In primul rand, copiii au nevoie de prezenta parintilor. Apoi, in functie de varsta, au nevoie doar de atentie si joaca sau de conditii pentru a urma cursuri online. Iata cateva sfaturi pentru a ramane eficient chiar si atunci cand copiii sunt prin preajma.
Organizarea unui loc in care esti „la serviciu” de acasa este o decizie cu impact psihologic. Atat tu, cat si cei din casa, veti fi constienti ca in momentul in care patrunzi in acel spatiu este dedicat serviciului. Cu cat le explici copiilor pe intelesul lor faptul ca desi esti acasa, in anumite intervaluri trebuie sa fii conectat 100% la sarcinile de lucru si nu vei putea fi disponibil fizic si emotional, cu atat vor intelege acest lucru si-ti vor acorda linistea necesara.
Daca esti singurul care lucreaza din casa, explica-le superiorilor si membrilor echipei tale de la bun inceput ca ai copiii in camera alaturata si pot aparea oricand surprize din partea lor. Incearca sa profiti de timpii de inactivitate ai celor mici, adica dimineata devreme, inainte sa se trezeasca, in timpul somnului de pranz si seara, dupa culcare. Fiecare din aceste intervaluri poate fi folosit pentru a te concentra mai mult asupra muncii. Cel mai bun randament il oferi dimineata, asadar ar fi bine ca micul dejun al copiilor sa te gaseasca avand deja cateva sarcini indeplinite. Tine cont in comunicarea programului si de nevoile celor din casa. Daca partenerul lucreaza tot remote si nu aveti un ajutor in casa cu copiii mici, asigurati-va ca tot timpul un adult ii poate supraveghea. Iar daca sunt prescolari sau elevi, asigura-le toate conditiile pentru gradinita sau scoala online, cu sau fara un adult supraveghetor.
Atunci cand ieseai pe usa si plecai la serviciu, copilul tau era constient ca vei mai fi disponibil pentru el abia cand te vei intoarce acasa. In aceasta perioada, celor mici le este greu sa se obisnuiasca cu faptul ca dincolo de usa unei camere este mama sau data, dar nu pot avea acces la ei. Pentru a nu se simti abandonati, compenseaza timpul de lucru cu intervaluri dedicate lor 100%. Asigura un stoc necesar de jocuri pentru copii si bebelusi si intra in joc la finalul fiecarei zile de lucru. Daca obisnuiesti sa faci miscare dimineata acasa sau in jurul casei, implica-i si pe ei atunci cand sunt matinali. Micul dejun poate fi un bun prilej de petrecere a unui timp de calitate impreuna. Lasa-i sa te ajute sa pregatesti masa, consulta-i cu privire la programul lor din acea zi si planuiti o activitate de realizat impreuna dupa-amiaza sau seara. Esential este ca fiul sau fiica ta nu-si doreste altceva decat atentia parintilor. Nici macar nu trebuie sa fie foarte mult timp, dar cele cateva minute pe care le poti acorda fa tot posibilul sa fie fara telefon, tableta, laptop sau discutii de adulti. Nici pentru confortul tau psihic nu strica sa dai, din cand in cand, in mintea copiilor, impreuna cu propriii tai copii!
Nuantele lucrului in sistem remote variaza in functie de nevoile casei: cati adulti lucreaza, daca programul se suprapune, cati copii intra online la gradinita, scoala sau activitati, daca exista sau nu ajutoare – bunici, bone etc. In functie de aceste date trebuie sa amenajezi spatiile de studiu si de lucru si sa elaborezi programul tinand cont de nevoile fiecaruia. Foarte important este sa nu treaca nicio zi fara ca cei mici sa-ti simta prezenta si atentia acordata 100%. Implicandu-te in activitati alaturi de ei, vei obtine din partea lor mult necesara liniste pentru a lucra eficient.
Ultimele NOUTATI
Descopera metalul mai scump decat aurul: de ce valoreaza atat de mult si unde se gaseste
ASF te ajuta gratuit sa obtii despagubiri mai mari de la asiguratori: sumele pot depasi 100.000 lei
Raport alarmant: majoritatea firmelor de capital privat din Romania nu mai cred in redresarea economica
Inflatia si instabilitatea politica, principalele temeri ale producatorilor romani
Bitcoin stabileste un nou prag istoric: de ce moneda digitala domina din nou piata cripto
Partenerii nostri
CNPP: Numarul pensionarilor, in crestere. La ce valoare a ajuns pensia medie, in Romania?
Incadrarea in munca a persoanelor cu handicap! OBLIGATIILE angajatorilor si amenzile de 50.000 lei
SAGA pe intelesul tuturor: Ghiduri pentru o evidenta contabila fara greseli
e-TVA: Atentie la amenzile contraventionale in 2025!
Control fiscal: CAND si CUM se inregistreaza in contabilitate TVA stabilita suplimentar
Reglementarea licentelor de transport: Tipuri si acte necesare
Contractul de mandat: Care sunt obligatiile unui administrator
Cum functioneaza tichetele de masa: Ce sunt, cine le emite, ce spune legea