Ai ajuns in situatia de a pleca de la locul de munca actual si urmeaza sa iti dai demisia? La prima vedere este un proces extrem de simplu, insa pentru multi ar putea sa nu fie atat de confortabil. Lucrurile nu trebuie insa complicate prea mult, demisia fiind unul dintre drepturile tale. Nu trebuie sa iti motivezi demisia si nici nu trebuie sa gasesti momentul perfect in care sa iti anunti demisia.
Poate ti-ai gasit un loc de munca mai bun, la care castigi mai bine sau care iti ofera mai multe oportunitati de crestere in cariera. Sau poate ca pur si simplu ai anumite probleme personale din cauza carora nu mai poti munci o perioada. Indiferent de motivatia din spate, sa iti dai demisia de la un loc de munca este dreptul tau.
Din punct de vedere legal si din perspectiva bunelor practici in mediul de munca, nu este obligatoriu sa oferi explicatii patronului atunci cand iti dai demisia de la locul de munca. Decizia de a pleca este o alegere personala si este un drept al fiecarui angajat sa decida sa paraseasca un loc de munca fara a fi necesar sa ofere detalii sau justificari angajatorului.
“Demisia este actul unilateral, de vointa a salariatului care, printr-o notificare scrisa, comunica angajatorului incetarea contractului individual de munca, dupa implinirea unui termen de preaviz. Angajatorul este obligat sa inregistreze demisia salariatului”, se arata in Codul Muncii. Asadar, nu se poate pune problema ca angajatorul sa nu iti accepte demisia. Refuzul angajatorului de a inregistra demisia da dreptul salariatului de a face dovada acesteia prin orice mijloace de proba, conform Codului Muncii.
Motivele pentru care un angajat decide sa paraseasca un loc de munca pot fi de natura personala si nu sunt intotdeauna confortabile de discutat cu angajatorul. In unele cazuri, relatia dintre angajat si angajator poate sa nu fie atat de stransa incat sa justifice discutarea detaliata a motivele plecarii. Ambele parti pot prefera sa respecte decizia si sa nu intre in detalii suplimentare.
In unele situatii, explicatiile privind demisia pot duce la discutii tensionate sau la confruntari neplacute. Angajatii pot prefera sa evite astfel de situatii si sa se concentreze pe tranzitia lina spre un nou loc de munca. Totodata, angajatii pot dori sa se concentreze pe viitorul lor si pe noile oportunitati care ii asteapta in loc sa se concentreze pe motivele care i-au determinat sa plece. Asadar, nu ai de ce sa te simti prost pentru ca renunti la un loc de munca.
Poti tine cont insa de cateva aspecte pentru a iti da demisia intr-un mod adecvat. In general, este recomandat sa te pregatesti pentru demisie intr-un mod profesionist si respectuos, comunicandu-ti decizia in mod clar si convingator. Este important sa ramai pozitiv si sa mentii relatii profesionale bune cu angajatorul si colegii tai, chiar si dupa ce iti prezinti demisia. Incearca sa iti anunti demisia fata in fata cu managerul, nu printr-un mesaj pe telefon sau printr-un e-mail.
Citeste si: Vouchere de 2.000 de lei de la stat, chiar inainte de Paste. Sunt bani destui pentru zeci de mii de romani
Sursa foto: freepik.com
Ultimele NOUTATI
Afacerile romanesti, in declin. Inmatricularile de firme si PFA-uri scad drastic in 2024
Agricultura moderna: idei de afaceri la tara care iti asigura venituri constante
Incepe sa vina nota de plata la haosul de pe scena politica: romanii platesc rate tot mai scumpe la banci
Partenerii nostri
Costul orar al fortei de munca a inregistrat o crestere de 17,12%, in trimestrul III
Ziua de duminica este considerata sarbatoare legala? Explicatiile specialistilor
Aderarea la un fond de PENSII administrat privat - in ce situatii este posibila?
Avantaje in natura acordate salariatior: Monografie contabila pentru plata chiriei si a utilitatilor
Legea care permite parintilor de gemeni sa intre impreuna in concediu pentru cresterea copilului
Evaluarea sefilor de departamente: exemple de Criterii de evaluare si Obiective de performanta