Antreprenorii din lumea intreaga se confrunta in ultimul an si jumatate cu fenomenul extrem de ingrijorator al demisiilor in masa, specialistii vorbind deja despre aparitia primelor repercusiuni vizibile asupra economiei globale. Fenomenul demisiilor in masa a aparut prima data peste Ocean, in Statele Unite, insa in 2021 si continentul european s-a confruntat cu aceasta problema. Potrivit specialistilor, cel mai important factor care ii determina pe multi angajati sa demisioneze nu se refera la salariile sau la conditiile de munca de care beneficiaza!
Peste Ocean, numarul americanilor ce au luat decizia de a isi da demisia a crescut la un nivel record in toamna anului trecut. In acelasi timp, oferta de locuri de munca se mentinea peste nivelurile pre-pandemice.
Rapoartele din toamna emise de Departamentul Muncii din Statele Unite faceau referire la o economie neuniforma, cu o cerere puternica si deficite de forta de munca si de bunuri. Intr-un asemenea context, Statele Unite s-au confruntat cu cel mai ridicat nivel al inflatiei din ultimii 31 de ani.
Lucrurile nu stau tocmai bine nici in tara noastra, fenomenul demisiilor in masa extinzandu-se si la nivelul Batranului Continent. Potrivit datelor oferite de Inspectia Muncii, in 2021 a fost inregistrata in tara noastra o crestere de 25% a numarului total de demisii in comparatie cu anul 2019.
Trendul ascendent al demisiilor a pornit in Romania la sfarsitul primaverii anului 2020, recordul fiind atins in septembrie si octombrie 2020, atunci cand au fost raportate peste 45.000 de demisii in fiecare luna. Mai mult decat atat, potrivit unui studiu recent, aproape 80% dintre angajati isi doresc sa isi schimbe jobul in acest an.
Valurile de demisii i-a facut pe antreprenorii din lumea intreaga sa se intrebe care este motivul pentru care oamenii decid sa isi paraseasca locurile de munca atat de usor. La prima vedere s-ar putea vorbi despre o dorinta a angajatilor de a castiga mai bine, de a avea conditii mai bune de lucru sau de a avea mai multe beneficii extra-salariale.
Potrivit unei analize publicate recent in MIT Sloan Management Review, specialistii in resurse umane sustin ca cel mai important factor care ii determina pe angajati sa isi dea demisia este legat de cultura toxica de la locul de munca.
Pandemia a adus in viata oamenilor de pretutindeni schimbari care i-au facut sa isi modifice prioritatile din punct de vedere profesional. Specialistii in resurse umane sustin ca este nevoie mai mult decat oricand de o schimbare a mentalitatii manageriale, care sa permita adaptarea pietei muncii. “Toxic” poate fi considerat un termen prea dur, insa expertii sunt de parere ca este descrierea potrivita pentru situatiile tot mai dese in care angajatii lucreaza intr-o atmosfera tensionata, cu stres si presiune si, nu in ultimul rand, cu numeroase conflicte, atat cu superiorii, cat si cu colegii. De asemenea, angajatii nu se simt respectati la locul de munca, acuzand tot mai des stilul abuziv de lucru al managerilor.
Asemenea circumstante la locul de munca nu fac nimic altceva decat sa le ingreuneze misiunea angajatilor, productivitatea si eficienta acestora scazand simtitor. Lasand la o parte impactul negativ asupra rezultatelor angajatilor, un mediu toxic de lucru ii imbolnaveste efectiv pe multi oameni, acestia preferand sa isi dea demisia pentru a evita acumularea de stres si frustrare.
Citeste si: Demisia - cuvantul de ordine pe piata muncii, in 2022. Schimbarea jobului a redevenit o alegere si a incetat sa mai fie o constrangere
Ultimele NOUTATI
Dreptul la somaj in 2025. Conditii de acordare a indemnizatiei lunare si documentele necesare
Harta celor mai mari salarii, pe judete - Clasamentul incepe cu 5.500 lei net/luna in Bucuresti
Salariul mai mare se obtine la interviu, nu dupa angajare! Sfaturi de la experti HR pentru negocieri in timpul interviului
Pulsul industriei IT din Romania - cand toata Europa concedia masiv, Romania facea angajari. Nici azi nu o ducem mai rau
Japonia se pregateste sa fie lovita de o serie de cutremure puternice Autoritatile avertizeaza populatia sa nu creada zvonurile apocaliptice
Partenerii nostri
Declaratia 216: Cine are obligatia si pana cand se depune in 2025
TOP 3 prioritati pentru contabili in luna iulie 2025 [INFOGRAFIC]
Evaziunea fiscala - o amenintare la securitatea nationala: ce este si cum se sanctioneaza
Tichete de 50 lei pe luna pentru facturile la curent: cine beneficiaza si cum te inscrii
Te-ar putea interesa si