Centenarul Marii Uniri: Astazi, acum 100 de ani. Cum se vedea Romania in presa de acum un veac (XIII)

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Centenarul Marii Uniri: Astazi, acum 100 de ani. Cum se vedea Romania in presa de acum un veac (XIII)
Centenarul Marii Uniri: Astazi, acum 100 de ani. Cum se vedea Romania in presa de acum un veac (XIII)
de Lucian Vasilescu la 11 Oct. 2018 Exclusiv
Urmareste-ne pe Google News
centenarmarea unireromania marestiripresa

Intrata in primul razboi mondial in 1916, de partea Antantei, dupa doi ani de neutralitate, Romania a pierdut, la propriu, teren, Bucurestiul a fost ocupat de trupele germane (in decembrie acelasi an) iar principalele institutii ale statului, Curtea regala, Guvernul, Parlamentul, Banca Nationala, Curtea de Casatie si Justitie au fost nevoite sa se retraga la Iasi, care a devenit capitala unei Romanii mai mici decat fusese vreodata.

In 1917, in bataliile de la Marasti, Oituz, Marasesti, armata romana a reusit sa apere Moldova in fata ofensivei trupelor Puterilor Centrale dar, dupa ce, din pricina izbucnirii revolutiei bolsevice, nu a mai putut conta pe sprijinul armatei ruse, a fost nevoita sa semneze (in martie, la Buftea - forma preliminara, apoi in mai, la Cotroceni - forma finala) un Tratat de pace umilitor cu Puterile Centrale.
 
Cele doua camere ale Parlamentului au ratificat tratatul, dar acesta nu a fost niciodata semnat si promulgat de catre Regele Ferdinand.
 
Desi unirea Basarabiei cu Romania fusese votata la 27 martie/9 aprilie 1918, la Chisinau, de Sfatul Tarii, si ratificata prin decretul regal din 9/22 aprilie 1918, Romania se gasea intr-unul dintre cele mai neprielnice momente ale istoriei sale, "captiva" a unui tratat de pace care aproape ca-i anula existenta si cu teritoriul ciopartit.

 
Viata insa, cu bune si cu rele, mergea mai departe. Facem, in serial, o calatorie prin Romania de acum 100 de ani rasfoind doua dintre ziarele care apareau in epoca: cotidianul de limba romana "Drapelul" de la Lugoj, si cotidianul "Renasterea", care aparea la Bucuresti.
 
Puterile Centrale pierd teren pe toate fronturile si incearca sa obtina o pace cat mai putin severa, presedintele american Wilson este ferm si nu se arata dispus niciunei concesii, gripa spaniola face victime in Ardeal, un oarecare vrea sa angajeze o doica cu mult lapte, asa cum ai inchiria o vaca, un june vrea sa se insoare si da anunt la Mica publicitate, pentru bucuresteni se anunta o iarna plina de lipsuri, in chestiunea casatoriei Principelui Carol cu domnisoara Lambrino se tin nesfarsite Consilii de Coroana, hotii fura paltoane si nadragi ponositi, hartia de ziar se scumpeste peste poate, cenzura ziarului "Drapelul", care aparea in Ardealul unguresc, o lasa mai moale, lumea se schimba, un amarat lovit cu o piatra in cap ajunge la spital cu picioarele rupte. Viata.


 
"Drapelul", 17 octombrie 1918
 
Informatiuni
 
La scoalele medii romane (gimnaziu si scoala reala) din Brasov, cursurile s’au suspendat pe timp de 2 saptamani. Cauza este influenta spaniola, care a inceput sa ia proportii tot mai mari si intre elevii nostri si careia i-a cazut deja jertfa un elev.
 
Scolile din Blaj isi vor reincepe cursurile numai la 1 noiembrie. Motivul e influenta spaniola, ce graseaza inca si in Blaj, luand in imprejurimi proportii cu adevarat epidemice.
 
Se scumpeste din nou hartia de ziar cu vreo 100% urcandu-se pretul vagonului de hartie (care costa in timp de pace cam 2 mii coroane) la 30 mii coroane. Azi maine vom scoate mai ieftin ziarul cand il vom tipari pe hartie de... bancnote!
 
Stiri marunte
 
"Journal" din Paris anunta ca situatia lui  Marghiloman e cutremurata. Regele Ferdinand a convocat un nou conziliu de coroana pentru a se orienta asupra situatiei noui internationale.
 
O adunare a pangermanilor din Danzig a declarat ca prefera a arunca intregul oras in aer decat sa-l cedeze polonezilor, dupa cum ar urma din punctele lui Wilson, cari asigura Poloniei o iesire sigura la Mare.


 
Mica publicitate
 
Un tanar maestru, dintro familie buna, in etate de 26 ani doreste a se insura. Se pot anunta si vaduve pana in etatea de 30 ani. Oferte cu fotografie si cu adresa complecta sunt a se adresa la administratia foii.
 
"Drapelul", 19 octombrie
 
Declaratiune
 
Comitetul executiv al partidului national roman din Ungaria si Transilvania a tinut la 12 Octombre la Oradea-mare o sedinta, in care dupa o temeinica considerare a situatiei interne si externe, a convenit unanim in urmatoarea Decalaratiune:
 
„In fata situatiei creiate prin razboiul mondial, Comitetul executiv al partidului national roman din Ungaria si Transilvania stabileste ca rezultatele razboiului verifica desideratele seculare ale natiunei romane relativ la deplina sa libertate nationala.
 
In baza acelui drept firesc, ca fiecare natiune are sa hotarasca singura asupra sortii sale, natiunea romana din Ungaria si Transilvania sa faca uz de acest drept si in conformitate cu acesta reclama pentru sine dreptul ca pe deplin libera si la adapostul oricarei influente streine, singura sa hotarasca asupra plasarii sale institutionale de stat si asupra raportului seu de coordinatie intre natiunile libere (...)
 
Dupa suferinte si lupte seculare, asteapta si pretinde natiunea romana din Monarhia austro-ungara afirmarea inalienabilelor si imprescriptibilelor sale drepturi la deplina viata nationala.


 
Mica publicitate
 
O doica tanara, deplin sanatoasa bogata in lapte, caut pentru doi gemeni. Platesc lunar 2-300 coroane, dupa inteles si intretinere intreaga.


 
"Drapelul", 22 octombrie
 
Parerea supremei conduceri germane despre situatia militara
 
Cerandu-se la redactarea raspunsului german catre Wilson si parerea supremei conduceri militare asupra situatiei de pe campul de lupta, a formulat conducerea armatei parerea sa in modul urmator:
 
"Suprema conducere a armatei nu este de loc de  parere ca Germania ar fi deja acum silita a lichida militareste. Din contra, Germania este pe deplin in situatia a continua razboiul fara de a fi invinsa militareste."


 
"Renasterea", 29 septembrie 1918
 
Inutile tergiversari
 
Solutiunea chestiunei casatoriei principelui mostenitor ameninta sa se eternizeze. Se pare ca s’a ales procedeul amanarilor, compromisurilor politice si solutiunilor transactionale.
 
De o cam data vedem ca zilele se succed, aducandu-ne cu ele intrebarea aproape zilnica, intr’una din cele doua Adunari, cu raspunsul primului ministru care din ce in ce pare mai preocupat sa produca un efect sedativ asupra inchietudinilor si nerabdarilor foarte naturale ce se manifesta (...)
 
Pe de-asupra intereselor familiare, cari sunt in joc pentru Coroana sunt interesele tarei, cari vor fi cu atat mai bine aparate cu cat unica solutiune posibila va fi pusa in practica mai repede.
Tergiversarile sunt inutile si primejdioase.


 
Fapte din Capitala
 
Autorii necunoscuti sunt cate o data de-un curaj extraordinar. Fara sa mai tie seama ca e ziua mare se introduc in casele oamenilor, dau lovituri si dispar fara ca cineva sa le poata da de urma.
 
Intre orele 10 si jumatate si 13 s-au introdus, prin chei potrivite, in locuinta d-lui Edgar Sommer din Strada Franklin 6 si au ridicat fara ca sa fie surprinsi de cineva urmatoarele obiecte: un palton negru captusit cu plus, un pardesiu maron de vara, un costum de haine de iarna negru, un costum de vara gris, un smoking negru, un costum de dril-sport, o pereche de pantaloni, camasi barbatesti si o caseta in care era o verigheta cu numele "Edgar".
Se fac cercetari.
 
Un functionar neomenos
 
Functionarul care distribue cartelele la circ. 3 Periferie cu numele de Ionescu aplica publicului un tratament neomenesc de oarece distribue cartele pe fereastra, tinand oamenii afara in strada, ore intregi, in ploaie si’n praf, sub cerul liber.
 
"Renasterea", 3 octombrie
 
Conditiile de pace ale presedintelui Wilson
 
In discursul pe care presedintele Wilson l’a tinut in ziua de 27 septembrie el a mai declarat ca pacea trebue sa fie garantata, din cauza ca la pace vor exista participanti ale caror promisiuni s’au dovedit ca nu inspira incredere.
In acest scop Wilson stabileste urmatoarele puncte:
 
Dreptatea, pe care trebue sa se bazeze pacea nu trebue sa permita nici o favorizare, ci sa acorde drepturi egale popoarelor participante.
 
Nici un interes particular al unei natiuni sau al unei grupe de popoare nu va putea forma baza nici unei parti a acordului, daca acesta nu este compatibil cu interesul comun al tuturor.
 
In familia comuna a Ligei popoarelor nu trebue sa existe conventiuni deosebite.
 
Combinatiunile economice nu impun aplicarea boicotului economic sub nici o forma, afara numai de imputernicirea acordata Ligei popoarelor de a aplica pedepse economice prin excluderea de pe piata mondiala in scop de disciplina si de control.
 
Toate acordurile si tratatele internationale de orice natura trebuiesc comunicate in intregime restului lumii.


 
"Renasterea" in tara: Ploesti
 
Sateanul Ion Nita Toader din comuna Protosinghelu fiind lovit in cap cu un pietroi a fost adus si internat in spitalul Schuller.
Victima are oasele gambei drepte complect sfaramate.
 
"Renasterea", 4 octombrie
 
Gura mincinosului...
 
Biroul presei romane din Paris - ce creatiune takista bratienista o mai fi si biroul acesta si cate milioane o fi inghitit?! - desminte prin "Figaro"  ca Printul Carol s’ar fi casatorit pe pamant strain cu o domnisoara romanca.
 
Desmintire ridicola. Presa franceza, presa mondiala in genere, cunoaste azi adevarul intreg. Stie ca e adevarat ca Printul Carol s’a casatorit, la Odessa, cu d-ra Lambrino.
 
Fapta frumoasa a unui preot din Bucuresti
 
Multi din cei ce se intorc la casele lor nu-si mai gasesc acum gospodariile precum le-au lasat. Fie ca le-au lasat pe maini rele, cari n’au mai ingrijit, fie ca nu s’a putut altfel, fapt este ca multi gasesc motive de a se tangui.
 
O frumoasa exceptie in aceasta privinta o face un preot din Bucuresti care a tinut locul colegului sau, dus ca preot militar in Moldova.
 
Acesta nu numai ca a tinut biserica in cea mai buna stare, nu numai ca a adus imbunatatiri, dar din venitul zilnic care se aduna la biserica a pus la o parte ce s’ar fi cuvenit colegului sau daca ar fi fost de fata la slujba.


 
"Renasterea", 5 octombrie
 
In ajunul iernei. Populatia Bucurestilor amenintata sa ramana fara provizii de iarna. Lipsa si scumpetea legumelor pe piete. Lipsa petrolului. Laptarii isi bat joc de publicul consumator
 
Preocuparilor noastre pentru chestiunile de interes imediat ale publicului li s’a raspuns cu o avalansa de scrisori si nenumarate vizite la redactie, prin cari populatia Capitalei a tinut si tine sa ne incurajeze intr’o directiune in care e nevoe neaparata sa ne miscam.
 
Nu se intereseaza nimeni in chip serios pentru aprovizionarea publicului.
 
Am aratat situatia nenorocita din pietele Capitalei si am enuntat chiar unele mijloace eficace pentru ameliorarea starei de lucruri.
In loc de aceasta, insa, primaria a majorat numarul slujbasilor a caror existenta nu foloseste nimanui. Caci publicul ca si noi vede ca jaful continua, ca negustorii vand pe gust ca si mai  ’nainte, ca tot ca mai ’nainte clientul care invoca  pretul maximal e, daca nu batut in fata sergentului de strada, dar insultat si isgonit etc.
 
Citeste si: Wizz Air modifica regimul bagajelor

Va urma

Ultimele NOUTATI

Educatie financiara: sfaturi practice pentru administrarea bugetului de afaceri
Business

Educatie financiara: sfaturi practice pentru administrarea bugetului de afaceri

today29 Mar. 2024
Mileniali, Gen Z, Boomers: 4 diferente generationale in preferintele de lucru pe care merita sa le cunosti ca manager
Companii

Mileniali, Gen Z, Boomers: 4 diferente generationale in preferintele de lucru pe care merita sa le cunosti ca manager

today29 Mar. 2024
Stresul la locul de munca si cum il poti depasi: 7 sfaturi practice
Life Style

Stresul la locul de munca si cum il poti depasi: 7 sfaturi practice

today29 Mar. 2024
Cum ti se reflecta personalitatea in alegerea masinii
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul auto

Cum ti se reflecta personalitatea in alegerea masinii

today29 Mar. 2024
Reductoarele melcate si coaxiale – parti integrante ale industriilor care folosesc utilaje si echipamente electrice
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul auto

Reductoarele melcate si coaxiale – parti integrante ale industriilor care folosesc utilaje si echipamente electrice

today29 Mar. 2024
Noua moneda meme Slothana, de pe Solana, strange 500.000 USD in prima zi de prevanzare – Urmatorul crypto care poate creste de 100x? (P)
Business

Noua moneda meme Slothana, de pe Solana, strange 500.000 USD in prima zi de prevanzare – Urmatorul crypto care poate creste de 100x? (P)

today29 Mar. 2024
3 moduri de a purta costumul de dama
Life Style

3 moduri de a purta costumul de dama

today28 Mar. 2024
Joburile din Romania pentru care nu bate nimeni la usa patronilor:
Companii

Joburile din Romania pentru care nu bate nimeni la usa patronilor: "Nu vor sa munceasca"

today28 Mar. 2024
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Stresul la locul de munca si cum il poti depasi: 7 sfaturi practice
Life Style

Stresul la locul de munca si cum il poti depasi: 7 sfaturi practice

today29 Mar. 2024
Cum ti se reflecta personalitatea in alegerea masinii
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul...

Cum ti se reflecta personalitatea in alegerea masinii

today29 Mar. 2024
Reductoarele melcate si coaxiale – parti integrante ale industriilor care folosesc utilaje si echipamente electrice
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul...

Reductoarele melcate si coaxiale – parti integrante ale industriilor care folosesc utilaje si echipamente electrice

today29 Mar. 2024
Noua moneda meme Slothana, de pe Solana, strange 500.000 USD in prima zi de prevanzare – Urmatorul crypto care poate creste de 100x? (P)
Business

Noua moneda meme Slothana, de pe Solana, strange 500.000 USD in prima zi de prevanzare – Urmatorul crypto care poate creste de 100x? (P)

today29 Mar. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x