Angajatii romani sunt chititi pe salarii mai mari: scumpirile ii determina sa puna banii pe primul loc
piata munciiangajatisalariu
Piata muncii a ultimilor ani, de la izbucnirea pandemiei si pana in prezent, a suferit metamorfoze radicale si continua sa se schimbe si acum, sub ochii nostri si impinsa de la spate de valul de scumpiri ce ne-a luat pe toti prin surprinere.
Am asistat cu totii la implementarea la scara larga a muncii remote, ca acum sa vedem angajatii hotarati sa obtina venituri mai mari, pentru a face fata preturilor ce parca au scapat de sub control. De asemenea, muncitorii romani sunt foarte determinati si in a-si gasi noi joburi, dar si in a se dezvolta profesional pe pozitiile pe care le ocupa in acest moment - aceasta este tendinta pietei muncii din acest moment, o arata analizele de specialitate.
Conform unui sondaj BestJobs, una dintre cele mai mari platforme de recrutare din Romania, dupa toate schimbarile din anii precedenti,
angajatii romani s-au concentrat cel mai mult in acest an pe cresterea veniturilor pentru a face fata scumpirilor (25%), pe gasirea unui nou job (20%), pe dezvoltarea profesionala in cadrul pozitiei actuale (13%), pe regasirea satisfactiei la job (10%), pe evitarea burnout-ului (8%) si pe pastrarea jobului actual (6%).
Totusi, specialistii vorbesc cu ingrijorare despre cum impacteaza aceste schimbari asupra mentalului angajatului roman, care se simte "epuizat".
"Anul 2022 a gasit angajatul roman epuizat dupa atatea schimbari, dar totodata alert si dornic sa reia controlul asupra viitorului sau profesional. Cele mai mari provocari din acest an au fost date de contextul economic si de starea de sanatate mintala si emotionala. Tocmai de aceea, observam ca obiectivele sale au fost intre a-si creste veniturile si a-si asigura echilibrul emotional.
Datele sondajului arata ca nu pare sa fie cazul sa vorbim despre 'quiet quitting', care ar reprezenta o renuntare tacita la job, ci mai degraba despre reevaluarea prioritatilor, despre nevoile ce trebuie indeplinite si despre decizii asumate. Mai concret, angajatii au fost cat se poate de transparenti atunci cand si-au dorit un job nou, mai multa flexibilitate sau un salariu mai mare, si nu au decelerat doar pentru a declansa o astfel de reactie de la angajator”, spune Ana Visian, Marketing Manager BestJobs Romania.
Analiza citata ne mai arata si faptul ca 34% dintre respondenti declara ca au reusit in acest an sa restabileasca echilibrul dintre viata profesionala si cea personala, in timp ce 28% si-au crescut veniturile. Pentru altii, important a fost sa obtina o promovare (14%) sau sa duca la bun sfarsit un proiect dificil (10%).
65% dintre respondentii la sondaj sunt de parere ca un angajat ar trebui sa isi caute un job care sa ii aduca satisfactie astfel incat sa isi doreasca sa evolueze, in timp ce 25% considera ca trebuie sa fie tot timpul proactiv si sa incerce sa isi depaseasca atributiile si numai 7% au spus ca trebuie indeplinite doar sarcinile din fisa postului si nimic in plus.
Motivatia angajatilor depinde de latura financiara
In perspectiva, o treime dintre angajati spun ca si-ar pierde motivatia daca angajatorul nu le-ar mari salariul astfel incat sa compenseze scumpirile. Ceilalti au mentionat lipsa aprecierilor (17%), stresul (16%), lipsa de implinire la job (11%) si volumul prea mare de munca (7%) printre cauzele demotivarii.
Sondajul a fost realizat in luna octombrie, pe un esantion de 1.325 de utilizatori de internet.
Foto: freepik.com