Firmele ar putea fi obligate sa faca sponsorizari. Sumele donate, deductibile pana la cel mult 30% din impozitul pe venit

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Firmele ar putea fi obligate sa faca sponsorizari. Sumele donate, deductibile pana la cel mult 30% din impozitul pe venit
Firmele ar putea fi obligate sa faca sponsorizari. Sumele donate, deductibile pana la cel mult 30% din impozitul pe venit
de Magda Florea la 14 Apr. 2019
Urmareste-ne pe Google News
sponsorizaridonatiifirmemodificari legislativecod fiscalfiscalitateimpozit pe venitchetuielisportasociatii sportive

Conform unui proiect de lege pentru modificarea Codului fiscal, depus de mai multi parlamentari PSD si PNL in Senat, persoanele juridice din Romania ar putea fi obligate sa aloce sume, deductibile pana la cel mult 30% din impozitul pe profit, sponsorizarilor, inclusiv asociatiile din domeniul sportului.

Prin aceasta propunere legislativa, parlamentarii PSD vor sa modifice si sa completeze Legea nr.227/2015 privind Codul Fiscal al Romaniei. 
 
Initiatorii sustin, in expunerea de motive ca: "modificarea legislativa vizeaza crearea unui cadru legislativ mai atractiv pentru agentii economici avand ca scop incurajarea sponsorizarilor catre miscarea sportiva din Romania".
 
"Desi de la 1 ianuarie 2016 s-a marit limita de raportare la cifra de afaceri de la 0,3% la 0,5% actele de sponsorizare nu au fost suficient incurajate, motivul fiind tocmai aceasta limita, deoarece pragul de 20% din impozitul pe profit datorat, depaseste de cele mai multe ori pragul secundar de 5/1000 din cifra de afaceri astfel incat, aceasta limita dubla nu rezolva deloc problema initiala", arata initiatorii, in expunerea de motive.
 
Sursa citata mai arata ca prin OUG 25/2018 au fost aduse modificari Codului Fiscal prin care sponsorizarile acordate de microintreprinderi sunt permise doar "pentru entitatile de pe lista Ministerului Muncii si Justitiei Sociale care sunt acreditate ca furnizori de servicii sociale", ceea ce "pune structurile sportive intr-un mare con de umbra".
 
Articolul 25, privind cheltuielile, alineatul (4), litera i) se modifica si completeaza astfel: "cheltuielile de sponsorizare si/sau mecenat si cheltuielile privind bursele private, acordate potrivit legii, sunt obligatorii pentru societatile comerciale care activeaza in Romania. Contribuabilii efectueaza spnsorizari si/sau acte de mecenat, potrivit prevederilor Legii nr. 32/1994 privind sponsorizarea, cu modificarile si completarile ulterioare, si ale Legii bibliotecilor nr. 334/2002, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, acorda burse private, potrivit legii, scad sumele aferente din impozitul pe profit datorat la nivelul valorii reprezentand 30% din impozitul pe profit datorat. Sumele care nu sunt scazute din impozitul pe profit, potrivit prevederilor prezentei litere, se reporteaza in urmatorii 7 ani consecutivi. Recuperarea acestor sume se va efectua in ordinea inregistrarii acestora, in aceleasi conditii, la fiecare termen de plata a impozitului pe profit".
 
Totodata, la litera i) este introdus un pragraf prin care este creata posibilitatea emiterii unei Hotarari de Guvern care sa stabileasca ramurile sportive ce vor beneficia de "un procent din valoarea sponsorizarilor".
 
Printre acestea, beneficiare vor fi si Asociatiile Sportive Scolare: "Un procent din valoarea sponsorizarilor acordate sportului, vor fi alocate sportului scolar, pentru activitatea Asociatiilor Sportive Scolare, infiintate conform legislatiei in vigoare".
 
Potrivit initiativei legislative, introducerea obligativitatii de a efectua sponsorizari se aplica si microintreprinderilor, care vor scadea sumele aferente dintr-un procent pana la 30% din impozitul pe venit, conform modificarilor aduse alineatului (1-1) din articolul 56 al Codului Fiscal. De asemenea, acestea ar urma sa aloce un procent din valoarea sponsorizarilor catre sport iar din acesta un procent va fi alocat sportului scolar, pentru activitatea Asociatiilor Sportive Scolare.
 
Sumele care nu sunt scazute din impozitul pe profit "se reporteaza in urmatorii sapte ani consecutivi", prevede proiectul.

Ce mai propun social-democratii?

 
Parlamentarii mai propun stabilirea, prin Hotarare de Guvern, de catre Ministerul Tineretului si Sportului "conform planului de guvernare", a unui numar de "15 ramuri sportive de interes national, care sa beneficieze de urmatoarea facilitate: Structurile sportive care au CIS si activeaza in ramurile sportive de interes national stabilite prin HG, care fac dovada afilierii la federatiile sportive nationale cu activitate in ramura de sport, beneficiaza de o sponsorizare in limita unui procent de 30% din impozitul pe profit (cheltuiala deductibila pentru societatile comerciale platitoare de impozit pe profit) respectiv a unui procent de 30% din impozitul pe cifra de afaceri (cheltuiala deductibila pentru microintreprinderi)".
 
Initiatorii argumenteaza ca microintreprinderile reprezinta aproximativ 60% din societatile comerciale active din Romania, cifra de afaceri fiind "una foarte mare".
 
"Excluderea structurilor sportive de la dreptul de a beneficia de sponsorizare de la microintreprinderi nu numai ca incalca principiul egalitatii de sanse, dar aduce un mare prejudiciu sportului romanesc, creand si un precedent periculos", noteaza deputatii PSD si PNL
 
Alesii considera ca "in contextul actual economic, companiile multinationale si societatile comercial (indiferent de forma de organizare) tind sa declare un profit cat mai mic sau chiar spre zero".
 
"Sistemul legislativ nu a creat nicio parghie de stimulare a sponsorizarii iar sponsorizarea intr-un procent din impozitul pe profit coroborat cu o limita procentuala din cifra de afaceri, este total nefunctionala si neatractiva. De asemenea, solutia ca microintreprinderile sa sponsorizeze doar entitatile acreditate de pe lista MMJS care furnizeaza servicii sociale, este una gresita", conform sursei mentionate.

Citeste si: Tensiuni in PSD - ALDE pe tema alegerilor prezidentiale
 

Parlamentarii vor sa transforme sponsorizarile de la firme intr-o "parghie lucrativa pentru managerul sportiv" 

 
Initiatorii vor sa transforme sponsorizarile de la firme intr-o "parghie lucrativa pentru managerul sportiv" iar "efortul financiar al administratiilor publice centrale si locale sa fie transferate in timp pe umerii actantilor privati din sportul romanesc".
 
Totodata, parlamentarii mai sustin ca impactul bugetar negativ reprezinta "o problema falsa".
 
"Fondurile financiare alocate sponsorizarii si care se presupune ca nu ar mai ajunge la bugetul de stat, ar ajunge intr-un domeniu muribund care s-ar dezvolta in timp, in care se pot crea aproximativ 100.000 de locuri de munca, s-ar intoarce la bugetul de stat sub forma de taxe si contributii percepute la valorile financiare ale CAS-urilor si CIM-urilor, sub forma de TVA colectat din plata serviciilor de cazare, masa, transport, achizitii de echipament sportiv, asigurari, servicii medicale si alte servicii. Surpriza placuta, va fi atunci cand vom avea o industrie a sportului dezvoltata, care va contribui cu un procent insemnat la dezvoltarea PIB-ului", argumenteaza initiatorii.

Care este scopul proiectului

 
Prin acesta initiativa legislativa, deputatii urmaresc: "dezvoltarea sportului scolar si universitar ca baza a piramidei sportului romanesc; imbunatatirea starii generale de sanatate a natiunii; crearea unui numar de aproximativ 100.000 locuri de munca in cadrul Asociatiilor Sportive Scolare si Asociatiile Sportive Universitare; marirea numarului de sportivi legitimati de la 200.000 la 4,5 milioane in maxim 4 ani (tinta/masa critica: 3,3 milioane elevi, 500.000 studenti, aproximativ 1,5 milioane de tineri cu varsta intre 18-35 ani); dezvoltarea industriei sportului (productie si comert cu echipament sportiv, asigurari, servicii hoteliere, transport, service medicale, marketing si publicitate, ticketing, drepturi TV, altele); dezvoltarea mediului privat in sport si transferul in timp (8-12 ani) a sarcinii financiare de pe umerii statului pe umerii structurilor sportive din mediul privat".

Propunerea legislativa a fost semnata de 31 de deputati PSD si doi deputati PNL. Atentie: Aceasta modificare legisltiva nu se aplica in prezent. Pentru a intra in vigoare, trebuie sa primeasca votul Camerei Deputatilor, for decizional in Parlament, dupa care trebuie sa fie promulgata de seful statului si, in cele din urma, publicata in Monitorul Oficial.

Citeste si: Topul celor mai importante modificari legislative ale saptamanii

Sursa foto: pexels.com
 
Senior Editor Manager.ro

Ultimele NOUTATI

3 moduri de a purta costumul de dama
Life Style

3 moduri de a purta costumul de dama

today28 Mar. 2024
Joburile din Romania pentru care nu bate nimeni la usa patronilor:
Companii

Joburile din Romania pentru care nu bate nimeni la usa patronilor: "Nu vor sa munceasca"

today28 Mar. 2024
Pregatiti-va de noi scumpiri: sectorul Constructiilor, pus la pamant de preturile mari
Ultimele stiri economice

Pregatiti-va de noi scumpiri: sectorul Constructiilor, pus la pamant de preturile mari

today28 Mar. 2024
Anunturi apartamente ieftine de vanzare in Dubai: cat te costa sa te muti in Capitala Luxului
Imobiliare

Anunturi apartamente ieftine de vanzare in Dubai: cat te costa sa te muti in Capitala Luxului

today28 Mar. 2024
Depozitele bancare pot sa fie mai paguboase decat banii la saltea: cum trebuie sa calculezi castigul, de fapt. Nu dupa dobanda simpla
Financiar-Bancar

Depozitele bancare pot sa fie mai paguboase decat banii la saltea: cum trebuie sa calculezi castigul, de fapt. Nu dupa dobanda simpla

today28 Mar. 2024
Cel mai important eveniment din istoria recenta a Romaniei
Analize

Cel mai important eveniment din istoria recenta a Romaniei

today28 Mar. 2024
250.000 de romani nu au serviciu, sunt someri. Cum traiesc acesti oameni?
Companii

250.000 de romani nu au serviciu, sunt someri. Cum traiesc acesti oameni?

today28 Mar. 2024
Tara europeana unde pensionarii primesc 2.000 de euro lunar de la stat: sunt cei mai fericiti oameni din lume
Economie

Tara europeana unde pensionarii primesc 2.000 de euro lunar de la stat: sunt cei mai fericiti oameni din lume

today28 Mar. 2024
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Pregatiti-va de noi scumpiri: sectorul Constructiilor, pus la pamant de preturile mari
Ultimele stiri economice

Pregatiti-va de noi scumpiri: sectorul Constructiilor, pus la pamant de preturile mari

today28 Mar. 2024
Anunturi apartamente ieftine de vanzare in Dubai: cat te costa sa te muti in Capitala Luxului
Imobiliare

Anunturi apartamente ieftine de vanzare in Dubai: cat te costa sa te muti in Capitala Luxului

today28 Mar. 2024
Depozitele bancare pot sa fie mai paguboase decat banii la saltea: cum trebuie sa calculezi castigul, de fapt. Nu dupa dobanda simpla
Financiar-Bancar

Depozitele bancare pot sa fie mai paguboase decat banii la saltea: cum trebuie sa calculezi castigul, de fapt. Nu dupa dobanda simpla

today28 Mar. 2024
Cel mai important eveniment din istoria recenta a Romaniei
Analize

Cel mai important eveniment din istoria recenta a Romaniei

today28 Mar. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x