Criza provocata de pandemia de coronavirus in ultimul an si jumatate s-a resimtit puternic si pe piata muncii din tara noastra, rata somajului crescand simtitor la finalul anului trecut. Lucrurile si-au mai revenit intre timp, insa in continuare un numar de peste 256.000 de someri erau inregistrati oficial la finalul lunii august.
Ce faci cand te regasesti in situatia de a iti fi pierdut locul de munca? Evident, vorbim despre o situatie extrem de neplacuta, stresanta si frustranta. Totusi, trebuie sa ne gandim ca mai toti ne-am confruntat cel putin o data in viata cu un asemenea scenariu. Pana la urma urmei, nu ai decat o singura alternativa la dispozitie, si anume sa o iei de la capat.
Din punct de vedere psihologic, specialistii sustin ca este nevoie de abordare calma si organizata pentru a iti putea gasi directia de mers si noile obiective pentru gasirea unui loc de munca nou. Totusi, cum te mobilizezi, cum scapi de frustrarea pierderii unui loc de munca si cum gestionezi momentul de criza cu care te confrunti. Avem pregatite cateva sfaturi de care ai putea tine cont in cazul in care te regasesti intr-o astfel de situatie!
Sa spunem ca tocmai ai primit decizia prin care iti este comunicata concedierea. Bineinteles, o astfel de decizie nu poate sa iti aduca decat multa dezamagire, tristete, frustrare si chiar furie. In primul si primul rand trebuie sa te linistesti si sa nu iti versi nervii pe toti colegii sau superiorii care iti ies in cale. De asemenea, nu arunca cu noroi in compania pentru care ai lucrat in mediul online sau in spatiul public.
Incearca totodata sa vorbesti cu superiorii tai si sa aflii care sunt motivele care stau in spatele concedierii. Poate compania pentru care lucrezi trece printr-o situatie disperata din punct de vedere financiar si este dispusa sa te reangajeze dupa ce trece criza. Incearca sa ceri, de asemenea, si o scrisoare de recomandare de la sefii tai, s-ar putea dovedi extrem de utila cand vei incepe sa cauti un nou loc de munca.
Inevitabil, vei avea nevoie de cateva zile bune pentru a te repune pe picioare din punct de vedere moral dupa ce ti-ai pierdut locul de munca. Trebuie sa iti faci planuri pentru perioada urmatoare si sa te gandesti foarte bine la ce vei face din punct de vedere financiar. In cazul in care job-ul pe care tocmai l-ai pierdut reprezenta singura ta sursa de venit, ia in calcul faptul ca ultimul salariu pe care l-ai primit va trebui sa iti ajunga pentru o perioada ceva mai lunga de timp. Asadar, gestioneaza-ti banii pe care ii ai cu chibzuinta si nu te arunca nici in economii, in cazul in care le ai.
Sanatatea este foarte importanta in aceasta perioada, asa ca o neglija. Incearca sa faci sport si sa iesi in aer liber, acest lucru urmand sa te ajute si in tentativa ta de a ramane pozitiv si increzator. Nu-ti pierde increderea in tine, un job pierdut nu inseamna ca ti-ai ratat cariera!
In cazul in care iti doresti sau ai nevoie de un nou loc de munca, nu mai pierde timpul si actioneaza! Incepe prin a apela chiar la prietenii si cunostintele tale. Nu este exclus ca unul dintre ei sa fi auzit ceva despre un loc de munca disponibil. Apoi, incepe sa urmaresti anunturile de job-uri de pe platformele specializate. Evident, nu uita sa aduci un update profilului de LinkedIn si CV-ului pe care il ai incarcat in platformele online de job-uri. Trimite CV-ul la companiile pe care le crezi potrivite pentru tine!
Vrei o sansa in plus atunci cand descoperi un loc de munca pe care ti-l doresti cu adevarat? Inainte de a trimite CV-ul, incearca sa contactezi persoana responsabila cu angajarile din acea companie si cere un feedback pe CV-ul tau. S-ar putea ca acest lucru sa iti ofere o sansa in plus in obtinerea job-ului visat!
Lucrurile s-ar putea sa nu mearga intotdeauna atat de bine precum iti doresti tu, insa acest lucru nu trebuie sa te demoralizeze! Asadar, nu renunta si cauta in continuare anunturi de angajare care sa fie potrivite pentru tine! In cazul in care ai nevoie disperata de bani poti lua in calcul un job part-time sau o colaborare care sa iti aduca niste venituri in plus!
Citeste si: Idei de afaceri de la Bill Gates: in ce merita sa investesti in 2021 si anii urmatori
Ultimele NOUTATI
Secretele freelancingului de succes: cum poti sa faci bani online fara experienta anterioara
Premiile Comertului Online Romanesc acordate in cadrul editiei de 19 ani a Galei Premiilor eCommerce
Nu ai bani de chirie? Iata cum poti negocia cu proprietarul, desi ai contract deja semnat
4 mari greseli pe care le fac toti oamenii saraci cand vine vorba de bani – si cum sa le eviti!
Cum sa platesti cu 50% mai putin la intretinere in aceasta iarna. Furnizorii nu vor sa stii cum!
Partenerii nostri
Documente necesare pentru decontarea diurnei si a cheltuielilor de transport si cazare
Concediere pentru inaptitudine medicala - PROCEDURA explicata de specialisti
Ministrul Muncii: Reducerea deficitului de forta de munca este prioritara
Incasare in numerar PFA: este obligata sa achizitioneze casa de marcat?
[INFOGRAFIC] PFA in sistem real vs. PFA la norma de venit: ce taxe si impozite datoreaza in 2024
Reevaluarea imobilizarilor corporale: GHID complet de teorie si practica
Somajul tehnic, ca solutie pentru reducerea costurilor: ce trebuie sa stii
Adeverinta vechime in munca MODEL
Demisie dupa prima zi la locul de munca. "Suntem obligati sa-i platim persoanei ziua respectiva?"
Te-ar putea interesa si
Nu ai bani de chirie? Iata cum poti negocia cu proprietarul, desi ai contract deja semnat
4 mari greseli pe care le fac toti oamenii saraci cand vine vorba de bani – si cum sa le eviti!