Ai cumparat actiuni la Hidroelectrica? Un expert financiar iti spune la ce sa te astepti in perioada urmatoare

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Ai cumparat actiuni la Hidroelectrica? Un expert financiar iti spune la ce sa te astepti in perioada urmatoare
Ai cumparat actiuni la Hidroelectrica? Un expert financiar iti spune la ce sa te astepti in perioada urmatoare
de Magda Florea la 30 Iun. 2023
Urmareste-ne pe Google News
actiuni hidroelectricahidroelectricapiata de capitalbursa de valori bucuresti

Listarea Hidroelectrica pe piata de capital a resuscitat dorinta romanilor de a deveni independenti financiar, micii investitori luand cu asalt actiunile si cumparand masiv pana la ora actuala. Dar ce urmeaza pentru cei ce si-au pariat economiile pe cel mai puternic producator de energie din Romania?
 


Ei bine, ca sa reusim sa conturam niste posibile perspective, luam in vedere analiza unui reputat specialist, Radu Puiu, analist financiar la XTB Romania. Conform acestuia, listarea Hidroelectrica este evenimentul anului pentru piata de capital din Romania, fiind un punct de referinta pentru bursa locala. Este o tranzactie foarte importanta, care poate influenta decizia de promovare a Romaniei de catre MSCI – lider in furnizarea de indici bursieri de referinta la nivel global – la statutul de Piata Emergenta.
 
Expertul sustine ca interesul public cu privire la aceasta listare a confirmat asteptarile: investitorii de retail au trimis ordine de cumparare pentru 21,3 milioane de actiuni ale Hidroelectrica. Iar pentru transa de retail au fost alocate 11,6 milioane de actiuni ale companiei. Acest lucru inseamna o suprascriere de 82%. 
 
”In acest context, investitorii s-ar putea intreba cum ar putea arata performanta pretului actiunilor companiei dupa listare. E greu de comparat cu o listare specifica, avand in vedere particularitatile Hidroelectrica, insa putem sa ne uitam catre o companie din Israel, pentru a intelege intr-o anumita masura ce poate aduce pentru investitori un astfel de moment bursier”, anunta Radu Puiu.
 
Enlight Renewable Energy a fost fondata in 2008 si tranzactionata la Bursa de Valori din Tel Aviv din 2010 (simbol ENLT). Enlight dezvolta, finanteaza, construieste, detine si opereaza proiecte de energie regenerabila pentru vanzarea de utilitati. Compania israeliana opereaza astazi in cele mai mari trei segmente de energie regenerabila: solar, eolian si stocarea energiei. Ca platforma globala, Enlight opereaza in Statele Unite, Israel si 9 tari europene.
 

Cresterea veniturilor dintr-un sector, transfer de optimism

 
O modalitate de a verifica ritmul de crestere a unei companii este analiza castigurilor inainte de dobanda si impozitare (EBIT). Marjele EBIT ale Enlight au crescut de la 41% la 47% in ultimele 12 luni, iar veniturile sunt, de asemenea, pe o tendinta ascendenta. Totodata, Enlight prezinta un raport P/E (pret la incasari) de 50,3. Nivelul lui relativ ridicat poate avea o explicatie, dar necesita investigatii suplimentare pentru a determina daca este justificat. 
 
Raportul P/E este unul dintre cei mai utilizati parametri de catre investitori pentru a evalua actiunile. Acesta arata daca pretul actiunilor unei companii este supraevaluat sau subevaluat in raport cu alte companii. Totodata, ii ajuta pe investitori sa determine valoarea de piata a unei actiuni in comparatie cu castigurile companiei, aratand cat este dispusa sa plateasca piata pentru o actiune pe baza castigurilor. 
 
”Perioada recenta a fost destul de avantajoasa pentru Enlight si pentru intregul sector de energie, de altfel, deoarece veniturile au crescut foarte rapid. P/E este probabil ridicat fiindca investitorii cred ca aceasta crestere puternica a castigurilor va fi suficienta pentru o performanta peste asteptari a pietei, in ansamblul ei, in viitorul apropiat. Asadar, explicatia acestui raport este, mai degraba, optimismul investitorilor”, subliniaza Radu Puiu.
 

Pozitionare mai buna a Hidro pe raportul pret/incasari

 
Fata de profitul record al anului trecut, de 4,4 miliarde lei, ultima evaluare a Hidroelectrica indica un raport Pret/Incasari (P/E - earnings) de 12,4. Raportat la profitul bugetat de producatorul si furnizorul de energie, pentru acest an, de 3,7 miliarde de lei, indicatorul devine 14,7. 
 
Un raport P/E ridicat poate insemna ca pretul unei actiuni este mare in raport cu castigurile si poate fi supraevaluat. Un raport P/E scazut poate indica faptul ca pretul actual al actiunilor este scazut in comparatie cu castigurile.
 
In mod obisnuit, raportul P/E mediu este de aproximativ 20-25. Orice valoare sub acest nivel ar fi considerata un rezultat P/E bun. Totusi, trebuie sa tinem cont si de sectorul din care face parte compania, pentru ca valorile medii difera (de exemplu sectorul tehnologic aduce valori P/E mai ridicate). 
 
”Comparand raportul P/E al Hidroelectrica cu cel al Enlight si cu valoarea medie, observam o pozitionare mai buna a companiei romanesti. Totusi, trebuie subliniat  ca informatiile oferite de acest indicator nu trebuie interpretate singure, ci alaturi de alte elemente fundamentale”, arata Radu Puiu. 
 
Oferta publica initiala a Hidroelectrica este o oportunitate uriasa de dezvoltare pentru BVB, care isi consolideaza astfel intrarea in randul burselor europene. Prezenta acestei companii pe bursa va atrage in Romania capital si interes din partea jucatorilor institutionali mari, internationali. 
 
In plus, Hidroelectrica prezinta o marja de profit de 47% si promisiunea unei politici generoase de dividende. Potrivit analistului XTB Romania, acestea pot face din Hridoelectrica o alegere populara pentru investitorii care opteaza pentru actiuni de tip value (care ofera dividende).
 

Diversificarea regionala reduce expunerea la risc

 
Revenind la Enlight Renewable Energy, chiar daca firma a fost listata pe bursa din Tel Aviv in 2010, merita analizata mai departe pentru ca a debutat si pe piata din SUA in luna februarie a acestui an, setand o capitalizare de piata de 2,07 miliarde de dolari. In plus, pretul de deschidere a fost de 17,90 dolari, putin sub pretul initial al ofertei publice, de 18 dolari pe actiune. 
 
Drept comparatie, pretul la listare al Hidroelectrica a fost setat la 112 lei sau aproximativ 24,6 dolari la cursul valutar din 29 iunie. O alta diferenta semnificativa este dimensiunea companiei: conform statisticilor din prezent, evaluarea Hidroelectrica este estimata la 9 miliarde de euro (aproximativ 9,81 miliarde de dolari). Prin urmare, vorbim despre o companie de aproape cinci ori mai mare decat cea din Israel. 
 
O alta diferenta semnificativa este structura afacerii din perspectiva zonei de activitate. Hidroelectrica activeaza doar pe plan local, in timp ce Enlight are o afacere mult mai diversificata regional, activand pe trei continente. Acest aspect este foarte important, pentru ca factorii de risc difera semnificativ. Hidroelectrica este sensibila la cadrul legislativ si la conditiile de piata locale. Acest lucru o face mai expusa fata de o companie a carei activitate este distribuita in trei regiuni geografice diferite.   
 
Din punctul de vedere al performantei de pe Nasdaq, actiunile Enlight nu au surprins. Pretul a evoluat intr-un interval de aproximativ 5 dolari, atingand un minim la 3 martie, de 15,9 dolari, si un maxim la 15 iunie, de 20,09 dolari. ”Lipsa unor miscari impresionante ar putea fi argumentata de o scadere a preturilor la energie in acest an si de o incetinire a sectorului energetic, dupa un an cu rezultate record. Insa perspectivele din sectorul energetic raman in continuare bune”, subliniaza Radu Puiu.   
 
Din nou, ca amploare, pentru piata romaneasca, listarea Hidroelectrica ramane cea mai mare din istorie, motiv pentru care e greu de comparat cu altele. Potrivit analistului XTB Romania, daca vorbim despre modul in care aceasta listare ar putea schimba comportamentul imediat al investitorilor, lichiditatea pe alte titluri ar putea scadea, in asteptarea Hidro. Si, eventual, vanzari mai multe pentru a obtine cash. 
 
”Pe de alta parte, dupa listare, lichiditatea va creste iar dividendul asteptat din partea Hidroelectrica ar putea reprezenta o sursa de venituri care sa fie reinvestite in piata. Daca preturile Hidroelectrica vor fi atractive, optimismul privind alte companii de pe bursa ar putea fi alimentat la randul lui”, puncteaza Radu Puiu. Iar o piata cu investitori optimisti este o piata vie, dinamica si cu perspective consistente de dezvoltare.
 
Te-ar putea interesa si: Vreau sa cumpar actiuni la Hidroelectrica - ghidul investitorului, explicatii pas cu pas
 
Foto: freepik.com
 
Senior Editor Manager.ro

Ultimele NOUTATI

6 sfaturi pentru a te prezenta impecabil in timpul calatoriilor de afaceri
Business

6 sfaturi pentru a te prezenta impecabil in timpul calatoriilor de afaceri

today26 Apr. 2024
PEPE inregistreaza o crestere de 15% dupa listare pe Coinbase. In ce directie se indreapta Dogeverse? (P)
Business

PEPE inregistreaza o crestere de 15% dupa listare pe Coinbase. In ce directie se indreapta Dogeverse? (P)

today26 Apr. 2024
Pune co-crearea in practica prin Idea Morph
Life Style

Pune co-crearea in practica prin Idea Morph

today26 Apr. 2024
Top 5 motive pentru ca proprietarii de afaceri si terase HoReCa sa investeasca in acoperiri cu pergole de inalta calitate
Business

Top 5 motive pentru ca proprietarii de afaceri si terase HoReCa sa investeasca in acoperiri cu pergole de inalta calitate

today26 Apr. 2024
5 idei profitabile de afaceri in agricultura
Business

5 idei profitabile de afaceri in agricultura

today26 Apr. 2024
Ce se intampla cu cele 5 milioane de pensii, inainte de Paste: cand intra toti banii pe card
Economie

Ce se intampla cu cele 5 milioane de pensii, inainte de Paste: cand intra toti banii pe card

today26 Apr. 2024
Guvernul modifica din nou Codul fiscal:  romanii care au locuinte scumpe se vor trezi somati de ANAF
Economie

Guvernul modifica din nou Codul fiscal: romanii care au locuinte scumpe se vor trezi somati de ANAF

today26 Apr. 2024
Specialist in Finante: Desi cresc impozitele, se adanceste deficitul, ceea ce inseamna ca statul risipeste prea mult banul public
Economie

Specialist in Finante: Desi cresc impozitele, se adanceste deficitul, ceea ce inseamna ca statul risipeste prea mult banul public

today26 Apr. 2024
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Pune co-crearea in practica prin Idea Morph
Life Style

Pune co-crearea in practica prin Idea Morph

today26 Apr. 2024
Top 5 motive pentru ca proprietarii de afaceri si terase HoReCa sa investeasca in acoperiri cu pergole de inalta calitate
Business

Top 5 motive pentru ca proprietarii de afaceri si terase HoReCa sa investeasca in acoperiri cu pergole de inalta calitate

today26 Apr. 2024
5 idei profitabile de afaceri in agricultura
Business

5 idei profitabile de afaceri in agricultura

today26 Apr. 2024
Ce se intampla cu cele 5 milioane de pensii, inainte de Paste: cand intra toti banii pe card
Economie

Ce se intampla cu cele 5 milioane de pensii, inainte de Paste: cand intra toti banii pe card

today26 Apr. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x