Tot mai multi romani au apelat in ultimii ani la o centrala termica pentru apartamentele lor, aceasta aducand un plus de confort. Nu sunt putini cei care si-au dat seama insa ca aceasta trebuie intretinuta asa cum trebuie pentru a functiona corespunzator. Una dintre cele mai des intalnite probleme in legatura cu centralele termice este scaderea presiunii. Nu ai de ce sa iti faci griji insa, este o problema normala si care poate fi rezolvata rapid.
De fapt, scaderea in timp a presiunii este normala. Astfel, ar trebui sa va ingrijorati numai in cazul in care presiunea a scazut mult prea repede si a oprit practic functionalitatea centralei. In mod normal, presiunea unei centrale este intre 1 si 2 bari. In aceste conditii, indiferent ca functioneaza cu gaz, combustibil solid sau electricitate, valoarea optima a presiunii ar trebui sa fie de aproximativ 1.5 bari. In cazul in care presiunea scade sub valoarea de 0.8 bari, cele mai multe centrale vor intra in avarie.
Scaderea presiunii centralei poate fi cauzata de o scurgere in sistemul de incalzire, scurgere care in cele mai multe cazuri nu este chiar atat de usor de depistat. Daca te confrunti insa cu o presiune scazuta a centralei, arunca o privire pe langa tevi si calorifere. Daca gasesti semne de umezeala, atunci asta este cauza.
De asemenea, trebuie sa stii ca si banala aerisire a caloriferelor ar putea sa provoace o scadere a presiunii centralei. Aerisirea caloriferelor trebuie facuta in mod periodic, intr-adevar, insa acest lucru scade presiunea centralei termice, asa ca nu ai de ce sa te sperii in cazul in care stii ca ai facut acest lucru!
Mare atentie si la apa din sistem, prea multa apa putand cauza probleme. Apa intra in centrala printr-un robinet de umplere, amplasat in partea de jos a sistemului. Atunci cand apa se intoarce in centrala, verificati acul manometrului pentru a nu depasi valoarea de 2 bari.
Indiferent de cauza, trebuie sa stii ca presiunea centralei poate fi reglata cu ajutorul robinetului de incarcare cu apa, care se afla in mod normal sub centrala. Inainte sa faci ceva insa, asigura-te ca ai oprit centrala si ca ai lasat instalatia sa se raceasca timp de cel putin 30 - 45 de minute. Apoi, deschide robinetul si vei auzi imediat cum curge apa in centrala. Uita-te la barometru in tot acest timp si inchide robinetul atunci cand vezi ca acesta indica o valoare de 1.5 bari.
Ultimele NOUTATI
Scoateti banii de la saltea si cumparati acum apartamente. Sunt semnale ca urmeaza scumpiri, iar salariile nu vor tine pasul
Guvernul taie TVA-ul in an electoral. Lista produselor care se ieftinesc obligatoriu
3 modalitati prin care un dezvoltator imobiliar poate sa-ti dea teapa cand cumperi o locuinta in faza de proiect
Creditele in euro devin din nou accesibile romanilor. Dobanzile sunt taiate, vesti mari pentru cei cu datorii
Partenerii nostri
Numirea unui salariat ca vicepresedinte. Contractul individual de munca se suspenda?
CNPP - cati pensionari beneficiaza de pensie de serviciu? Conditii necesare
Rezervele: ce reprezinta, functiunea contului 106 si exemplu practic
[Ghid ANAF] Amnistie fiscala 2024: Cine beneficiaza, ce facilitati se acorda si pasi de urmat
Adeverinta vechime in munca MODEL
Demisie dupa prima zi la locul de munca. "Suntem obligati sa-i platim persoanei ziua respectiva?"
Reducerea programului de lucru de la 5 zile la 4 zile pe saptamana: obligatiile angajatorului
Te-ar putea interesa si
3 modalitati prin care un dezvoltator imobiliar poate sa-ti dea teapa cand cumperi o locuinta in faza de proiect
Creditele in euro devin din nou accesibile romanilor. Dobanzile sunt taiate, vesti mari pentru cei cu datorii