Firmele de Constructii, speriate de viitor: facilitatile fiscale nu vor tine o vesnicie
facilitati fiscaleconstructiifacilitati constructiipnrr
Va veni si momentul in care multe dintre facilitatile fiscale de care se bucura acum sectorul privat romanesc vor disparea la fel cum au aparut, iar acest scenariu se va materializa intr-un viitor destul de apropiat.
Sectorul Constructiilor este, dupa cum stim, o ramura ce beneficiaza de o serie de privilegii de ordin fiscal, datorita carora companiile au reusit sa se mentina pe piata in perioada tulbure pe care am traversat-o in acesti ani ai pandemiei si ai crizei inflatiei. De asemenea, facilitatile fiscale din
Constructii sunt tintite si sa combata criza fortei de munca, iar efectele lor benefice se simt - spun managerii cu spaima la gandul ca intr-o zi acestea ar putea disparea.
Semnalul privind "curatenia" ce trebuie facuta printre facilitatile discale vine chiar de la premierul Marcel Ciolacu, care a spus de curand ca "PNRR prevede sa scoetem din exceptiile fiscale acordate".
"Da, cred ca in viitor vor trebui scoase anumite exceptii. Asta nu inseamna ca din analiza noastra preliminara vom umbla la exceptiile din IT in acest moment, care sunt exceptii de aproape 20 de ani si au adus un lucru benefic pana acum, un hub important in Romania. Sunt exceptii la codul fiscal de aproximativ 74 miliarde lei.
Este un lucru total anormal si avem o recomandare de la toate organismele financiare internationale. Cu alte cuvinte, trebuie sa revenim la un climat concurential egal in Romania. S-a terminat perioada exceptiilor peste exceptii.
Sunt ferm convins ca dupa ce vom lua decizia, vom veni si vom comunica. Avem recomandarile internationale in acest sens. In acest moment se face o analiza la Ministerul Finantelor, dar nu vom lua nicio decizie pana nu vom sta de vorba cu toti actorii implicati", a spus seful Executivului.
In fata acestei declaratii, Cristian Erbasu, pesedintele Federatiei Patronatelor Societatilor din Constructii, a reactionat transant, spunand ca ar fi "nociva" decizia de a elimina facilitatile din Constructii.
Oficialul isi exprima speranta ca firmele din sector vor beneficia de predictibilitate, adica autoritatile nu vor decide peste noapte suspendarea facilitatilor, ci vor permite managerilor sa aiba suficient timp pentru a se adapta noilor conditii fiscale.
"Este evident ca industria este foarte ingrijorata de acest aspect, pentru ca noi am avut o planificare pe 10 ani, intre 2019 si 2028. Pe de alta parte, sunt niste asumari ale statului roman - in PNRR ne-am asumat ca din 2025 aceste facilitati vor scadea treptat pana in 2028. Am convenit si asa am simtit din partea Guvernului ca o eliminare sau o diminuare a facilitatilor in acest moment ar fi extrem de nociva pentru piata, pentru mediul investitional si, pe urmatoarea perioada, un an-un an si jumatate, speram sa nu se actioneze asupra acestor facilitati, urmand, evident, asa cum e prevazut si in PNRR, treptat - mai sunt inca patru ani -, undeva la 25% in fiecare an sa se reduca aceste facilitati.
Ele nu erau prevazute a fi, evident, pentru totdeauna si in perioada aceasta companiile vor avea timp sa finalizeze proiectele existente si pentru urmatoarele proiecte sa se pregateasca tinand cont de acest program de diminuare a facilitatilor fiscale. Deci, este o problema de predictibilitate, astfel incat ambele parti sa fie pregatite", a punctat Erbasu.
Sursa foto: freepik.com