Cum sunt rasfatati angajatii de la privat, de Sarbatori: bani in mana cadou, tichete de masa, cosuri cu alimente si petreceri de final de an
beneficii extrasalarialecadouri de craciunbonuri de masa
Perioada sarbatorilor vine cu mari bucurii pentru cei mai multi dintre angajati. Mos Craciun soseste la firmele unde lucreaza si le lasa sub brad diferite cadouri si in acest an.
Chiar daca 2023 a fost un an plin de provocari pentru firme, cei mai multi dintre manageri aleg sa-si recompenseze salariatii, cum se pricep mai bine. Unii ofera prime in bani, ce pot ajunge chiar si la 2.000 de lei sau mai mult, altii tichete de masa, altii cosuri de cumparaturi. Exista si norocosi care se bucura de o petrecere alaturi de colegi, pe banii firmei.
71% dintre firmele romanesti vor oferi cadouri angajatilor, de Craciun
Conform unui sondaj eJobs & UP Romania, 71% dintre companiile participante la cel mai recent sondaj derulat de eJobs & UP Romania au declarat ca si anul acesta vor oferi beneficii de Craciun angajatilor. 16,7% inca nu au luat o decizie finala in acest sens, in timp ce 12% spun ca nu au alocat un buget pentru sarbatori. 63,3% dintre angajatori vor da prime in bani, 48,3% vor organiza petreceri de final de an pentru toata echipa, 36,7% ofera cosuri cu produse de sezon, iar 35% tichete cadou. O treime dintre angajatori au anuntat echipele ca vor primi
zile libere suplimentare, iar 5% includ in aceeasi lista si tichetele de vacanta.
30% dintre respondenti au alocat in acest scop un buget cuprins intre 201 si 400 de lei / angajat. 10,2% au un buget de 100 – 200 de lei / angajat, 13,6% - 401 – 600 de lei / angajat, iar 6,8% aloca intre 401 si 600 de lei / angajat. 11,9% dintre respondenti vor acorda beneficii cu o valoare cuprinsa intre 801 – 1.000 de lei, in timp ce 22% au pregatit un buget mai mare de 1.000 de lei pentru fiecare angajat din echipa. 5,1% spun ca, desi vor avea beneficii, inca nu a fost stabilit un buget exact.
"In ciuda faptului ca 2023 nu a fost neaparat cel mai usor an pentru companii, sunt anumite stimulente care fac parte din traditia anuala si la care angajatorii nu renunta nici macar in anii mai grei din punct de vedere economic, iar beneficiile de Craciun fac parte din aceasta categorie. Astfel, 37% dintre respondenti au declarat chiar ca bugetul de anul acesta este mai mare decat anul trecut. Pentru 48% a ramas la fel, iar in cazul a 9% a scazut.
Ce vedem diferit fata de alti ani este o crestere a interesului, atat din partea angajatilor, cat si a angajatorilor, in directia introducerii cardurilor cadou si tichetelor de vacanta in lista cu beneficii de sarbatori. Asta se intampla in primul rand pentru ca ofera angajatilor flexibilitate in cheltuirea sumelor respective dupa cum isi doresc”, spune Loredana Vatavoiu, Marketing Director in cadrul Up Romania, unul dintre cei mai importanti emitenti de tichete valorice de pe piata locala.
"Stim ca 70% dintre angajatori acorda beneficii extrasalariale angajatilor si mai stim ca pachetele sunt regandite uneori si anual, astfel incat sa se plieze pe dorintele angajatilor. De altfel, 20% dintre angajatori deruleaza in fiecare an chestionare interne de evaluare a satisfactiei angajatilor, 10% fac acest lucru chiar de doua ori pe an, 27% nu fac masurari cantitative, dar poarta discutii unu la unu cu angajatii, iar 24% sondeaza acest aspect ori de cate ori simt ca este nevoie. Aceste evaluari interne arata ca doar 15,3% dintre angajati sunt nemultumiti de pachetul de beneficii pe care le primesc, cele mai apreciate fiind programul flexibil, cardurile de masa, cardurile cadou, munca remote, abonamentele la clinici medicale private sau accesul la o platforma de beneficii extrasalariale”, explica Raluca Dumitra, Head of Marketing in cadrul eJobs, cea mai mare platforma de recrutare online din Romania.
Sondajele au fost realizate in perioada octombrie – noiembrie 2023, pe un esantion de 403 companii si 2.816 respondenti din randul angajatilor.
Foto: freepik.com