Piata muncii evolueaza constant in ziua de astazi, responsabilitatile multor angajati dovedindu-si a fi intr-o continua schimbare. In aceste conditii, este normal ca atat angajatii, cat si angajatorii sa ramana flexibili si deschisi la discutiile privind renumeratia.
Multi angajati evita sa abordeze subiectul negocierii salariului din teama de a parea pretentiosi sau de a afecta relatia cu angajatorul. Cu toate ca poate parea un teren sensibil, negocierea salariala este o parte esentiala a dezvoltarii carierei tale si a asigurarii ca eforturile tale sunt apreciate corespunzator. Atat timp cat pretentiile financiare nu iti sunt satisfacute, fara doar si poate nici motivatia si nici productivitatea ta nu vor ajunge la un nivel maxim.
In randurile urmatoare, vom explora strategiile si pasii esentiali pe care ii poti urma pentru a negocia cu succes un salariu mai mare si pentru a-ti construi o cariera solida indiferent de domeniul in care activezi.
Inainte de a purta o discutie despre salariu cu superiorii tai, ia in considerare faptul ca informatia reprezinta putere. Informeaza-te cu privire la valoarea salariala medie pentru pozitia ta in industrie si regiune. Acest lucru iti va oferi o baza solida pentru a sustine solicitarea ta si pentru a argumenta ca merita sa primesti mai mult.
Este important sa ai asteptari realiste si sa te bazezi pe lucruri concrete in cererea ta. Ia in considerare experienta ta, abilitatile, contributiile aduse si evolutia pe care ai avut-o in compania pentru care lucrezi.
Identifica un moment oportun pentru a initia discutia despre salariu. De regula, acest lucru poate avea loc in timpul evaluarilor periodice ale performantelor sau inainte de o schimbare semnificativa a responsabilitatilor.
Abordeaza subiectul cu incredere si intr-o maniera deschisa. Gandeste-te la un discurs inainte si exerseaza speech-ul. Explica motivele pentru care consideri ca meriti o remuneratie mai mare, subliniind realizarile tale, contributiile aduse si impactul pe care l-ai avut asupra companiei.
Foloseste exemple concrete pentru a sustine cererea ta. Poate fi vorba de proiecte finalizate cu succes, rezultate masurabile sau responsabilitati suplimentare asumate. Este important sa aduci in discutie niste lucruri concrete, prin care sa le arati superiorilor ca esti indreptatit sa primesti o marire salariala. Gandeste-te la reusitele pe care le-ai avut si vorbeste despre proiectele importante pe care le-ai dus la bun sfarsit.
In timpul discutiei, arata ca esti deschis la compromisuri si ca esti dispus sa gasiti solutii alternative. Poate fi vorba despre anumite beneficii suplimentare sau poate despre unele perspective de crestere in companie. Evident, gandeste-te si la ce ai vrea sa faci in cazul in care seful tau iti va refuza propunerea de marire salariala. Spre exemplu, poti lua in calcul ideea de a cere un alt post in cadrul companiei, cu mai multe responsabilitati si mai bine platit.
Indiferent de rezultat, incheie discutia cu profesionalism si recunostinta pentru oportunitatea de a discuta despre salariul tau. Daca ai primit o oferta mai buna, asigura-te ca te simti confortabil cu aceasta inainte de a o accepta.
Sursa foto: freepik.com
Ultimele NOUTATI
Secretele freelancingului de succes: cum poti sa faci bani online fara experienta anterioara
Premiile Comertului Online Romanesc acordate in cadrul editiei de 19 ani a Galei Premiilor eCommerce
Nu ai bani de chirie? Iata cum poti negocia cu proprietarul, desi ai contract deja semnat
4 mari greseli pe care le fac toti oamenii saraci cand vine vorba de bani – si cum sa le eviti!
Cum sa platesti cu 50% mai putin la intretinere in aceasta iarna. Furnizorii nu vor sa stii cum!
Partenerii nostri
Documente necesare pentru decontarea diurnei si a cheltuielilor de transport si cazare
Concediere pentru inaptitudine medicala - PROCEDURA explicata de specialisti
Ministrul Muncii: Reducerea deficitului de forta de munca este prioritara
Incasare in numerar PFA: este obligata sa achizitioneze casa de marcat?
[INFOGRAFIC] PFA in sistem real vs. PFA la norma de venit: ce taxe si impozite datoreaza in 2024
Reevaluarea imobilizarilor corporale: GHID complet de teorie si practica
Somajul tehnic, ca solutie pentru reducerea costurilor: ce trebuie sa stii
Adeverinta vechime in munca MODEL
Demisie dupa prima zi la locul de munca. "Suntem obligati sa-i platim persoanei ziua respectiva?"
Te-ar putea interesa si
Nu ai bani de chirie? Iata cum poti negocia cu proprietarul, desi ai contract deja semnat
4 mari greseli pe care le fac toti oamenii saraci cand vine vorba de bani – si cum sa le eviti!