Cum gandesc marii intreprinzatori ai lumii. Richard Branson
richard bransoneducatie financiara
Sir Richard Branson este omul din spatele Virgin Group, un conglomerat cu peste 400 de firme cu cele mai diverse domenii de activitate: casa de discuri, transport aerian si feroviar, telefonie mobila, bauturi racoritoare, safari in Africa, super-marketuri, hoteluri, Internet etc., toate sub marca Virgin. A inceput afacerile la varsta de 16 ani, cu o revista pentru studenti, iar astazi, cu cateva sute de afaceri demarate la activ, el are cu siguranta ceva de spus in domeniul business-ului.
1. Cand aveam 4 ani, mama m-a dus cu masina la o distanta considerabila de casa, m-a dat jos si mi-a spus sa gasesc singur drumul de intoarcere, peste campii. M-am ratacit, dar partea buna a fost ca am invatat de la o varsta frageda valoarea independentei.
2. Initial am vrut sa fiu editor sau jurnalist, nu ma interesa antreprenoriatul. Dar curand am descoperit ca trebuie sa fiu si antreprenor daca vreau sa reusesc sa imi scot in continuare revista.
3. O afacere este pur si simplu o idee de a imbunatati vietile oamenilor.
4. Un lucru e absolut sigur in afaceri: o sa faci greseli.
5. Daca vrei sa iesi in evidenta din multime, da-le oamenilor un motiv sa te tina minte.
6. Prea multi isi masoara succesul in functie de banii pe care ii au sau de oamenii pe care ii cunosc. In opinia mea, adevaratul succes se leaga de cat de fericit esti.
7. A fi un bun ascultator este vital pentru un lider.
8. Adevaratul cost al unui burger, daca ne gandim la resursele planetei care au fost consumate pentru el, este mult-mult mai mare decat banii pe care ii dai efectiv ca sa il cumperi.
9. Intreprinzatorii sunt oameni cu o inclinatie naturala spre a rezolva probleme. Si cum probleme sunt destule, inseamna ca ei intotdeauna au noi idei de afaceri in cap.
10. Bunicul meu a supravietuit ororilor din transeele Primul Razboi Mondial. Tatal meu a luptat in Africa de Nord, Italia si Germania in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Sunt 100% convins ca cel mai mare avantaj adus de Uniunea Europeana a fost ca a ferit Europa de un nou conflict.
11. Ca intreprinzator, sunt recunoscut pentru faptul ca intotdeauna imi asum riscuri. Dar parasirea Uniunii Europene este un risc pe care nu mi l-as fi asumat niciodata. Sunt foarte ingrijorat de consecintele acestei decizii.
12. Din moment ce 80% din viata ti-o petreci muncind, ar fi bine sa iti si placa ce muncesti. Eu, de exemplu, intotdeauna am investit doar in lucruri care mi-au placut sau m-au interesat. Cauta, asadar, sa legi o afacere de un domeniu care iti place si va fi perfect. Succesul nu apare daca te gandesti doar cum sa faci cat mai multi bani. Fa ceva cu pasiune si banii vor veni in mod natural.
Citeste si:
Ghidul angajatorului. 5 intrebari la care trebuie sa raspundeti inainte de a sanctiona o abatere disciplinara