Ce aduce romanii impreuna si ce ii desparte in prag de alegeri?
alegeri prezidentiale 2025alegeri 2025presedintele romaniei
Intr-un climat care incurajeaza conflictul de opinii si radicalizarea, Asociatia OPEN MINDS lanseaza un apel pentru dialog si acceptare a opiniilor, sustinut de cel mai mare studiu pe tema Diversitatii si Incluziunii, Barometrul Diversitatii si Incluziunii, aflat la a 2-a editie (BARES_DI 2025). In acest context, mediul de business poate juca un rol critic in sprijinul unitatii sociale.
Datele celei de-a doua editii a Studiului BARES_DI 2025, initiat de Asociatia OPEN MINDS si realizat cu sprijinul Cult Research si GRF+, arata ca romanii sustin puternic respectul si sprijinul reciproc la locul de munca, valori esentiale pentru armonia echipelor, respectiv culturii organizationale. Conform primului set de date din „Barometrul Diversitatii si Incluziunii", editia mai 2025, 81% dintre romani considera respectul reciproc esential pentru un mediu de lucru armonios, in timp ce 57% valorizeaza colaborarea si sprijinul reciproc.
In spatele valorilor comune, insa, se contureaza o tensiune care saboteaza sentimentul de unitate: teama de exprimare a opiniilor diferite. Astfel, 44% dintre angajati simt presiunea sa isi alinieze opiniile la cele ale majoritatii si doar 34% dintre respondenti sunt confortabili sa isi exprime opiniile cand acestea difera de cele ale colegilor sau ale superiorilor.
Studiul sugereaza faptul ca motivul din spate se regaseste in perceptia romanilor despre diversitatea de opinii: aproape 40% dintre angajati cred ca opiniile diferite duc la conflict si marginalizare in spatiul profesional.
„Cum vom reusi sa lucram impreuna, in echipe si in comunitati, dupa alegeri? Fragilizarea libertatii de exprimare a opiniei, in contextul unei societati puternic polarizate, duce la radicalizarea cu precadere a categoriilor vulnerabile cu nivel de educatie si venit scazute. Mediul de business poate fi o ancora de stabilitate si unitate sociala, mai ales pentru aceste categorii vulnerabile. Angajatorii au un rol formator pentru toate generatiile, prin crearea unor spatii pentru ascultare si colaborare activa sau implementarea initiativelor de educatie pentru acceptarea diversitatii opiniilor. Am creat in jurul Asociatiei OPEN MINDS un ecosistem de ONG-uri si companii pregatite sa sprijine angajatorii care isi asuma responsabilitatea de a promova incluziunea la toate nivelurile organizatiei”, a declarat Mirela Tanase, Vicepresedinte al Asociatiei OPEN MINDS.
„A doua editie a Barometrului Diversitatii si Incluziunii demonstreaza cu date faptul ca radicalizarea ne desparte. Pentru ca unitatea nu inseamna opinie unica. Aproape jumatate dintre romani au ajuns sa se fereasca de diversitatea opiniilor. Riscul creste in cazul categoriilor sociale vulnerabile la excluziune. Astfel, diversitatea de opinii este un factor de conflict si marginalizare pentru: 54% dintre tinerii din Generatia Z; 70% dintre angajatii cu nivel de educatie scazut (studii de gimnaziu); 65% dintre angajatii cu venituri insuficiente pentru traiul zilnic; 60% dintre angajatii cu pozitii de executie”, a declarat si Paul Acatrini, Managing Partner, Cult Research.
„La 35 de ani dupa ce am scapat de opinia unica de partid si de stat, ma ingrijoreaza ca o mare parte a societatii noastre a ajuns sa se teama de opinii diverse"
„La 35 de ani dupa ce am scapat de opinia unica de partid si de stat, ma ingrijoreaza ca o mare parte a societatii noastre a ajuns sa se teama de opinii diverse. Am dezvoltat Barometrul Diversitatii si Incluziunii pentru a avea un instrument de actiune bazat pe date pentru campanii interne ce incurajeaza coeziunea prin exprimarea libera in care conformismul nu este o conditie pentru respect. Intr-un context in care spatiul public e invadat de modele toxice de leadership radical, credem intr-o piata a ideilor diferite sustinute de argumentul datelor”, a conchis si Paul Kasprovschi, Director de Cercetare & Evaluare GRF+.
Sursa foto: freepik.com