Maximalismul a devenit, in ultimii ani, mai mult decat un trend de design interior: a devenit un stil de viata format din obiceiuri care cer deprinse; la birou sau acasa, o amenajare maximalista ne face sa traim in abundenta, Ancorati in echilibru care ne inspira, asaltati de culoare, forma, de vibratie fascinanta.
Si cum vara ne regasim cel mai adesea timp de reconfigurat interioarele noastre, ne putem intoarce si catre o amenajare maximalista, care sa ne ofere mai mult spatiu de gandire, inspiratie, creativitate - summer is maxi. Natalia Berezovskaia si Octav Roman, arhitecti ai studioului de design Creativ Interior, ne ghideaza spre maximalism prin cateva tips & tricks care te vor ajuta sa reconfigurezi spatiul.
Colorat, vibrant, energic
Sa luam exemplu de amenajare cabinet medical care nu mai trebuie sa fie steril, cu peretii albi si goi. Din contra, un interior maximalist este dictat de abundenta pe toate planurile: culoare, forma, textura, arta. Schemele de culori dintr-un decor maximalist sunt, de cele mai multe ori, incadrate intr-un plan cald si nu se rezuma la una sau doua nuante de baza. De ce? Pentru ca mai mult inseamna mai bun.
Maximalismul imbina forme geometrice si zeci de texturi diferite, incaperea dobandind astfel un aspect unic si inedit - piesele de arta nu lipsesc. Mobilierul masiv, rafturile de carti, canapelele extravagante si accentele metalice sunt o parte integranta a acestui stil care, desi dateaza de ani de zile, de abia acum il apreciem la adevarata sa valoare.
Tehnologie, lumina, decor „viu”
O casa maximalista este o casa high-tech, pentru care traditionalul capata valente noi. Indiferent de cat de atasat esti de sistemul DVD, chiar il mai folosesti? Renunta la orice tehnologie care pare rupta din anii demult apusi, insa pastreaza piesele de mobilier de atunci.
Iar, daca bugetul iti permite, alege sa iti transformi casa intr-una smart; deschide sistemul de incalzire printr-un click pe telefon, alege modele de bai in care apa sa isi regleze temperatura singura, opteaza pentru sisteme inteligente de securitate. Multi dintre noi asociaza ideea de casa inteligenta cu un moft; in realitate, o casa inteligenta este una dintre marturiile maximalismului. De ce? Pentru ca iti simplifica viata si iti permite sa „complici” designul. Sa il transformi intr-unul maxi. Nu doar designul interior este imbunatatit, ci felul in care te raportezi la traiul de zi cu zi.
Iluminatul unei case maximaliste se bazeaza tot pe extravaganta fascinanta - alege acel candelabru somptuos la care visezi de atata timp. Atat corpurile de iluminat, cat si lumina propriu-zisa, trebuie sa fie cat mai subtila, clara, delicata. Iar piesele de decor capata un nou sens - sunt menite sa spuna povesti care sa cucereasca. Sa captiveze. Sa ii duca pe musafirii tai (si pe tine, in fiecare zi) in cele mai neasteptate locuri. Poti avea cactusi si piese de arta si carti. Flori verzi. Statuete. Orice incarca spatiul ii ofera o energie de care avem nevoie.
Psihologia culorile - mai mult si mai vivid
Culorile conteaza - trebuie sa recunoastem. Intram intr-un restaurant si simtim ca ne-a pierit, deodata, toata pofta de mancare. La birou ne simtim mult mai productivi ca acasa. De ce? Pentru ca spatiul se foloseste de culoare pentru a ne genera stari - verdele kaki, de exemplu, ne inhiba pofta de mancare, iar albastrul ne creste productivitatea.
Culorile schimba starea. In maximalism, psihologia culorilor este una bine definita - culorile clare, care se inteleg bine impreuna si ne fac sa ne simtim bine. Maximalismul nu inseamna un amestec negandit de culoare. Ci, dimpotriva, fuziunea complet echilibrata intre culorile care te fac sa te simti bine - poate fi vorba de verde si rosu, de portocaliu si albastru, de negru si auriu. Cum vrei sa te faca incaperea sa te simti? Transforma acest gand, aceasta emotie intr-o schema cromatica, apoi las-o sa isi puna amprenta in casa ta.
Nu ne deranjeaza sa recunoastem - mai ales acum, avem nevoie de mai mult. Mai multa culoare, mai multa armonie, mai multa fascinatie - interioarele simple, albe, minimaliste fac parte dintr-o perioada apusa. Simplitatea nu ne mai aduce optimism - insa maximalismul o face. Ne incarca in energie si stare de bine, aspecte vitale pentru un trai sanatos in era de azi.
Ultimele NOUTATI
Secretul din spatele podelelor care rezista 25 de ani fara sa se deterioreze
Publicitatea din Romania, aproape de 850 milioane euro in 2025. Digitalul castiga teren
Magazinul Unirea: de la vitrina luxului comunist la mallul-fantoma din inima Bucurestiului
Sondaj: Aproape jumatate dintre romani reclama inrautatirea situatiei financiare personale, iar trei sferturi se plang de situatia economica a tarii
Studiu: Calitatea alimentelor, nu doar tipul dietei, scade riscul de boli cardiace. De ce dietele low-fat si low-carb nu sunt suficiente
Partenerii nostri
Elemente noi care se introduc OBLIGATORIU in REGES ONLINE. Atentie la prevederile legale!
Instruirea SSM la continuarea activitatii dupa pensionare - reglementari cheie
TOP 3 prioritati pentru contabili in luna iulie 2025 [INFOGRAFIC]
Amortizare apartament fara justificare economica: Ce a decis ANAF intr-un caz concret
Evaziunea fiscala - o amenintare la securitatea nationala: ce este si cum se sanctioneaza
Tichete de 50 lei pe luna pentru facturile la curent: cine beneficiaza si cum te inscrii
Te-ar putea interesa si
Magazinul Unirea: de la vitrina luxului comunist la mallul-fantoma din inima Bucurestiului
Sondaj: Aproape jumatate dintre romani reclama inrautatirea situatiei financiare personale, iar trei sferturi se plang de situatia economica a tarii