LECTIA DE MANAGEMENT: Cum se fura o Nationala. Dosarul Transferurilor
dosar transferurinationalafotbalcoruptieinchisoarecondamnaregica popescuborcea
Sefi ai celor mai importante trei cluburi din tara in cele mai bune momente ale lor din ultimii 20 de ani - Mihai Stoica (Steaua), Cristian Borcea si Gheorghe Netoiu (Dinamo), respectiv George Copos (Rapid), cei mai influenti impresari, "nasii" si sfatuitorii de taina ai marilor vedete ale "Generatiei de Aur", Giovanii si Victor Becali, unul dintre cei mai reprezentativi internationali romani, Gheorghe Popescu, purtator al banderolei de capitan la Nationala, sunt doar cativa dintre oficialii fotbalului romanesc condamnati definitiv, azi, la pedepse semnificative, pentru fapte de coruptie.
Cu Gigi Becali deja dupa gratii, printre altele pentru un caz legat tot de fotbal, celebru dosar “Valiza”, cu un fost sef al arbitrilor, Gheorghe Constatin, condamnat si el, cu alti conducatori de cluburi, precum Constantin Penescu si Marian Iancu, cu alti sefi de cluburi, ca Jean Padureanu (condamnat acum) sau regratatul si nu prea Dumitru Sechelariu, facem de-o echipa cu tot cu rezerve! Practic, mai mult de jumatate din leadership-ul relevant al fotbalului autohton post-comunist a trecut sau urmeaza sa treaca prin inchisoare!
Fostul sef al Ligii Profesioniste, Mitica Dragomir, a facut puscarie inainte de ’89 si a fost, recent, citat in legatura cu unele cercetari penale legate de coruptie in procesul desemnarii cistigatorului licitatiei pentru drepturile TV ale Ligii 1. Abia instalat in fotoliul lui Dragomir, Gino Iorgulescu a fost imediat chemat la Directia Nationala Anticoruptie pentru lamuriri privind suspiciuni de evaziune fiscala. Gica Popescu tocmai urma sa fie ales, pe 5 martie, drept noul presedinte al Federatiei Romane de Fotbal. Cel mai important contracandidat al sau, fostul sef al Comisiei Centrale a Arbitrilor, Vasile Avram, asteapta, la randul sau, peste doua saptamani, verdictul final intr-un dosar de coruptie...
Asta e doar ce se vede. Trei-patru dosare in care institutiile statului au reusit sa intre pe fir si 12 transferuri de jucatori efectuate, atentie!, doar in perioada, 1998-2005! Vorbim de doar 20 de nume dintre sutele de "oameni de fotbal" care s-au invartit si se invart in acest fenomen. Nu vorbim aici de transferurile facute in vara lui 1990, in plin vid legislativ si de autoritate la Bucuresti, nu vorbim de transferuri interne, acoperite de "legea tacerii", nu vorbim de banii negri, unii vanturati prin vestiare in direct la televizor, in total dispret al legii, nu vorbim de transferuri facute cu valiza, nu vorbim mafia pariurilor sportive, nu vorbim de blaturile destepte. Scoatem toate acestea din calcule si tot ne ramane un prejudiciu de 10 milioane de dolari imputat grupului din Dosarul Transferurilor.
Inmultiti cu 10, numai, si tot iese un buget cu care tii in fazele de sus ale Ligii Campionilor sau ale UEFA Europa League, vreme de cativa ani buni, o echipa din Romania. Inmultiti cu 5 si iese un buget cu care poti pune la punct cateva centre puternice de copii si juniori, care sa dea, in cativa ani, o generatie de care sa fim mandri cand imbraca tricoul tricolor.
Nu am mai performat in lumea buna a fotbalului, mai cu seama la nivel de prima reprezentativa, exact de pe vremea in care apar primele transferuri dubioase dovedite de sentinta Curtii de Apel. In timp ce aceste persoane si altele ca ele s-au imbogatit constant, cluburi mari au saracit ori s-au desfiintat, iar fotbalul nostru a ajuns ca vai de el. Acum, abia acum, dupa ce doua judecatoare au avut nervii si curajul sa lupte cu vrafurile de documente din dosar, cu presiunile si cu aroganta celor implicati in proces, abia acum avem demonstratia limpede pentru ce a ajuns fotbalul nostru.
“Hai Romania!”. Justitia a aratat azi ca mai avem o sansa.