Ultima actiune de impadurire din cadrul campaniei O padure cat o tara de anul acesta
campanii impadurireplantare arbori iohannisimpadurire romaniamediu romania
Ministrul Mediului, Apelor si Padurilor, Mircea Fechet a participat, ieri, alaturi de presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, la ultima actiune de impadurire din cadrul campaniei "O padure cat o tara" de anul acesta. Evenimentul a avut loc in judetul Giurgiu, la Ocolul Silvic Bolintin, unde este plantata o padure de la zero, pe o suprafata de 5.000 de metri patrati.
In noua padure, situata la circa 40 de kilometri de Bucuresti, sunt plantati 3.300 de puieti, din care 60% puieti de stejar, 20% puieti de cires pasaresc si 20% puieti de mar paduret.
Oficialii au plantat ultimii 50 de arbori dintre cele 50 de milioane pe care si-au propus sa-i planteze.
In discursul sau, presedintele Romaniei a spus ca a crezut in aceasta campanie de la inceput si de aceea i-a acordat patronajul, iar rezultatele arata ca nu s-a inselat.
"S-au plantat 50 de milioane de puieti, pe diverse terenuri, in zone montane si in zone de campie; foarte multe, in jur de 3.000 de parcele, s-au plantat de la zero, deci, unde nu a existat padure.
Acesta este un rezultat notabil si vreau sa-i felicit pe toti cei care au participat, incepand de la ministrul mediului, la cei de la RNP, cei care au plantat efectiv, muncitorii din diferitele ocoale silvice, dar si voluntarilor.
Cred ca aceste rezultate nu sunt doar rezultate statistic foarte bune, sunt rezultate care ne incurajeaza si va provoc, pe dumneavoastra domnule ministru, si pe cei din zona silvica sa continuam si in anii care vin astfel de campanii. Si haideti sa avem si mai multa ambitie!" - a indemnat presedintele.
O padure cat o tara a fost cea mai mare campanie de impadurire din tara realizata in ultimul deceniu.
In etapa din primavara, principalele judete in care au fost plantate cele 33 de milioane de puieti si mii de paduri de la zero au fost Maramures, Cluj, Suceava, Brasov, Sibiu, Harghita, Bistrita, Arges si Valcea.
In etapa din toamna, campania s-a derulat, in mod special, in judetele Tulcea, Galati, Ialomita, Calarasi, Dolj, Braila si Vaslui.
In ce priveste speciile de arbori plantate, in perioada de primavara, avand in vedere ca majoritatea santierelor de impadurire au fost localizate in zona montana, au fost plantate rasinoase, din care molidul a fost pe primul loc. In zonele de deal, au fost plantate paduri de amestec, cu urmatoarele specii dominante: gorun, paltin si frasin.
In campania de toamna, principalele specii plantate au fost stejar, plop, salcie, frasin si artar. In cele doua editii de plantare (primavara si toamna anului 2020), au fost plantati la nivel national 50 de milioane de puieti.