Una dintre cele mai eficiente si ecologice solutii pentru incalzirea locuintei este cea cu peleti. Aceasta solutie este aleasa tot mai des de oameni, fiind cea mai potrivita alternativa la incalzirea cu o centrala termica pe gaze. In plus, diversitatea de modele de cazane care functioneaza cu peleti si producatorii tot mai numerosi de astfel de combustibil solid, fac din incalzirea cu peleti sa fie una si mai avantajoasa.
In ceea ce priveste tipul de peleti pe care oamenii il pot alege, exista doua variante: peleti din rasinoase si peleti din foioase. Pentru cei care nu stiu ce tip sa aleaga, in continuare este realizata o prezentare a celor doua, astfel incat doritorii sa isi poata da seama care varianta este mai potrivita pentru centrala si nevoile lor.
Diferentele dintre peletii din rasinoase si cei din foioase
Prima si cea mai evidenta diferenta dintre cele doua tipuri de peleti este reprezentata de materialele din care acestia sunt produsi.
In general, pentru producerea peletilor se folosesc resturi lemnoase si rumegus, care sunt procesate mecanic si presate astfel incat sa se elimine o cantitate cat mai mare de apa din compozitia lor si sa produca o substanta naturala, care are rolul de liant. Aceste deseuri lemnoase pot fi realizate fie din specii de rasinoase – brad, molid, tisa, pin – fie din specii de foioase – stejar, tei, fag, carpen, salcam.
Prin urmare, si rapiditatea de ardere a celor doua tipuri de peleti este diferita, fiind de mentionat faptul ca peletii din foioase ard mai lent decat cei din rasinoase si emana caldura timp mai indelungat.
Cu toate acestea, cel mai solicitat tip de peleti din piata este reprezentat de varianta de peleti rasinoase, deoarece acestia produc o temperatura mai mare, fiind astfel mai eficienti din punct de vedere al caldurii produse. In plus, exista si o diferenta de pret intre peletii din foioase si cei din rasionase, cei din urma avand un pret mai avantajos.
De ce sa se aleaga incalzirea pe peleti?
Un aspect pe care multi sceptici il evidentiaza este costul ridicat al cumpararii si instalarii unei centrale pe peleti. Cu toate ca pretul unei astfel de centrale termice este mai mare decat cel al unei centrale pe gaz, pretul mic al peletilor ajuta la amortizarea rapida a investitie.
De asemenea, un alt motiv pentru care oamenii ar trebui sa aleaga aceasta solutie pentru incalzire este eficienta mare si randamentul ridicat pe care le are. De exemplu, cu o anumita cantitate de peleti se poate incalzi locuinta pentru o perioada mai lunga de timp decat cu o cantitate similara de lemne, folosite pentru o centrala termica pe combustibil solid.
Chiar si cenusa rezultata dupa arderea peletilor poate fi refolosita, aceasta fiind un bun ingrasamant pentru gradina.
In concluzie, indiferent de tipul de peleti ales, eficienta unei astfel de solutii pentru incalzire este mai mare decat media, iar costurile lunare cu incalzirea casei sunt mult mai mici decat in cazul altor tipuri de combustibili – solizi sau lichizi.
Ultimele NOUTATI
Premiera in economia Romaniei din ultimii 30 de ani. Ministrul Economiei: oferim 300 de milioane de euro pentru firmele romanesti. Domeniul de activitate care trebuie readus la viata
Companiile din Energie, profituri uriase, desi tara se zbate in criza si facturile consumatorilor au explodat
Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.
Partenerii nostri
OG 16/2022 - accize. Finantele au publicat regulile pentru punerea in aplicare a noilor prevederi
Supraimpozitarea contractelor part-time. Angajatii vor trebui sa depuna declaratii in fiecare luna
Fiscul a facut noi controale pe raza Complexului Comercial Dragonul Rosu
Romanii pot investi in titluri de stat Tezaur cu dobanda anuala de 8,25%
Schimbari pentru transportatorii rutieri: Atributii extinse pentru inspectorii din cadrul I.S.C.T.R.
Te-ar putea interesa si
Se umple punga cu bani a Fiscului, dupa ce a dat iama in inflenceri: suma uriasa recuperata, de la cateva persoane cunoscute in online
PSD vrea eliminarea schemei de COMPENSARE la FACTURI: social-democratii acuza ca e SPECULA pe piata de energie