Este lesne de inteles de ce tot mai multi aleg sa investeasca in securitatea magazinelor si sa isi reduca astfel costurile cu acoperirea produselor disparute.
Exista mai multe metode prin care furturile pot fi descurajate si reduse. Iar alegerea celei mai bune solutii pentru magazinul tau depinde de mai multi factori: locul in care se situeaza acesta, incidenta furturilor, tipul de marfuri vandute etc. Iata ce ar trebui sa stii pentru a-ti proteja mai eficient businessul:
Identifica de unde provin pierderile
In SUA, de exemplu, 37% dintre furturi sunt comise de potentialii clienti, iar 30% sunt comise chiar de angajati, in timp ce 33,5% provin din alte surse (furnizori, distribuitori etc). Cele mai furate produse sunt cosmeticele, produsele de ingrijire, obiectele vestimentare si aparatele electrocasnice sau telefoanele mobile.
Furturile comise de angajati s-au redus de când au aparut solutiile moderne de inventariere, prin care fiecare produs care intra la tine in magazin este introdus intr-o baza de date. Pe de alta parte, pierderile care provin de la furnizori apar adeseori sub forma unor produse pe care patronul le plateste, dar pe care nu le primeste. Astfel de erori administrative pot fi corectate si ele cu ajutorul unor programe moderne de facturare, de inventariere si de catalogare a produselor care intra si ies din magazinul tau.
Monteaza sisteme eficiente de supraveghere
Camerele de supraveghere din magazine nu sunt utile numai pentru a descuraja si preveni furturile. Ele sunt de un real ajutor si pentru politisti, care pot identifica mult mai rapid autorul unui furt si te pot ajuta astfel sa iti recuperezi o parte din prejudiciu. Sistemele de supraveghere video sunt utile mai ales in magazinele mari, unde nu poti angaja paznici care sa acopere o suprafata atât de mare. Cu ajutorul metodei de port forwarding, oricine poate accesa o camera de supraveghere direct de pe internet si poate urmari, in timp real, ce se intâmpla intr-o anumita zona.
Astfel, un paznic poate supraveghea mai multe arii ale magazinului, fara sa se deplaseze de la birou, si poate interveni doar atunci când ceva nu este in regula. O astfel de masura este mult mai eficienta din punct de vedere al costurilor pentru orice afacere, pentru ca investitia initiala se amortizeaza rapid.
Instruieste-ti corect angajatii
Si angajatii pot contribui enorm la reducerea furturilor, mai ales daca sunt instruiti sa recunoasca un potential hot si sa intervina la timp. De altfel, instruirea corecta a angajatilor te poate feri si de incidente neplacute, in care unul dintre angajati poate sari prea rapid la concluzii gresite si poate acuza o persoana pe nedrept.
Instructajul angajatilor include stabilirea unor ore de vârf la care furturile sunt mai dese si când oamenii ar trebui sa fie mai atenti, monitorizarea de la distanta a persoanelor care intra in magazin cu sacose mari, cu haine foarte largi sau carucioare, invatarea angajatilor sa recunoasca unele tactici precum schimbarea preturilor sau a etichetelor ori tentativele de a scoate elementele de securitate de pe produse.
De cele mai multe ori, interventia angajatilor nu este necesara pentru a preveni un furt. Este suficient ca ei sa intrebe persoana care li se pare suspecta daca are nevoie de ajutor. Aceasta strategie descurajeaza adeseori orice tentativa de furt.
Protejeaza produsele de valoare
Multe magazine au inceput sa foloseasca etichetele RFID, acele elemente de securitate care nu pot fi date jos decât de angajati. In momentul in care o persoana va incerca sa iasa din magazin cu un produs etichetat, acesta va declansa alarma de securitate, iar in acel moment pot interveni paznicii. Daca nu vrei sa folosesti acest sistem de securitate pentru toate produsele, il poti utiliza doar pentru acele marfuri de valoare din magazin sau pentru cele care ii tenteaza cel mai des pe hoti.
Sursa foto: Shutterstock: Lisa S.
Ultimele NOUTATI
Divortul, sport national in Romania: 4 din 10 cupluri se cearta din cauza banilor
2025 aduce soc fiscal: orice firma plateste impozit pe cel putin 30% din profit, chiar daca in trecut a inregistrat pierderi mari
Incepe marele exod fiscal? De teama masurilor de austeritate, firmele romanesti si-ar putea muta sediile fiscale in alte tari
Majoritatea tarilor UE critica reforma propusa de presedinta CE. Miza: 400 de miliarde de euro! Ce presupune revizuirea finantarii regionale
7 din 10 tineri folosesc TikTok, dar doar 3 din 10 au cont pe LinkedIn – tinerii romani prefera distractia online in locul retelelor profesionale
Ce se intampla cu TVA pentru HoReCa la 1 octombrie. Vicepremierul Barna impune o conditie pentru TVA de 11%
Partenerii nostri
Declaratia 216: Cine are obligatia si pana cand se depune in 2025
TOP 3 prioritati pentru contabili in luna iulie 2025 [INFOGRAFIC]
Evaziunea fiscala - o amenintare la securitatea nationala: ce este si cum se sanctioneaza
Tichete de 50 lei pe luna pentru facturile la curent: cine beneficiaza si cum te inscrii
Te-ar putea interesa si
Incepe marele exod fiscal? De teama masurilor de austeritate, firmele romanesti si-ar putea muta sediile fiscale in alte tari
Majoritatea tarilor UE critica reforma propusa de presedinta CE. Miza: 400 de miliarde de euro! Ce presupune revizuirea finantarii regionale