De Paste, angajatii romani isi pun speranta in primele de la firma: cei mai multi asteapta bani, nu alte beneficii
angajatiprime
Masa de Paste este semnificativ mai scumpa decat in anii anteriori si, din pacate, nu putini sunt romanii care trebuie sa faca sacrificii si sa renunte la o parte din bunatati, pentru ca nu si le permit. Sperantele se indreapta, in acest context, catre primele oferite de angajatori. Cei mai multi angajati chestionati intr-un sondaj recent sustin ca asteapta sa primeasca bani de la firmele pentru care lucreaza, ca sa faca cumparaturile pentru masa de Paste.
55% dintre angajati se asteapta sa primeasca prima de Paste de la angajator, iar 47% dintre ei spera ca aceasta sa fie sub forma de bani. Alti 10% se asteapta sa primeasca tichete/vouchere cadou, iar 4% cosuri cu produse de sezon, arata datele unui sondaj recent realizat de platforma de recrutare BestJobs.
Tot mai multi romani se orienteaza pe piata muncii in functie de astfel de beneficii salariale pe care companiile le ofera. Si nu e deloc de mirare! In contextul unei inflatii galopante, in bugetul familiei orice banut in plus conteaza si face diferenta.
Astfel stand lucrurile, se pare ca 63% dintre respondenti au spus ca acordarea de bonusuri si prime cu ocazia sarbatorilor reprezinta un criteriu esential pentru ei atunci cand aleg un angajator. Pentru alti 30%, ele sunt binevenite, dar alte beneficii conteaza mai mult, in timp ce doar 7% au declarat ca ar renunta la prime si bonusuri in favoarea altor beneficii.
"In comparatie cu anul trecut, asteptarile financiare ale angajatilor au crescut. Astfel, 17% dintre respondenti se asteapta ca suma primita anul acesta sa depaseasca valoarea de 500 de lei, in timp ce anul trecut doar 7% aveau aceasta asteptare. Alti 30% estimeaza ca vor primi o suma intre 101 si 300 lei, iar 10% se asteapta ca prima sa echivaleze o valoare cuprinsa intre 301 si 500 de lei. 8% se asteapta sa primeasca mai putin de 100 de lei, iar 35% nu sunt siguri ca vor primi", transmit reprezentantii platformei.
De asemenea, procentul celor care se bazeaza pe prima in bani de la angajator a crescut mult in comparatie cu anul trecut, ca dovada a faptului ca bugetul alocat cosului de cumparaturi de Paste a crescut si el, marcat de inflatia mare din acest an.
Prin urmare, 20% dintre respondenti au spus ca au neaparata nevoie de acesti bani, pentru a se putea descurca financiar de Paste, iar pentru 55% sunt niste venituri suplimentare binevenite, care ii ajuta in sustinerea cheltuielilor din aceasta perioada.
Alti 20% spun ca nu depind de acest buget pentru a-si face cumparaturile dorite, dar considera ca aceasta prima este un semn de apreciere din partea angajatorului.
35% dintre respondenti spun ca bugetul total alocat pentru sarbatorile pascale (alimente, cadouri, distractie etc.) este mai mic anul acesta comparativ cu anul trecut, alti 45% spun ca vor cheltui la fel, pe cand 15% vor aloca un buget mai mare fata de 2021. 90% au zis ca cea mai parte a bugetul o vor cheltui pentru alimente pentru masa de Paste, in timp ce doar 5% vor aloca un buget mai mare pentru cadouri.
Trebuie notat si faptul ca doar 10% dintre cei care s-au intors la munca de la birou se asteapta ca angajatorul sa organizeze o masa festiva cu aceasta ocazie, in timp ce 90% au spus ca nu cred ca se va intampla acest lucru.
Cei mai multi angajati romani petrec sarbatorile pascale acasa, din cauza lipsei banilor
Conform sursei citate, multi romani vor petrece Pastele acasa sau vor merge in vizita la apropiati. Este foarte redus numarul celor ce pleaca, totusi, intr-o vacanta in acele zile.
Concret, 40% dintre angajati se vor relaxa acasa, iar 35% vor petrece zilele libere de Paste in vizita la familie si/sau prieteni. Doar 5% vor merge intr-o scurta vacanta in tara (la munte, la mare etc.) si alti 5% in oras cu familia sau cu prietenii, iar 10% nu au inca planuri.
Evident, motivul invocat pentru petrecerea sarbatorilor acasa este lipsa fondurilor, pentru cei mai multi dintre respondenti, altii spun ca prefera aceasta varianta sau ca vor sa economiseasca banii pe care i-ar cheltui pe un astfel de sejur.
Sondajul a fost efectuat in perioada 25 martie - 15 aprilie pe un esantion de 1.217 utilizatori de internet din Romania.