Luna iunie incepe cum nu se putea mai bine pentru multi angajati romani, in special pentru cei din sistemul bugetar. Cunoscuta ca “Ziua Copilului”, prima zi a lunii iunie este o zi libera de la stat. Apoi, pe 5 iunie sunt sarbatorite Rusaliile, ocazie cu care vorbim despre o noua zi libera. Potrivit unei decizii de la finalul anului trecut, bugetarii pot beneficia de o zi libera suplimentara in data de 2 iunie pentru a putea avea o mini-vacanta de cinci zile.
In cazul bugetarilor, ziua libera din data de 2 iunie va fi recuperata ulterior. Si angajatii din mediul privat pot beneficia insa de o mini-vacanta in aceasta perioada, luandu-si practic o singura zi de concediu de odihna si bucurandu-se de cinci zile libere in care isi pot organiza o plecare in afara localitatii.
Ziua de 1 iunie este o zi libera pentru salariati inca din 2016. Potrivit Codului Muncii, toti angajatii beneficiaza de aceasta zi libera, indiferent daca activeaza la stat sau in mediul privat si, mai ales, indiferent daca sunt sau nu parinti.
Potrivit legii, singurii angajati care trebuie sa se prezinte la munca si in aceste zile libere sunt cei care activeaza in unitatile sanitare si in unitatile de alimentatie publica. De asemenea, nici cei care lucreaza in locurile in care activitatea nu poate fi intrerupta din cauza caracterului procesului de productie sau specificului activitatii nu vor beneficia de aceste zile libere legale.
In cazul in care vor lucra totusi in aceasta zi, angajatii din mediul privat vor beneficia de un spor suplimentar de cel putin 100% din salariul de baza sau vor avea posibilitatea de a beneficia in compensare de o alta zi libera. Ziua libera oferita in compensare va trebui acordata in urmatoarele 30 de zile. Patronii care nu respecta aceste prevederi si nu opteaza pentru niciuna dintre aceste variante vor fi amendati cu pana la 10.000 de lei.
Ultimele NOUTATI
Mediul privat isi revine? Scade puternic numarul firmelor care isi suspenda activitatea
Oficial! Se dau salarii compensatorii pentru acesti angajati din Romania
Fondatorul 5 to go readuce la viata un brand legendar din comunism: surpriza care va rescrie istoria
Greu de crezut? Un scaun de birou ergonomic poate face un angajat mai productiv!
Partenerii nostri
Desfiintarea unor posturi. Procedura, etape, conditii
Dreptul la pensia privata din Pilonul II. Cum, cand si in ce mod se poate retrage suma depusa?
Accesul in REGES ONLINE pentru angajatori. Aspecte esentiale, explicate pas cu pas
Obligatii fiscale pentru medici: Ghid ANAF privind impozitul pe venit si contributiile sociale
PatrimVen: Ce este, cum functioneaza si cine are acces la datele tale
Contractul de mandat: Care sunt obligatiile unui administrator
Cum functioneaza tichetele de masa: Ce sunt, cine le emite, ce spune legea
Te-ar putea interesa si