Parchetul laminat este una dintre alegerile foarte inspirate pentru podele. Fie ca este vorba despre o casa noua sau despre o reamenajare care implica si dusumele noi, aceasta varianta de parchet va fi mereu o alegere buna, dat fiind faptul ca are multiple avantaje. Este rezistent, se intretine foarte simplu, isi pastreaza mult timp caracteristicile initiale, are un pret bun si este disponibil intr-o varietate de modele ce pot satisface orice planuri de amenajare interioara, de la cele clasice la cele moderne.
Un alt avantaj care merita luat in calcul si care face din acest tip de parchet una dintre alegerile inteligente este acela ca se monteaza foarte simplu, cata vreme te asiguri ca ai la indemana plinta si accesorii pentru parchet.
Inainte de montarea acestui tip de parchet este obligatoriu sa te asiguri ca ai toate cele necesare, de la elemente de substrat la placile de parchet, inclusiv plinta si accesorii pentru parchet. Pentru ca montarea este simpla si rapida, trebuie sa ai, din momentul in care incepi lucrarea, toate materialele necesare, inclusiv foliile de substrat, adezivi, coltare, plinte si elemente de finisaj, dar si uneltele potrivite, inclusiv rigla si echer, un fierastrau electric si un ciocan cu cap moale din cauciuc.
Sunt cateva amanunte foarte importante de care trebuie sa tii cont pentru ca lucrarea sa fie bine executata si durabila. Primul, esential pentru o lucrare de calitate, este ca toate materialele necesare sa stea in camera in care urmeaza sa fie montate pentru 24-48 de ore pentru aclimatizare. Este necesar ca in camera temperatura sa fie de cel putin 18 grade Celsius, iar umiditatea, in limitele normale, agreabile, intre 40 si 60%.
Al doilea pas important este lectura instructiunilor de montaj cu maxima atentie. Detaliile sunt, in linii mari, identice indiferent de producator, dar exista si particularitati de care trebuie sa se tina cont.
Fiecare etapa conteaza, niciuna nu trebuie tratata cu superficialitate sau ignorata. Cu toate acestea, sunt cateva detalii care conteaza mai mult atat in ceea ce privestie aspectul final al lucrarii, cat si durabilitatea podelelor din parchet laminat.
Suprafata pe care se va monta parchetul trebuie sa fie perfect plana, uscata si curata. Sunt permise denivelari care nu depasesc o amplitudine de 2-3 milimetri pe metru liniar. O nivela de un metru lungime cu bula este cel mai util instrument care te ajuta sa evaluezi corect suprafata. Daca diferentele sunt mai mari decat valorile tolerate, acestea trebuie indreptate prin netezire sau prelucrare.
Curatarea temeinica a suprafetei este obligatorie, la fel cum este si utilizarea unei folii cu rol de bariera pentru vapori sau a uneia din polietilena expandata ori a unui strat de polistiren extrudat, pentru izolatie termica.
Accesorii esentiale pentru procesul de montare a parchetului laminat sunt elementele de distantare. Cu ajutorul lor se lasa spatii de dilatatie, care trebuie sa respecte indicatiile producatorului, in cele mai multe dintre cazuri acestea fiind de 1,5 milimetri pentru fiecare metru liniar de parchet instalat. Spatiile care permit dilatatia in functie de variatia temperaturilor interioare se lasa la limita dintre podea si perete. Imbinarea dintre placi fiind pe sistem click, variatiile se vor manifesta la capetele exterioare. Modificarile de lungime nu sunt vizibile, dat fiind faptul ca extremitatile placilor vor fi acoperite de plinta care finiseaza montajul.
Primele placi care se monteaza sunt cele de la perete. Recomandarea specialistilor, pentru a pune in valoare aspectul parchetului, este aceea de a monta randurile paralel cu peretele pe care se afla fereastra camerei. In functie de dimensiunea camerei, un alt criteriu care poate fi luat in calcul este montarea randurilor de placi ale parchetului laminat paralel cu peretele care are latime mai mica, cu scopul de a da echilibru vizual camerei si a face amenajarea armonioasa si estetica.
Este indicat ca montarea sa inceapa din coltul stang al incaperii. Placa urmatoare se fixeaza sub un unghi de 30 de grade, iar la impingerea la orizontala se va auzi un click specific. Acesta indica cuplarea placilor.
Este bine sa masori de fiecare data de doua ori inainte de a taia placile la capat de rand. Nu omite sa iei in calcul elementul de distantare. Regula unei bune montari spune ca daca placa din care s-a taiat este mai mare de 30 de centimetri acesta poate fi folosita la un nou capat de rand. La fel si ultima placa: aceasta nu trebuie sa fie niciodata mai mica de 30 de centimetri, pentru ca montajul sa fie stabil.
Montarea parchetului este simpla. Singurele locuri eventual mai dificile pot fi zonele cu tevi. Un fierastrau vertical si masuratori bine facute rezolva problema. Fii atent la usa de la intrarea in camera, ca intre partea de jos a acesteia si suprafata parchetului sa existe cel putin 3-5 millimetri. Deseori aici pot sa apara cele mai neplacute situatii dupa montarea parchetului.
Sursa foto: Shutterstock.com
Ultimele NOUTATI
Stiai ca vocea ta iti poate aduce bani? Cum sa castigi bani din asta in Romania?
Scoateti banii de la saltea si cumparati acum apartamente. Sunt semnale ca urmeaza scumpiri, iar salariile nu vor tine pasul
Guvernul taie TVA-ul in an electoral. Lista produselor care se ieftinesc obligatoriu
3 modalitati prin care un dezvoltator imobiliar poate sa-ti dea teapa cand cumperi o locuinta in faza de proiect
Creditele in euro devin din nou accesibile romanilor. Dobanzile sunt taiate, vesti mari pentru cei cu datorii
Vrei sa renunti la jobul clasic? Afla cum sa iti construiesti o afacere online profitabila!
Partenerii nostri
Transferul angajatilor intr-un alt punct de lucru - ATENTIE la fisa de aptitudini!
Paguba produsa angajatorului. Se pot face retineri salariale in baza deciziei de imputare?
ADEVERINTA privind recunoasterea calificarilor profesionale si formarea profesionala in strainatate
Taxe PFI: Ce impozit si contributii este obligat sa plateasca un medic
Ce amenzi se aplica firmelor care NU au terminale POS
Cand se efectueaza inventarierea: 7 probleme cu care se confrunta firmele in practica
Somajul tehnic, ca solutie pentru reducerea costurilor: ce trebuie sa stii
Adeverinta vechime in munca MODEL
Demisie dupa prima zi la locul de munca. "Suntem obligati sa-i platim persoanei ziua respectiva?"
Te-ar putea interesa si
Guvernul taie TVA-ul in an electoral. Lista produselor care se ieftinesc obligatoriu
3 modalitati prin care un dezvoltator imobiliar poate sa-ti dea teapa cand cumperi o locuinta in faza de proiect