Desi intreg sectorul privat arata cartonasul rosu Guvernului, ministrul Finantelor insista: masurile fiscale trebuie aplicate din septembrie
modificari fiscalenoul cod fiscalfiscalitatespatiu fiscal
Sectorul privat sta ca pe ghimpi, de cand in spatiul public a aparut proiectul cu masurile propuse de Guvern pentru schimbarea fiscalitatii. Cel mai tare, pe managerii locali ii sperie lipsa de predictibilitate, faptul ca de pe o luna pe alta vor fi nevoiti sa se adapteze la un nou Cod fiscal practic, fiindca schimbarile se arata a fi de substanta si de impact.
Din nefericire, desi patronatele si sindicatele au tras semnale de alarma puternice cu privire la riscurile ce se pot naste din
schimbarea fiscalitatii peste noapte, Guvernul pare sa o tina pe-a lui.
Prin vocea ministrului Finantelor, alesii neamului par a-si dori o implementare a masurilor inca din septembrie, ca sa nu pierdem fondurile europene.
Practic, administratiile ce s-au succedat (degeaba) la conducerea tarii in ultimele mai bine de trei decenii au tratat banul public ca o resursa inepuizabila si ca sursa principala de pomeni electorale si beneficii financiare pe viata, incat s-a ajuns in situatia in care efectiv nu mai putem merge inainte fara sa taiem in carne vie, risipa de pana acum fiind imposibil de corectat brusc altfel decat prin masuri de austeritate.
Prin urmare, Romania traieste un moment unic in istorie: e pentru prima data cand, oricine ar veni in fata alegatorului sa-i ceara sustinerea, nu-i mai poate promite nimic, asta daca nu jigneste inteligenta de baza a electoratulul. Efectiv, nu se mai poate promite nimic, fiindca nu mai e de unde. Iar cand s-a promis, s-a promis si s-a realizat nesustenabil, nesanatos, populist, motiv pentru care astazi suntem aici.
Prin urmare, din toamna, trebuie sa strangem cureaua
"Rectificarea bugetara nu poate avea loc decat dupa ce aceste masuri se aproba. In caz contrar, daca masurile nu se aproba, spun cu toata raspunderea: deficitul bugetar ajunge in jur de 7% din PIB. Coalitia trebuie sa fie foarte pragmatica si este, din acest punct de vedere, sa rezolve aceasta problema pe care o avem acum.
Cum am spus, deciziile sunt ale coalitiei de guvernare si sunt convins ca dumnealor vor decide ce este mai bine pentru Romania, asa cum a afirmat domnul prim-ministru, si masurile cat de curand vor fi aprobate. Repet, in caz contrar, spun cu toata raspunderea si responsabilitatea, deficitul bugetar va ajunge in jur de 7%.
Prin aceste masuri pe care urmeaza sa le adoptam, va fi o temperare a deficitului bugetar si, chiar daca vom iesi cam sifonati la sfarsitul acestui an, anul viitor va arata cu mult, mult mai bine decat ceea ce avem in prezent", a afirmat Ministrul Marcel Bolos.