci un antreprenor care chiar a inceput o activitate in business-ul in care doreste investitii de la lei), care sa incurajeze dialogul si sa primeasca feedback. Un astfel de candidat ar avea destul de mari sanse sa fie castigator in Arena Leilor insa putini candidati corespund integral acestor criterii.

Ultimele NOUTATI

Ai incredere in terapie cum are terapeutul incredere in tine
Life Style

Ai incredere in terapie cum are terapeutul incredere in tine

today23 Apr. 2024
Semnal de alarma? Romanii investesc mai mult in crypto decat la Bursa de Valori Bucuresti
Banii tai - sectiune de educatie financiara

Semnal de alarma? Romanii investesc mai mult in crypto decat la Bursa de Valori Bucuresti

today23 Apr. 2024
Locuri de munca platite cu peste 2.500 - 3.000 de euro net in Romania: in ce judete se fac angajari
Companii

Locuri de munca platite cu peste 2.500 - 3.000 de euro net in Romania: in ce judete se fac angajari

today23 Apr. 2024
Ghidul angajatorului. Cum dovediti ca un salariat este incompetent?
Companii

Ghidul angajatorului. Cum dovediti ca un salariat este incompetent?

today23 Apr. 2024
3 motive pentru care firmele ar trebui sa mareasca an de an salariile angajatilor
Economie

3 motive pentru care firmele ar trebui sa mareasca an de an salariile angajatilor

today23 Apr. 2024
Ce beneficii primesc angajatii din privat inainte de Paste: 7 din 10 firme ofera cadouri
Economie

Ce beneficii primesc angajatii din privat inainte de Paste: 7 din 10 firme ofera cadouri

today23 Apr. 2024
4 trucuri de care sa tii cont in 2024 la renovarea bucatariei
Life Style

4 trucuri de care sa tii cont in 2024 la renovarea bucatariei

today23 Apr. 2024
Romanii n-au incredere nici in banci, nici in doctori, nici in bursa, dar investesc in scheme financiare
Analize

Romanii n-au incredere nici in banci, nici in doctori, nici in bursa, dar investesc in scheme financiare "minune"

today22 Apr. 2024
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Locuri de munca platite cu peste 2.500 - 3.000 de euro net in Romania: in ce judete se fac angajari
Companii

Locuri de munca platite cu peste 2.500 - 3.000 de euro net in Romania: in ce judete se fac angajari

today23 Apr. 2024
Ghidul angajatorului. Cum dovediti ca un salariat este incompetent?
Companii

Ghidul angajatorului. Cum dovediti ca un salariat este incompetent?

today23 Apr. 2024
3 motive pentru care firmele ar trebui sa mareasca an de an salariile angajatilor
Economie

3 motive pentru care firmele ar trebui sa mareasca an de an salariile angajatilor

today23 Apr. 2024
Ce beneficii primesc angajatii din privat inainte de Paste: 7 din 10 firme ofera cadouri
Economie

Ce beneficii primesc angajatii din privat inainte de Paste: 7 din 10 firme ofera cadouri

today23 Apr. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x