200 de lei in plus la salariu? Ce trebuie sa stii, daca astepti banii de la firma la care lucrezi
majorari salarialesalariuangajatiscumpiri
In contextul scumpirilor galopante din ultima perioada, Guvernul Romaniei s-a gandit la o solutie care ar putea ajuta angajatii sa treaca mai usor peste aceasta perioada marcata de instabilitate economica. Este vorba despre crearea cadrului legal care sa permita firmelor sa majoreze salariile cu 200 de lei, bani care vor fi scutiti de impozitare.
"Ministerul Finantelor a elaborat actul normativ necesar pentru indeplinirea masurii adoptate in cadrul programului guvernamental ”Sprijin pentru Romania”,”200 de lei in plus pentru salariul minim (crestere voluntara scutita de taxe)”.
Daca patronii majoreaza salariile cu 200 de lei, suma e scutita de impozitare, dar si de plata altor obligatii
De la 1 iunie 2022, pentru suma rezultata din majorarea salariului de baza de la nivelul salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata, respectiv 2.550 lei lunar, fara a include sporuri si alte adaosuri, la suma de 2.750 lei lunar, nu se datoreaza impozit pe venit si contributii sociale obligatorii.
De aceasta masura vor beneficia si persoanele nou angajate in perioada cuprinsa intre data intrarii in vigoare a ordonantei de urgenta si pana la 31 decembrie 2022, inclusiv, pentru care nivelul salariului de baza lunar brut stabilit potrivit contractului individual de munca, fara a include sporuri si alte adaosuri, este de 2.750 de lei.
Totodata, prin actul normativ sunt aduse o serie de modificari si completari Legii nr.207/2015 privind Codul de procedura fiscala necesare pentru reglementarea obligatiei de raportare de catre furnizorii de servicii postale a informatiilor specifice referitoare la trimiterile postale pentru care destinatarul achita expeditorului, prin intermediul retelei postale, contravaloarea bunului livrat.
"Prin aceasta masura se urmareste identificarea beneficiarilor reali care eludeaza taxele si impozitele datorate, prin incasarea sub forma de rambursuri prin intermediul furnizorilor de servicii postale, a veniturilor obtinute din tranzactii efectuate in mediul on-line", conform guvernantilor.