Orice inceput este foarte greu, iar legislatia din Romania in materie de firme mici nu este cea mai prietenoasa. Insa, daca de mic copil te fascinau florile, gateai cornulete cu nuca alaturi de bunica sau obisnuiai sa-i servesti pe cei dragi cu cafea, atunci cu siguranta esti exact acolo unde trebuie. E drept, pentru a te stabiliza pe piata si a incepe sa-ti recuperezi investitia nu e un proces usor, dar acesta poate fi facilitat daca tii cont de cateva aspecte:
Daca lucrurile nu au evoluat asa cum ti-ai imaginat, nu trebuie sa renunti foarte usor, ci mai degraba sa continui si sa fii perseverent cu ceea ce ai inceput. Important e sa ai viziune si sa crezi si mai mult in ceea ce faci. „Cum ar arata viata mea peste cinci ani, daca continui sa ma ocup de afacerea cu prajituri de casa?”, te intrebi, poate. Daca iti imaginezi cum mergi cu drag la munca, cum citesti review-urile clientilor si esti multumit, atunci nu mai incape indoiala ca afacerea e cea care te reprezinta. Intr-un moment de impas, poti cere ajutorul unui consultant in afaceri sau iti poti lua o vacanta din care sa revii cu mult chef de munca. Inainte de a fi convins ca le stii pe toate, fii sigur ca exista profesionisti care se ocupa de o viata cu situatii de criza si nu e nicio vulnerabilitate ca le ceri ajutorul.
Oamenii care lucreaza pentru tine cred in ceea ce fac, iar tu nu trebuie sa le cultivi indoieli. Putine sunt lucrurile care demotivează mai mult decat un sef plictisit de ceea ce face, demotivat si negativist. Incearca sa empatizezi cu cei de langa tine si sa te gandesti daca tu ai lucra pentru un superior cum esti tu. Incearca sa sudezi colectivul, sa investesti in echipa ta si sa consideri motivarea angajatilor prioritara.
Important e sa ii tratezi de la egal la egal, sa nu faci diferente si sa incerci sa ii ajuti, atunci cand ti-o solicita.Un sef stie foarte bine ca atat complimentele, cat si criticile sunt necesare pentru a mentine afacerea si angajatii pe linia de plutire, insa e important sa cultivi echilibrul si sa nu exagerezi nici cu unele, nici cu celelalte.
Poti fi cel mai bun, daca ceilalti nu stiu ca tu existi, atunci e normal sa traversezi o perioada de criza. Poti avea un produs bun, pe care toata lumea doreste sa il cumpere, dar, dacă nimeni nu va sti ca tu il vinzi, atunci este de la sine inteles ca nu vei realiza profit si nu vei avea clienti. In primul rand, iti trebuie o imagine buna a brandului, dar si a site-ului si a conturilor de pe retelele de socializare, pentru ca altfel, in lipsa unei promovari eficiente, risti ca propria afacere sa se duca de rapa. Daca, la inceput, tu erai cel care acoperea aceasta sarcina, e timpul sa directionezi atributia catre o firma de marketing care va prelua acest task si va asigura promovarea firmei tale.
In concluzie, momentele de impas intr-o afacere sunt absolut firesti, important este sa alegi cele mai eficiente metode pentru a le depasi.
Ultimele NOUTATI
Secretul din spatele podelelor care rezista 25 de ani fara sa se deterioreze
Publicitatea din Romania, aproape de 850 milioane euro in 2025. Digitalul castiga teren
Magazinul Unirea: de la vitrina luxului comunist la mallul-fantoma din inima Bucurestiului
Sondaj: Aproape jumatate dintre romani reclama inrautatirea situatiei financiare personale, iar trei sferturi se plang de situatia economica a tarii
Studiu: Calitatea alimentelor, nu doar tipul dietei, scade riscul de boli cardiace. De ce dietele low-fat si low-carb nu sunt suficiente
Partenerii nostri
Elemente noi care se introduc OBLIGATORIU in REGES ONLINE. Atentie la prevederile legale!
Instruirea SSM la continuarea activitatii dupa pensionare - reglementari cheie
Amortizare apartament fara justificare economica: Ce a decis ANAF intr-un caz concret
Masuri fiscale aplicabile din 1 august 2025 si 1 ianuarie 2026: Ce pregateste Guvernul Bolojan
Evaziunea fiscala - o amenintare la securitatea nationala: ce este si cum se sanctioneaza
Tichete de 50 lei pe luna pentru facturile la curent: cine beneficiaza si cum te inscrii
Te-ar putea interesa si
Magazinul Unirea: de la vitrina luxului comunist la mallul-fantoma din inima Bucurestiului
Sondaj: Aproape jumatate dintre romani reclama inrautatirea situatiei financiare personale, iar trei sferturi se plang de situatia economica a tarii