Consolidarea si renovarea unei case vechi. La ce sa te astepti
consolidare casaamortizor usaacoperistamplarie
Daca esti proprietarul unei case vechi, respectiv te intereseaza sa cumperi o casa batraneasca, poate undeva in mediul rural, te asteapta multe provocari, toate in functie de starea generala a constructiei. Totusi, asta nu inseamna ca nu poti face o consolidare si o renovare reusita.
Apeleaza la o expertiza tehnica specializata
Inainte de a incepe orice demers de renovare si consolidare a casei vechi, cel mai bine discuta cu un inginer in constructii, pentru a evalua corect daca proprietatea mai poate fi supusa unor astfel de procese migaloase si costisitoare.
Astfel, vei sti chiar de la inceput daca locuinta poate fi renovata, dar si ce lucrari ar urma sa incepi la ea. In principiu, daca nu sunt probleme grave de fundatie si structura, ai unda verde sa te apuci de treaba.
Tot specialistii in constructii te pot indruma in legatura cu diverse acte, autorizatii, dar si detalierea unor anumite obligatii ce tin strict de administratia locala.
Consolidarea fundatiei si a peretilor exteriori
Fundatia este piesa de rezistenta o oricarei cladiri. Daca vorbim de o casa veche, ce prezinta o fundatie necorespunzatoare vremurilor actuale, atunci asta trebuie sa fie prima si una dintre cele mai migaloase actiuni. In aceasta situatie, sunt necesare lucrari de armare si subzidire etapizata a fundatiei cu materiale actuale de constructii, ca armaturile din otel beton si zidirea cu ciment. Pe langa fundatie, si stalpii de rezistenta ai casei trebuie supusi verificarii si consolidarii, dupa caz.
Peretii exteriori, cel mai probabil, vor fi supusi si ei procesului general de consolidare, mai ales daca prezinta diverse crapaturi si alte probleme estetice ce pot fi rezolvate prin tencuiala. Mai apoi, poti aplica o vopsea lavabila sau poate una decorativa. De asemenea, este ideal sa iei in calcul izolatia peretilor cu solutii existente pe piata, precum polistirenul expandat.
Renoveaza acoperisul si tamplaria
Acoperisul casei poate fi si el supus inlocuirii cu o tabla noua sau tigle ceramice, in functie de bugetul pe care il ai la dispozitie, dar si de caracteristicile zonei in care se afla casa. Cu aceasta investitie, poti scapa de o grija, avand o garantie de 40-50 de ani a materialelor alese, in functie de calitate si producator. Cel mai bine o faci acum, luand serios in calcul vechimea acoperisului actual, dar si a tamplariei acestuia.
Dincolo de asta, poti alege sa inlocuiesti geamurile vechi cu o tamplarie PVC care sa aiba cel putin 5 camere. Daca tot vorbim de aceasta operatiune, este timpul potrivit sa schimbi usile exterioare ale casei cu unele mai trainice, care sa aiba si masuri antiefractie. In ultima instanta, daca urmaresti un confort deplin, monteaza un
amortizor usa.
Gandeste-te la amenajarea interioara
La interior sunt, de asemenea, multe actiuni pe care le poti lua in calcul, de la micile sau marile reparatii ale peretilor interiori si tavanelor si montarea altei pardoselii pana la schimbarea usilor interioare cu unele mai atractive si mai silentioase.
In procesul de amenajare interioara ar trebui sa se regaseasca negresit si aspecte ce vor contribui la confortul tau, in momentul in care vei putea locui in casa. Este vorba de asigurarea unui sistem de incalzire si, eventual, racire, regandirea instalatiei electrice, dar si a celei sanitare. Mai mult ca sigur vor exista diverse modificari de facut.
Abia la final, te poti gandi la cumpararea mobilei potrivite pentru dimensiunile fiecarei incaperi.
Fa-ti curtea sa arate pe placul tau
Cand vei crede ca ai terminat, vei vedea ca lucrarile de amenajare nu se opresc doar la casa in sine, ci si la spatiul din jurul ei. Curtea trebuie si ea infrumusetata. Poate iti doresti pavarea ei, vrei sa construiesti un foisor sau sa ai un loc dedicat pentru flori si alte plante. Mai mult decat atat, poate gardul nu este pe placul tau, dar a fost lasat la urma, pentru simplu fapt ca inca isi indeplinea utilitatea.
Toate aceste operatiuni, in functie de gradul lor de necesitate, pot fi facute in timp. Pana la urma, viata la casa inseamna mai mereu cate ceva de facut.
Sursa foto: Shutterstock